Online bekijken

AGENDA

Sturen op ruimtelijke kwaliteit bij de doorontwikkeling van energienetwerken
In deze interactieve en praktijkgerichte bijeenkomst van Mooi Nederland, donderdag 10 oktober in Utrecht, leer je wat sturen op ruimtelijke kwaliteit vraagt bij investeringen in toekomstbestendige energienetwerken en hoe je dat kunt aanpakken.
Landelijke mer-dag
Op donderdag 10 oktober organiseert het ministerie van IenW de tweejaarlijkse mer-dag in Hilversum. Deelnemers buigen zich samen over het onderwerp 'mer en de toekomst van onze ruimte: een puzzel om op te lossen?'.
Nature of Hope
De 11de editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), tot 13 oktober: een tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, een publieksprogramma en Botanical Monuments, groene plekken door heel Rotterdam. Het thema focust op de manier waarop de architectuur het ecologisch evenwicht kan herstellen door biodiversiteit en natuur als uitgangspunt te nemen.
Nationaal Deelmobiliteitscongres
Het jaarcongres van Natuurlijk!Deelmobiliteit, maandag 14 oktober, Amersfoort. Voor iedereen die samenwerkt of wil gaan werken aan de versnelling van deelmobiliteit in Nederland.
De Gelderse Woonmaand
De provincie Gelderland organiseert van 17 oktober t/m 13 november een maand vol activiteiten, belevenissen, inspiratie en kennis uitwisselen met als doel: versnellen van de woningbouw, leegstand voorkomen en bestaande bouw beter benutten. Op het terrein ‘De Dreijen’ van de WUR in Wageningen staat een tijdelijke straat met 6 inspiratiewoningen. Meld je aan voor een verdiepingsdag, een ontwikkelsprint met jouw team of volg een live webinar, bijvoorbeeld over netcongestie en (flex)woningbouw, 22 oktober, 10.00 uur.
Material culture - a broader vision on heritage
Publiek debat TU Delft, dinsdag 22 oktober, 19 - 21 uur. Hoe breng je erfgoedbehoud in evenwicht met ecologische verantwoordelijkheid, en hoe renovatie, erfgoed en landschappen in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.
Vastgoed en klimaatrisico’s: Wie betaalt de rekening?
Op woensdag 23 oktober, 19.30 uur, organiseert Arcam, in samenwerking met Follow the Money, een avond in Amsterdam over de impact van klimaatrisico’s op vastgoedwaarde.
Aanpak gezondheidsverschillen in de leefomgeving
GezondIn (Pharos en Platform31) delen op vrijdag 8 november in Utrecht praktische inzichten en oplossingen voor het verkleinen van gezondheidsverschillen in kwetsbare wijken.
Gebiedsontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit
Ontdek in de masterclass van Mooi Nederland hoe toekomstbestendige gebieden met hoge ruimtelijke kwaliteit ontwikkeld kunnen worden, woensdag 20 november in Utrecht.
Rotterdam Cultuurstad
Tentoonstelling, OMI, Rotterdam, t/m 30 november, over de ontwikkeling van Rotterdam als cultuurstad vanaf de jaren 80 en de betekenis van Post 65 architectuur. Verder ook excursies, lezingen, films en workshops.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Bestuur en samenspel  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Demografie  Europa 

UITGELICHT

Sturen op ruimtelijke kwaliteit: durf keuzes te maken bij het combineren van opgaven

Hoe stuur je binnen de openbare ruimte op ruimtelijke kwaliteit? Het programma Mooi Nederland geeft hier met drie handreikingen handvatten voor ruimtelijke ontwikkeling van naoorlogse wijken, stedelijke knooppunten en groen-blauwe netwerken. Drie opstellers van de handreikingen vertellen waar koppelkansen liggen en waarom de praktijk vaak zo weerbarstig is. (Platform31, 30 september 2024)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Aandachtswijken hebben multi-level onderzoek nodig

Problemen in aandachtswijken moeten vanuit diverse perspectieven en schaalniveaus benaderd worden om ze duurzaam op te lossen. Fenna van Marle (Erasmus Universiteit) pleit voor multi-level onderzoek: van kwalitatief onderzoek naar groepen bewoners, via kwantitatief onderzoek op wijkniveau naar landelijke monitoring. (Sociale vraagstukken, 26 september 2024)

Lees verder ...

