Online bekijken

AGENDA

Sociale en betaalbare woningbouw voor corporaties en gemeenten
In de leerkring van Platform31, 5 september - 16 januari, ga je samen aan de slag om sociale en betaalbare woningbouw te realiseren. Ontdek kennis, tools en inzichten die je verder helpen. Met ruimte voor inbreng van casussen en delen van eigen ervaringen.
Ontwerpwedstrijd Eindhoven
Ontwerp Veilige Omgeving nodigt studenten en startende professionals (trainees en junioren) uit om een veilig en gezond ruimtelijk ontwerp te maken voor het stationsgebied KnoopXL in Eindhoven. De ontwerpwedstrijd start met een excursie op 11 september in het plangebied. De deelnemers hebben tot november de tijd om een ontwerp te maken.
Hittestress in de openbare ruimte
Welke impact heeft het toepassen van slimme innovaties op beheer? Themabijeenkomst van CROW Essit, donderdag 12 september, 13.00-17.00 uur, Delft.
Woontop Jongerenhuisvesting 2024
De Woontop, maandag 23 september, 19.30 uur, Amsterdam, een evenement over huisvesting, voor en door jongeren. Georganiseerd door: !WOON, Woonbond, ASVA, LSVb, FNV Young & United en Pakhuis de Zwijger
Klimaatrisico’s bij woningcorporaties
Door klimaatverandering kunnen woningen kwetsbaar zijn voor allerlei risico’s: van overstroming tot hittestress of funderingsproblematiek. Tijdens het vierdaagse trainingstraject van DGBC krijg je handvatten om voor de woningvoorraad de klimaatrisico's op gebieds- en gebouwniveau in beeld te brengen. Corporaties kunnen kosteloos meedoen. Startdata: 26 september en 21 november 2024.
Portefeuille- en assetmanagement voor woningcorporaties
Het proces, de organisatie en opzet van portefeuillebeleid. Tijdens deze cursus van PAOTM, 8 en 9 oktober en 5 en 6 november, leer je meer over het proces, de organisatie en de opzet van portefeuillebeleid, met de nadruk op portefeuille- en assetmanagement.
Landelijke mer-dag
Op donderdag 10 oktober organiseert het ministerie van IenW de tweejaarlijkse mer-dag in Hilversum. Deelnemers buigen zich samen over het onderwerp 'mer en de toekomst van onze ruimte: een puzzel om op te lossen?'.
Nature of Hope
De 11de editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), tot 13 oktober: een tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, een publieksprogramma en Botanical Monuments, groene plekken door heel Rotterdam. Het thema focust op de manier waarop de architectuur het ecologisch evenwicht kan herstellen door biodiversiteit en natuur als uitgangspunt te nemen.
Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Beleid en regelgeving  Mobiliteit 

UITGELICHT

Bredere aanpak terugdringen grondstofgebruik noodzaak

Nederland kan het grondstofgebruik alleen substantieel terugdringen als naast recycling ook andere oplossingen worden toegepast, zoals circulair ontwerp en levensduurverlenging. Dat constateert het PBL in een overkoepelende analyse op basis van onderzoek door TNO, CML en RIVM naar producten die kenmerkend zijn voor onze economie. Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons land minder afhankelijk van import. (Planbureau voor de Leefomgeving, 04 september 2024)

Lees verder ...

(advertentie)

LEEFOMGEVING

Brede oproep tot integrale groennorm: ‘Gelijk speelveld voor iedereen’

Gebiedsontwikkelaars, bouwers en organisaties voor natuur en sport pleiten bij kabinet om het programma Groen in en om de Stad te blijven steunen. De organisaties willen tot een landelijke integrale groennorm komen die beleidsmatig en juridisch af te dwingen is. De norm moet concreet genoeg zijn om op te nemen in instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving. (Stadszaken, 31 augustus 2024)

Lees verder ...