1 op de 10 mensen sterk eenzaam in 2023

Bijna 11 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder voelde zich sterk eenzaam in 2023. Dat is gelijk aan een jaar eerder, maar opnieuw hoger dan in 2019, voor de coronapandemie. Toen was ongeveer 9 procent sterk eenzaam. Eenzaamheid komt het vaakst voor onder mensen die buiten Nederland geboren zijn. (CBS, 26 september 2024)

Lees verder ...

Inkomenseffecten van woningisolatie naar de isolatiestandaard

In doorsnee wegen de baten van het isoleren van een oudere woning voor bewoners net op tegen de kosten ervan. De inkomenseffecten verschillen echter sterk tussen huurders van corporatiewoningen, particuliere huurders en bewoners van koopwoningen. Ook binnen inkomensgroepen zijn de verschillen vrij groot door de grote variatie in kenmerken van woningen, zoals energetische kwaliteit, tussen huishoudens met een vergelijkbaar inkomen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van TNO en het Centraal Planbureau. Bij isolatie van woningen gebouwd voor 1992 tot de nationale isolatiestandaard is het mediane netto-inkomenseffect (baten – kosten) 0,1% van het jaarlijks besteedbaar inkomen. De gemiddelde investeringskosten per woning voor isolatie tot aan de standaard bedragen zo’n 18.000 euro. Gemiddeld is de gasbesparing in volume ongeveer 32% van het oorspronkelijke gasverbruik. (Persbericht CPB, 26 september 2024)

Lees verder ...

Brede welvaart en economie in Gelderland-Zuid

In 2021 deed RaboResearch onderzoek naar de regio Gelderland-Zuid met als centrale vraag: wat is er nodig om de potentie van het gebied te benutten en de economische kracht en brede welvaart van de regio te versterken? Drie jaar later, nemen we Gelderland-Zuid en Lifeport opnieuw onder de loep. Gelderland-Zuid formuleerde drie jaar geleden acht opgaven voor Lifeport om de economische potentie van de regio beter te benutten en om te werken aan de brede welvaart in de regio. Deze acht kwesties zijn nog steeds urgent en actueel, zo blijkt uit een nieuwe ronde interviews. (Rabobank, 30 september 2024)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Kostenverhaal bij woningbouwprojecten is gedaald

Gemeenten verhalen bij woningbouw-ontwikkelingen minder kosten voor de aanleg van voorzieningen (zoals wegen, groen of riolering) dan drie jaar geleden. Waar zo’n 30% van de gemeenten drie jaar geleden tot € 5.000 aan kosten verhaalden per woning, is dit nu ruim 60%. Het kostenverhaal is net als drie jaar geleden onvolledig. Het is een van de opvallende resultaten uit het onderzoek ‘Kostenverhaal in anterieure overeenkomst bij woningbouw 2023’ van ruimtelijk-economisch adviesbureau Stec Groep en Radboud Universiteit. Het resultaat valt samen met een periode waarin de financiële haalbaarheid van woningbouwontwikkelingen onder druk staat. (Persbericht Stec Groep, 07 oktober 2024)

Lees verder ...

Gemeenten worstelen nog steeds met de Omgevingswet

Uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur en NEPROM blijkt dat veel gemeenten nog moeite hebben met de uitvoering van de Omgevingswet, vooral door personeelstekorten en complexe procedures. (NEPROM Nieuws, 03 oktober 2024)

Lees verder ...

Databedreven werken binnen de ruimtelijke ordening

De ruimtelijke druk in Nederland is hoog, en de maatschappelijke opgaven groot. Data en digitalisering zijn belangrijk voor het maken van maatschappelijk verantwoorde keuzes over deze schaarse ruimte. Het Rathenau Instituut ziet echter dat op het gebied van ruimtelijke ordening de kansen van data en digitalisering regelmatig worden overschat. Een optie ter voorkoming daarvan, is het bevorderen van databedreven werken. (Rathenau Instituut, 30 september 2024)

Lees verder ...