Heerlen heeft de beste luchtkwaliteit, Eindhoven de slechtste

Heerlen is de Nederlandse stad met de schoonste lucht, terwijl Eindhoven de slechtste lucht heeft, volgens nieuwe gegevens van het Europees Milieuagentschap (EEA). Geen van de onderzochte Nederlandse steden behoort tot de categorie Europese steden met een goede luchtkwaliteit. (Innovation Origins, 03 september 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

Updated data: Uppsala has cleanest city air in Europe (EEA, 29 augustus 2024)

Meer groen en minder auto’s: Stationsdistrict Nijmegen klaar voor de toekomst

Stationsdistrict Nijmegen moet veel groener, leefbaarder en aantrekkelijker worden als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Het stationsdistrict is het gebied dat ligt tussen de Graafsebrug, Keizer Karelplein, Hezelpoort en verkeersplein Vijfknoop. Dit gebied groener en leefbaarder maken is nodig omdat het een belangrijk openbaar vervoer (ov) knooppunt is en blijft. Ook komen er veel woningen, kantoren en andere voorzieningen bij. Het college heeft op 27 augustus de Gebiedsvisie Stationsdistrict naar de gemeenteraad gestuurd. Dit plan geeft de ontwikkelingen in het Stationsdistrict voor de komende jaren aan en schetst een toekomstbeeld voor het gebied in 2050. (Persbericht gemeente Nijmegen, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

De groen-blauwe toekomst van Vallei en Veluwe

Recreëren aan de Costa del Veluwe, circulaire landbouw rond de A30 en een Eemdelta waar het water vrij spel heeft. In een visie van de regio Vallei en Veluwe in 2120 laten Wageningen University & Research en partners zien wat er mogelijk is als het water- en bodemsysteem bepalend is. ‘Honderd jaar lijkt ver weg, maar je moet er nu mee beginnen.’ (Persbericht Wageningen UR, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

WONEN

Woningvoorraad naar bouwjaar en woningtype, 2023

Op 1 januari 2023 waren er ruim 8,1 miljoen woningen in Nederland. Van deze woningen is 14,6% in 2005 of later gebouwd. Bijna tweederde van alle woningen bestaat uit eengezinswoningen, de rest uit meergezinswoningen. Van de eigen woningen is bijna 84% een eengezinswoning. Bij huurwoningen ligt dit aandeel aanzienlijk lager. (Compendium voor de Leefomgeving, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

- Verkoopprijs woningen, 2023
- Voorraad woningen en niet-woningen, mutaties en gebruiksfuncties, 2023

Buurtsamenstelling verandert als huurwoning koop wordt

Bestaande huurwoningen worden steeds vaker aan eigenaar-bewoners verkocht. Deze verandering speelt vooral in het lagere segment in de grote steden. Zo verandert de buurtsamenstelling. De kopers die er zelf gaan wonen hebben namelijk gemiddeld hogere inkomens en een lagere woningbezetting dan de vertrokken huurders. Dat verhuurders hun huurwoningen van de hand doen, komt mede door recent ingevoerde overheidsmaatregelen. (ING Nieuws, 29 augustus 2024)

Lees verder ...

Verlagen huurtoeslag voor studentenstudio’s zorgt voor extra studentenkamers

De jaarlijkse run op studentenkamers kent bij de start van ieder studiejaar een terugkerend probleem: er zijn er te weinig. En in plaats van studentenkamers, worden vooral studio's voor studenten gebouwd. De oorzaak is een perverse systeemprikkel – huurtoeslag voor studentenstudio’s -, die eenvoudig is weg te nemen. Verlaag deze toeslag en gebruik het geld om studentenkamers te bouwen. Dit bespaart de samenleving miljarden euro’s en levert een woonvorm op waar studenten gelukkiger van worden. (Platform31, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

NHG wil risico’s flexwoningen overnemen

Ruim een op de drie woningzoekers tussen de 20 en 34 jaar heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op grond met een tijdelijke woonbestemming. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Deze innovatieve woonvorm kan sneller en goedkoper worden gerealiseerd. De organisatie, die zich inzet voor verantwoorde woonfinanciering, onderzoekt of zij via haar garantieregeling de achterblijvende financieringsmogelijkheden van dit type woningen kan verbeteren. (Persbericht NHG, 03 september 2024)

Lees verder ...

Schoolverlaters met vast contract die samenwonen hebben vaker koopwoning

Mensen die betaald werk hebben, vooral met een vaste aanstelling, hebben het vaakst een koophuis vanaf het moment dat ze hun opleiding verlieten. Zeven jaar na schoolverlaten bezat 58 procent van de mensen met een vast contract een eigen woning, tegen 41 procent met een flexibel contract en 43 procent onder zelfstandigen. Mensen die samenwonen hebben zeven jaar na schoolverlaten drie maal zo vaak een eigen woning als alleenstaanden. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het CBS waarbij 143 duizend mbo-, hbo- en wo-schoolverlaters die in schooljaar 2012/’13 hun opleiding afrondden of verlieten 7 jaar werden gevolgd. (CBS, 02 september 2024)

Lees verder ...

Zuid-Holland: Ruimte voor 24.000 woningen op parkeerplaatsen en garageboxen

Zuid-Holland heeft de potentie om bijna 24.000 tweelaags woningen te realiseren bovenop parkeerplaatsen en garageboxen. Dit blijkt uit het verkennend onderzoek ‘Wonen op niveau’ in opdracht van de provincie Zuid-Holland. (Persbericht provincie Zuid-Holland, 30 augustus 2024)

Lees verder ...

Amsterdam: Evaluatie nieuwbouw middeldure huurwoningen 2023

In nieuwe middeldure huurwoningen wonen relatief vaak jonge huishoudens zonder kinderen. De kale huur van deze woningen is gemiddeld €1.032. Bij de meerderheid van de woningen is bij verhuring een koelkast en kooktoestel aanwezig. Bewoners beoordelen de nieuwe middeldure huurwoningen gemiddeld met een 7. Een op de vijf huurders is echter ontevreden over de woning. De bewoners die zeker binnen twee jaar willen verhuizen, noemen vaak dat zij groter willen wonen en liever willen kopen dan huren. (Gemeente Amsterdam, 29 augustus 2024)

Lees verder ...

9 partijen tekenen overeenkomsten voor de nieuwbouw van 660 woningen en de herontwikkeling van 15.000 m2 winkelgebied in Amsterdamse Poort

Afgelopen week tekenden negen partijen de overeenkomsten voor de realisatie van Cluster 7 in de Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost. Cluster 7 beslaat het gebied rondom de Shopperhal, Bijlmerplein 564-685 en het oude postkantoor. De overeenkomsten betreffen de nieuwbouw van 660 hoogwaardige en duurzame huurwoningen met groene binnentuinen voor huidige en nieuwe bewoners, een nieuwe Shopperhal voor lokale ondernemers, een nieuwe parkeergarage, de renovatie van bestaande winkels en de realisatie van nieuwe bergingen en entrees voor de bestaande woningen. (Dura Vermeer, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

Amsterdam: Team Ballast Nedam Development wint tender toren en woonblok bij Amstelstation

Een samenwerkingsverband met onder meer VMX Architects, GROUP A/Carbonlab en Felixx Landscape Architects & Planners heeft de tender voor een maximaal honderd meter hoge toren en een bijbehorend bouwblok bij het Amstelstation gewonnen. Het complex met 335 woningen vervangt een deel van de te slopen flats in de Van der Kunbuurt. (Architectenweb Nieuws, 02 september 2024)

Lees verder ...