Meeste microplastics in milieu door slijtende banden, plastic afval en plastic korrels uit industrie

Er komen steeds meer heel kleine stukjes plastic in het milieu terecht. Deze microplastics komen vooral van banden die slijten, plastic afval en plastic korrels die de industrie als grondstof gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Microplastics zijn schadelijk voor het milieu. Ze komen voor het grootste deel (80 procent) terecht in de bodem, maar ook in de lucht en het water. Het RIVM onderzocht welke maatregelen op korte termijn effectief kunnen zijn om de uitstoot te verminderen. Waar mogelijk minder plastic gebruiken ligt het meest voor de hand. (Persbericht RIVM, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

RO magazine over verstedelijkingspotentieel kleinere stations

In RO magazine artikelen over het verstedelijkingspotentieel kleinere stations, wateroverlast (en wat de gemeente kan eisen van bewoners), circulaire hubs (als leidraad voor strategisch locatiebeleid), de overstap van aardgas naar waterstof (2 praktijkvoorbeelden), AI en de stad ('de stad is te complex om te voorspellen'), water en bodem sturend maken in de planvorming (stapsgewijs aanpakken), logistieke brownfields (benut de potentie) en een terugblik op één jaar Omgevingswet. (RO Magazine, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

- artikel Verzilveren verstedelijkingspotentieel kleinere stations vergt stuurmanskunst - artikel Wateroverlast en wat de gemeente kan eisen van inwoners

Brabant schoner, gezonder en veiliger maken

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027 vastgesteld. Hiermee zet de provincie concrete stappen richting het behalen van de milieudoelen die zijn verwoord in het Beleidskader Milieu 2030. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 26 september 2024)

Lees verder ...

Raad stemt in met Ontwikkelvisie Den Haag Centraal

Op 3 oktober stemde de Haagse gemeenteraad in met de ‘ontwikkelvisie Den Haag Centraal’. Het gebied moet in 2040 levendig, groen en goed verbonden zijn, is de ambitie in deze toekomstvisie. In het gebied komen meer woningen, betere verbindingen voor voetgangers en fietsers en meer groen. Ook komt er ruimte voor voorzieningen en meer kantoren. In het gebied komen de komende jaren 2.250-2.500 woningen, 130.000 m2 kantoorruimte en ruim 21.000 m2 ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals huisartsen, apotheken, wijkcentra, onderwijs en cultuur. (Persbericht gemeente Den Haag, 04 oktober 2024)

Lees verder ...

Rotterdam: Van Nelleknoop verandert met nieuw treinstation in levendig gebied met volop ruimte voor wonen, werken en recreëren

Er zijn plannen voor een nieuw treinstation in de Van Nelleknoop in Rotterdam-West. ProRail onderzoekt op dit moment de mogelijkheid voor een station aan de oost- óf westkant van de rivier De Schie. Met de mogelijke komst van dit nieuwe station over een jaar of tien, ziet Rotterdam kansen voor een levendig gebied met ruimte voor wonen, werken, bedrijvigheid, maatschappelijke voorzieningen, groen en recreatie. In het gebied is er straks ruimte voor zo’n 2.000 extra woningen. (Persbericht gemeente Rotterdam, 02 oktober 2024)

Lees verder ...

Spoorkwartier: levendige stadswijk tussen hoofdstation en Groningen Zuid

Het Spoorkwartier is een stap dichterbij. Het college van B&W heeft het concept stedenbouwkundig plan vastgesteld voor deze nieuw te bouwen wijk aan de zuidkant van het Hoofdstation. Het Spoorkwartier wordt een moderne stadswijk met woningen (400), kantoren (circa 30.000 m2) en winkels. Met de komst van de zuidentree en het nieuwe Zuidplein krijgt Groningen een nieuwe verbindingsroute voor fietsers en voetgangers tussen het station en de zuidelijke wijken. (Persbericht gemeente Groningen, 03 oktober 2024)

Lees verder ...

WONEN

Rabobank investeert opnieuw 1 miljard euro in BPD Woningfonds

Rabobank investeert een extra 1 miljard euro in BPD Woningfonds om verdere groei mogelijk te maken. Dit unieke fonds, een initiatief van Rabobank en BPD, wil in tien jaar 15.000 middenhuurwoningen realiseren. In 2019 ontving BPD Woningfonds de eerste miljard euro van Rabobank. Met deze nieuwe toekenning kan het fonds de komende jaren volop doorinvesteren in nieuwe betaalbare en duurzame middenhuurhuurwoningen, verspreid over heel Nederland. (Bouwfonds, 30 september 2024)

Lees verder ...

Woningcorporaties bouwden meer nieuwe woningen in eerste helft 2024

In de eerste helft van 2024 hebben woningcorporaties bijna 2.000 meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Ze bouwden ruim 8.200 woningen van het totaal van 32.700 nieuwe woningen. Het aandeel corporatiewoningen in de totale nieuwbouw steeg daarmee van 18% in de eerste helft van 2023 naar 25% in 2024. (Aedes Nieuws, 26 september 2024)

Lees verder ...

Krimpend huuraanbod drijft kamerzoekende studenten verder in het nauw

Naar aanleiding van de jaarlijkse studentenhuisvesting monitor concludeerden zowel Kences als het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting afgelopen weken dat het relatieve tekort aan studentenwoningen de komende jaren zal dalen. Omdat er meer studentenwoningen bijkomen, en de vraag vanuit studenten slechts licht zal toenemen, beargumenteerden zij dat het tekort zal afnemen. Tegelijkertijd verscheen in de maand september ook zeer negatieve berichtgeving over het kamertekort. Zo blijkt dat meer studenten op straat komen te staan, vaak wegens het feit dat verhuurders de woning uit de verhuur halen. Deze realiteit voor studenten staat uiteraard in schril contrast met het positieve beeld dat geschetst wordt vanuit het ministerie. (Persbericht CBRE, 03 oktober 2024)

Lees verder ...

Meer nieuwbouwwoningen verkocht in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2024 werden 6,1 duizend nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dat is 30 procent meer dan een kwartaal eerder, en bijna 84 procent meer dan een jaar eerder. De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 vrijwel gelijk gebleven. Bestaande koopwoningen werden voor het vierde kwartaal op rij duurder. (CBS, 04 oktober 2024)

Lees verder ...

Meer nieuwbouwwoningen van woningcorporaties in eerste helft 2024

In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen. Dat is een stijging ten opzichte van de eerste helft van 2023, toen bijna 6,3 duizend corporatie-nieuwbouwwoningen opgeleverd zijn. (CBS, 25 september 2024)

Lees verder ...

Overijssel goed op koers richting de doelstelling woningbouw, onvoldoende woningen gebouwd in regio’s met grootste woningvraag

Nederland en ook Overijssel kennen woningtekorten en hoge woningprijzen. Om dit te bestrijden, moeten veel betaalbare woningen worden bijgebouwd. Overijssel moet in de periode 2022-2030 42.300 woningen realiseren. Overijssel heeft in de periode (2022-2023) zo’n 10.000 woningen gerealiseerd en hiermee de doelstelling (9.400) behaald. Ook lijkt Overijssel genoeg bouwplannen te hebben om in de toekomst voldoende woningen te blijven bouwen. (Persbericht provincie Overijssel, 02 oktober 2024)

Lees verder ...

Bijna 10.000 nieuwe woningen in Capelle gepland

Zuid-Holland en de gemeente Capelle aan den IJssel zijn het eens over de plannen voor bijna 10.000 nieuwe woningen tot en met 2034. Bijna tweederde van al die te bouwen woningen valt in de categorie ‘betaalbaar’ waarvan er ruim tweeduizend sociale huur zullen worden. (Persbericht provincie Zuid-Holland, 04 oktober 2024)

Lees verder ...

Zuid-Holland: Zo’n 4.900 woningen gebouwd in tweede kwartaal 2024

In het tweede kwartaal van 2024 zijn er in Zuid-Holland zo’n 4.900 nieuwe woningen gebouwd. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Woningvoorraadontwikkelingen(opent in nieuw venster) van de provincie Zuid-Holland. Er werden ruim 4.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daarnaast werden er nog eens bijna 900 woningen op een andere manier toegevoegd aan de voorraad, bijvoorbeeld door de transformatie van kantoren naar appartementen. (Persbericht provincie Zuid-Holland, 25 september 2024)

Lees verder ...