Den Haag: Binckhorst krijgt 36 meter hoog woongebouw in CLT

Bouwend projectontwikkelaar VORM start in het vierde kwartaal van 2024 met de realisatie van woongebouw BoogieWood in de Haagse Binckhorst. Het gebouw is ontworpen door OZ Architects en De Zwarte Hond en wordt volgens de betrokken partijen één van de grootste Cross Laminated Timber-woongebouwen in Nederland. (...) “Dit project met 293 woningen toont aan dat betaalbare en duurzame huisvesting hand in hand kunnen gaan”, zegt Kirsten Dubbelman, directeur Vastgoed bij Haag Wonen. (Architectenweb Nieuws, 02 september 2024)

Lees verder ...

Emmen wil ruimte bieden aan 328 extra woningen in Delftlanden

De gemeente Emmen wil ruimte bieden aan de komst van nog eens 328 woningen in de wijk Delftlanden. Het gaat om maximaal 248 grondgebonden woningen en 80 appartementen. (RTV Drenthe, 30 augustus 2024)

Lees verder ...

Nieuwe woonwijk in Heeswijk-Dinther

Gemeente Bernheze gaat samen met Ruimte voor Ruimte en BVH Projectontwikkeling een nieuwe woonwijk bouwen. Deze wijk komt tussen de Hommelsedijk, de Dieppoel en de Koffiestraat. Ook het noordelijk deel van de Hommelsedijk en het zuidelijke deel ten noorden van de Nobisweg wordt bebouwd. Het voornemen bestaat om ten behoeve van de ontwikkeling van het plan de bedrijfsactiviteiten van drie in het plangebied gelegen intensieve veehouderijen te beëindigen en bijbehorende stallen te saneren. Het plan bestaat uit maximaal 208 woningen en is opgedeeld in drie deelgebieden. (Persbericht gemeente Bernheze, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

Geld voor herstel na corona komt trager dan gepland in echte economie terecht

Tijdens de eerste drie jaar van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (Recovery and Resilience Facility — RRF), die een waarde van 724 miljard euro heeft, hebben zowel de uitbetaling van het geld als de uitvoering van projecten vertraging opgelopen. Het herstel van de EU-landen na de coronapandemie en de versterking van hun veerkracht worden hierdoor in gevaar gebracht. Dat is de conclusie van een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer. (Europese Rekenkamer, 02 september 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

e groen zijn de EU-herstelfondsen?

12.500 bedrijven behoed voor faillissement door coronasteun

Coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar waarschijnlijk 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschuld veroorzaakt de komende jaren naar verwachting wel 1.500 extra faillissementen. Hoewel overheidsingrijpen dus succesvol was, kostte het ook veel geld en zorgde het ervoor dat ook niet-levensvatbare bedrijven konden blijven bestaan. (Rabobank, 03 september 2024)

Lees verder ...

Perspectief vastgoedsector verbetert iets richting 2025

De vastgoedsector kan na een periode van dalende vastgoedwaarden weer vooruitkijken naar een bescheiden waardegroei. ABN AMRO signaleert de volgende ontwikkelingen. Andere ontwikkelingen. Door de krimp van het middensegment in combinatie met het nijpende woningtekort zal de opwaartse druk op de huurprijzen van overgebleven huurwoningen in de vrije sector toenemen. De kantorenmarkt heeft te maken met een dalende vraag. Aan de ene kant is er een overschot aan verouderde niet-duurzame kantoorgebouwen en aan de andere kant een tekort aan moderne kantoorgebouwen die voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen en op aantrekkelijke locaties staan. (Persbericht ABN AMRO, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

Zo economisch vitaal zijn Nederlandse centrumgebieden

Hoe staat het met de economische vitaliteit van de 100 grootste centrumgebieden in Nederland? Welke maatregelen hebben effect? En wat zijn verbeterkansen? Goudappel brengt het in kaart met de Vitaliteitsbenchmark Cent rumgebieden. De belangrijkste inzichten:Terwijl het aantal bestedingen per inwoner stijgt, daalt het aantal voorzieningen per centrumgebied; Betere ruimtelijke kwaliteit en minder leegstand leiden tot hogere vitaliteit; De compactheid van centra neemt toe. (Persbericht Goudappel, 02 september 2024)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Signalen waterstoftransitie