Plannen voor 215.000 woningen in Brabant

In Brabant zijn er plannen voor de bouw van in totaal ruim 215.000 woningen. De plancapaciteit ligt hiermee vrijwel op het hoogste niveau sinds het begin van de provinciale metingen in 2005. Dat blijkt uit het Kwartaalbeeld Woningmarkt Noord-Brabant, een digitaal magazine waarin de belangrijkste trends en ontwikkelingen over ‘bevolking, bouwen en wonen’ zijn weergegeven. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 25 september 2024)

Lees verder ...

Friesland: Woningzoekenden kunnen steeds minder snel sociale huurwoning vinden

Iemand die een sociale huurwoning zoekt in Fryslân kan die steeds minder snel vinden. De vraag naar sociale huurwoningen in Fryslân neemt al een aantal jaar steeds verder toe. Woningcorporaties hebben vorig jaar ruim 900 woningzoekenden minder aan een woning kunnen helpen dan 5 jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Planbureau Fryslân, dat mede op verzoek van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, de Vereniging van Friese Woningcorporaties (VFW) en de Friese huurdersorganisaties is uitgevoerd.   (Fries Sociaal Planbureau, 25 september 2024)

Lees verder ...

Samenwerken voor voldoende woningen voor ouderen en specifieke groepen in Groningen

Dinsdag 1 oktober zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek van de Stec Groep naar de zogenoemde 'woonzorgopgave' in de provincie Groningen. Dit onderzoek geeft inzicht in vraag en aanbod van woningen voor ouderen en aandachtsgroepen, nu en in de toekomst. (Persbericht provincie Groningen, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

Woningbouw Amsterdam in het slop. "Het is sleuren voor elke woning"

Slecht nieuws voor woningzoekenden in de hoofdstad. In het eerste halfjaar werden slechts 1.773 woningen in aanbouw genomen, terwijl het college deze periode juist wilde opschalen naar 7.500 woningen per jaar. De malaise strekt zich uit tot alle woningsegmenten, maar de ontwikkeling van middeldure huurwoningen zit helemaal in het slop. (NUL20, 26 september 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

Halfjaarrapportage Woningbouw: dit jaar ongeveer 5000 woningen in aanbouw (gemeente Amsterdam)

Bouw 800 woningen in Amstelveen kan na 9 jaar beginnen

Negen jaar nadat de eerste plannen het licht zagen, kan de bouw van het grootste deel van de nieuwe Amstelveense woonwijk De Scheg beginnen. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten. De bezwaren van een naastgelegen kwekerij en omwonenden vindt ze niet steekhoudend. (NH nieuws, 02 oktober 2024)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

Ruimtelijke Economische Verkenning: bouwsteen voor visie op ruimtelijk en economische structuur

Minister Beljaarts (ministerie van EZ) heeft de Tweede Kamer in een voortgangsbrief geïnformeerd over de stand van zaken rond het programma Ruimte voor Economie. Daarbij heeft hij de Ruimtelijke Economische Verkenning (REV) aangeboden. Op basis van de REV start het ministerie met de ontwikkeling van een visie op de ruimtelijk en economische structuur van Nederland. Samen leveren ze de economische bouwstenen voor de Nota Ruimte. (Persbericht ministerie EZ, 25 september 2024)

Lees verder ...

Toekomstbestendige economie vraagt uitbreiding fysieke ruimte bedrijven

Er is nu en in de toekomst fysieke ruimte voor werk en economie nodig. Het is belangrijk dat het kabinet in 2025 hierop de regie pakt en tot ruimtelijke keuzes komt. Op relatief weinig grond wordt een groot deel van het bruto nationaal product verdiend. Daarom zijn er nationale doelstellingen nodig waarin de ruimte voor bedrijvigheid wordt vastgelegd. De uitvoering daarvan moet waar nodig aan gemeenten en provincies taakstellend worden opgelegd. Ook vraagt de woningbouw meer plek, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte voor bedrijven. VNO-NCW en MKB-Nederland vragen in een brief de politiek daarbij oog te houden voor de dragende functie van het bedrijfsleven voor onze brede welvaart. (VNO-NCW, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

Asielzoekers naar werk begeleiden biedt kansen

Het huidige opvangsysteem voor asielzoekers is nog niet ingericht op vroege participatie van kansrijke asielzoekers. Daarmee missen we kansen. Asielzoekers laten werken terwijl zij wachten op antwoord op hun asielaanvraag, helpt de samenleving, de arbeidsmarkt en de asielzoekers zelf. G40-gemeenten onderzoeken mogelijkheden hiernaar en roepen het Rijk op om arbeidsparticipatie voor asielzoekers te vergemakkelijken. (Platform31, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

Hoe ondersteunt de EU de integratie van migranten? (Europese Rekenkamer, 1 oktober 2024)

SER: Sturen op arbeidsmarkt, scholing en innovatie bij opgaven water, bodem en natuur

Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op arbeidsmarkt, scholing en innovatief vermogen. Voor de 620.000 werkenden in de sectoren agri&food, water en bodem, natuur en leefomgeving is het werk sterk aan het veranderen. (Persbericht SER, 04 oktober 2024)

Lees verder ...

Trendbreuk: kantorenvoorraad in MRA na jarenlange daling licht toegenomen

De kantorenvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd niet verder gedaald, maar licht toegenomen. De oorzaak is een combinatie van meer nieuwbouw en een afname van transformaties, doordat kantorenlocaties die ook aantrekkelijk zijn voor woningen al zijn omgezet in woningen. Bovendien is het kantoorgebruik na de coronapandemie structureel afgenomen. Hierdoor loopt de leegstand licht op tot 12,4%. Dit blijkt uit de Monitor Plabeka 2023-2024, die inzicht geeft in de stand van zaken rond werklocaties in de MRA. (Metropoolregio Amsterdam Nieuws, 03 oktober 2024)

Lees verder ...

Brabant geeft meer kavels voor bedrijven uit, extra ruimte blijft nodig

In Noord-Brabant is afgelopen jaar 146 hectare aan nieuwe bedrijfskavels op bedrijventerreinen uitgegeven. Dat is 45 hectare meer dan in 2022. Om ruimte te blijven bieden voor een kwalitatieve aanvulling op de economie is de verwachting dat tot en met 2040 nog minimaal 1.000 hectare extra bedrijventerrein ontwikkeld moet worden in de provincie. Dat en meer blijkt uit de nieuwste Monitor Bedrijventerreinen van de provincie Noord-Brabant. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 07 oktober 2024)

Lees verder ...

Onderzoek toont aan: Friese winkelgebieden transformeren van ‘Place to Buy’ naar ‘Place to Be’

Met het Koopstromenonderzoek Fryslân 2024 zijn de basis en richting voor toekomstig beleid helder: winkelgebieden moeten blijven evolueren om te overleven. Door slimme aanpassingen in functie, uitstraling en samenwerking kunnen Friese winkelcentra ook in de toekomst relevant blijven en hun unieke identiteit benutten. (A5, Persbericht provincie Friesland, 04 oktober 2024)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Kabinet wil grens kunnen stellen aan prijs gebruik warmtenet

De overheid wil een grens kunnen stellen aan de prijs die huishoudens betalen voor het gebruik van een warmtenet. Dat schrijft minister Hermans van Klimaat en Groene Groei aan de Tweede Kamer. Wijziging van de Wet Collectieve Warmte moet burgers beschermen tegen "excessief hoge leveringslasten".

Lees verder ...

Belangrijk om passend model te kiezen om energiebesparing door woningisolatie te berekenen

Om de Nederlandse gebouwde omgeving klimaatneutraal te maken, wordt sterk ingezet op isolatie. Het is daarbij belangrijk om een realistisch beeld te hebben; hoeveel energiebesparing levert isolatie op? Uit dit PBL-onderzoek blijkt dat de uitkomsten van verschillende energieverbruiksmodellen, die worden gebruikt om deze besparing te berekenen, sterk uiteenlopen. Het is daarom van groot belang dat beleidsmakers en adviseurs het juiste model voor de juiste toepassing gebruiken. (Planbureau voor de Leefomgeving, 30 september 2024)

Lees verder ...

Steeds meer kantoren met minimaal energielabel C

78 procent van het vloeroppervlak aan kantoorruimte voldeed op 1 juli 2024 aan de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Een jaar eerder was dit nog 72 procent. Zo’n 10 procent heeft nog een label D t/m G en 12 procent heeft nog geen label, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). (Persbericht ministerie van VRO, 02 oktober 2024)

Lees verder ...