Waterstof is een van de cruciale energiedragers voor het energiesysteem van de toekomst. Daarom zijn keuzes nodig over productie, import, opslag, vervoer en gebruik van waterstof en waterstofdragers. Deze keuzes hebben invloed op de risico’s van de veiligheid en gezondheid van de waterstofketen. Het RIVM heeft op basis van inzichten uit eerdere projecten aandachtspunten voor veiligheid en gezondheid samengevat. (RIVM, 02 september 2024)

Lees verder ...

Woningisolatie breed bezien

Woningisolatie leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar heeft effect op een groot aantal welzijnsaspecten en vraagt arbeidsinzet en investeringen. De kwaliteit van de uitvoering van de isolatiemaatregelen is van belang om alle mogelijke bredewelvaartsbaten van woningisolatie te realiseren. Dat schrijven het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau in een gezamenlijke beschouwing op het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). (Planbureau voor de Leefomgeving, 29 augustus 2024)

Lees verder ...

Collectieve aanvraag ISDE helpt gemeenten in wijkaanpak

Vanaf 2 september kunnen gemeenten de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens meerdere woningeigenaren in een collectieve aanvraag. Gemeenten verduurzamen hierdoor eenvoudiger op grotere schaal woningen in een wijkaanpak. (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 02 september 2024)

Lees verder ...

Driving Urban Transitions Call 2024 open voor aanvragen

Het Europese partnerschap Driving Urban Transitions to a Sustainable Future (DUT) heeft zijn derde Call geopend. DUT is gericht op het bevorderen van transnationale projecten die stedelijke uitdagingen aanpakken, met als doel steden te helpen bij de overgang naar een duurzamere toekomst. Thema's van deze oproep zijn de stedelijke energietransitie, mobiliteit en circulaire economie. (NWO, 02 september 2024)

Lees verder ...

Milieuclubs slepen EU voor rechter vanwege 'groen' label vliegtuigen en schepen

Milieuorganisaties starten een klimaatzaak tegen de Europese Commissie. Aanleiding is dat bepaalde schepen en vliegtuigen als 'groen' bestempeld kunnen worden op de lijst van Europese investeringen. Onterecht, vinden de ngo's, want de lucht- en scheepvaart is nog verre van duurzaam. (Nu.nl, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

Nieuw onderzoek naar mogelijke ondergrens stikstofdepositie met AERIUS door UvA en TNO

Onderzoekers van TNO en de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzochten in opdracht van Interprovinciaal Overleg (IPO) of binnen de atmosfeerwetenschap een onderbouwing is te bepalen voor een wetenschappelijk onderbouwde ondergrens voor projectberekeningen met AERIUS Calculator. Het model AERIUS Calculator wordt zowel gebruikt om de toename van de stikstofdepositie door nieuwe initiatieven of uitbreidingen, alsook de afname ervan door beperkende maatregelen in te schatten. (Persbericht TNO, 28 augustus 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

IPO wil samen met minister LVVN vervolgonderzoek naar rekenkundige ondergrens (IPO)

BELEID EN REGELGEVING

Tweede Kamerstukken (2023-2024)

- Kamerbrief wijzigingen NSP 2025
- Verzamelbrief natuur
- Kamerbrief over verkenning rekenkundige ondergrens

MOBILITEIT

KiM lanceert digitale auto-atlas

Waar in Nederland bezit bijna ieder huishouden een auto en waar is dat veel minder het geval? Waar staan de meeste deelauto's? En in welke regio is de elektrische auto populair? De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de digitale 'Atlas van de auto'.. De kaarten in deze interactieve atlas geven gedetailleerde informatie over het autobezit en -gebruik van Nederlanders en de eigenschappen van het Nederlandse wagenpark. (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, 29 augustus 2024)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar www.kennisvanstadenregio.nl of www.platform31.nl