Vraag naar infrastructuur voor energie neemt toe

Met de huidige plannen voor verduurzaming brengt de verspreide industrie in Zuid-Holland haar CO₂-uitstoot in 2030 terug met 40% en in 2050 met 89%. Dit blijkt uit de provinciale Cluster Energie Strategie (pCES) Zuid-Holland. (Persbericht provincie Noord-Holland, 27 september 2024)

Lees verder ...

Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg, wel handvatten voor beleid

Er moet nog flink wat gebeuren om aan de ambities voor een volledig emissieloze vloot personenauto’s in 2050 te voldoen. Om handvatten te bieden voor beleid onderzocht TNO voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat welke aspecten belangrijk zijn voor welke groepen potentiële kopers van een tweedehands elektrische auto (EV). Er is gekeken naar de kenmerken en voorkeuren van 1512 respondenten, het keuzegedrag voor verschillende (al dan niet elektrische) voertuigen en de onderlinge afhankelijkheid van de verschillende aspecten die van belang zijn in de aankoop van een tweedehands auto. (TNO Nieuws, 25 september 2024)

Lees verder ...

BESTUUR EN SAMENSPEL

Ontwerpbegroting 2025: financiële middelen goed te volgen, doelen abstract

Een goede begroting legt de basis voor een transparante verantwoording over geld en resultaten. De Algemene Rekenkamer publiceert elk jaar aandachtspunten bij de ontwerpbegroting die het kabinet op Prinsjesdag aan het parlement heeft aangeboden. Parlementariërs kunnen deze informatie gebruiken bij de begrotingsbehandelingen die de komende weken in de Tweede Kamer en daarna in de Eerste Kamer plaatsvinden. (Persbericht Algemene Rekenkamer, 25 september 2024)

Lees verder ...

Reflectie op regeerprogramma en rijksbegroting 2025: impact op steden en regio’s

In het regeerprogramma en rijksbegroting van het kabinet-Schoof ontbreekt bij een aantal beleidsvoornemens een duidelijke visie, ambitie en financiële verantwoording. Dit zorgt voor onduidelijkheid onder provincies en gemeenten, die voor tal van opgaven aan de lat staan. Ook zijn de plannen soms tegenstrijdig. Positief is de aandacht voor samenhang tussen opgaven en oplossingen, en dat er werk wordt gemaakt van een nieuwe Nota Ruimte. De voorgenomen systeemverbeteringen, het verminderen van de regeldruk en aanpassingen van de werkwijze om het vertrouwen van de burger terug te winnen vereisen een lange adem. En het is afwachten in hoeverre de plannen van dit ‘kabinet van de regio’s’ de regionale verschillen in Nederland echt zullen terugdringen. Dit zijn enkele constateringen in de reflectie van Platform31 en een aantal van haar netwerkpartners op het regeerprogramma en de eerste rijksbegroting van het kabinet-Schoof. (Platform31, 07 oktober 2024)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Staatscourant (24-09 t/m 07-10, 2024)

- Besluit erkend stelsel en uitvoering, mandaat en machtiging
- 2e Tranche Uitvraag Meerjarige Experimenten Effectieve Renovatiestromen (MEER)

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Aanbiedingsbrief bij rapport over draagvlak en weerstand bij huisvesting statushouders
- Kamerbrief over korte termijn aanpak natuurvriendelijk isoleren eDNA
- Kamerbrief over kwaliteit energielabel en energielabel C kantoren
- Beantwoording Kamervragen over Voorontwerp Nota Ruimte en reflecties PBL en CRa ruimtelijke voorstellen provincies

- Kamerbrief over ontwerp wijziging van de Tijdelijke regeling specifieke uitkering mobiliteitspakketten ten behoeve van woningbouw en de Regeling specifieke uitkering wonihttps://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/documenten/kamerstukken/2024/10/07/ontwerp-wijziging-van-de-tijdelijke-regeling-specifieke-uitkering-mobiliteitspakketten-ten-behoeve-van-woningbouw-en-de-regeling-specifieke-uitkering-woningbouw-op-korte-termijn-door-bovenplanse-infrastructuurngbouw op korte termijn door bovenplanse infrastructuur

- Kamerbrief over voortgang programma Ruimte voor Economie
- Kamerbrief over visie op Cohesiebeleid
- Kamerbrief over voortgang programma Ruimte voor Economie

- Kamerbrief over verduurzaming glastuinbouw
- Kamerbrief bij aanbieding monitor 2024 stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden

MOBILITEIT

Bouwend Nederland aan Tweede Kamer: investeer in de Nederlandse infrastructuur

Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (Bouwend Nederland Nieuws, 07 oktober 2024)

Lees verder ...

PBL: teruggang ov leidde tot minder bereikbaarheid voorzieningen en banen

De versobering van het openbaar vervoer heeft de afgelopen jaren geleid tot een verminderde bereikbaarheid van voorzieningen en banen. Dat blijkt uit onderzoek van het PBL naar reistijden om plekken als ziekenhuizen, supermarkten, scholen en werk te bereiken. Met name in de avonden en weekenden is de reisduur steeds langer geworden, vooral vanuit landelijk gebied en stadsranden. Bereikbaarheidsverschillen tussen mensen met en zonder toegang tot een auto zijn hierdoor toegenomen. Deze inzichten helpen overheden om de bereikbaarheid voor verschillende groepen mensen te kunnen verbeteren. (Planbureau voor de Leefomgeving, 26 september 2024)

Lees verder ...

Onderzoek: mobiliteit te duur voor modaal inkomen

Gezinnen en stellen met een modaal inkomen houden te weinig geld over om te gaan en staan waar zij willen. Als zij niet besparen op andere posten, komen gezinnen voor mobiliteit maandelijks tussen de 200 en 900 euro tekort. Dat heeft – niet alleen nadelige gevolgen voor hún bestaanszekerheid, gezondheid en vrijheid om te reizen, het tast ook het sociaal weefsel van onze samenleving aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Mobiliteitsalliantie. (Mobiliteitsalliantie, 01 oktober 2024)

Lees verder ...

Huidige reistijd voor meeste Nederlanders acceptabel

De meeste Nederlanders kunnen binnen een voor hen acceptabele reistijd bestemmingen bereiken. Zij vinden gemiddeld een reistijd tussen de 9 en 18 minuten naar een supermarkt, huisarts, kinderdagverblijf of een bus-, tram- of metrohalte aanvaardbaar. Om bij een ziekenhuis, werk of een hbo/wo-instelling te komen accepteren zij dat ze langer onderweg zijn. (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, 26 september 2024)

Lees verder ...

Groen licht voor project ViA15

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed. Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief. (Persbericht Raad van State, 03 oktober 2024)

Lees verder ...

Zie ook:

- ViA15 stap dichterbij na oordeel Raad van State (provincie Gelderland) - Beroep verlenging A15 ongegrond: zeer teleurgesteld (Natuur en Milieu Gelderland)

DEMOGRAFIE

Nederland moet zich beter voorbereiden op een vergrijzende EU

Europa vergrijst in hoog tempo. Het aandeel pensioengerechtigden in Europa zal de komende dertig jaar ongeveer verdubbelen. Zonder ingrijpen heeft dat een negatieve impact op Nederland. Dit stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn adviesrapport Europese vergrijzing in het vizier. Omgaan met pensioen- en begrotingsrisico’s dat vandaag is gepubliceerd. De WRR adviseert dat Nederland gaat anticiperen op een veel grijzere Europese Unie. (Persbericht WRR, 25 september 2024)

Lees verder ...

EUROPA

Officiële goedkeuring eerste betaalverzoek Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan

De Europese Commissie en de Europese Lidstaten hebben het eerste betaalverzoek van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan officieel goedgekeurd. Op 16 september is het betaalverzoek officieel gemachtigd door de Europese Commissie. De 30 mijlpalen en doelstellingen die onderdeel zijn van het eerste betaalverzoek zijn officieel behaald. Het gaat onder andere om de invoering en aanscherping van de industriële CO2-heffing en het sluiten van overeenkomsten tussen de rijksoverheid en provincies over het aantal nieuw te realiseren woningen. (Persbericht ministerie Financiën, 25 september 2024)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar www.kennisvanstadenregio.nl of www.platform31.nl