Online bekijken

AGENDA

Recente ontwikkelingen in het wonen
Inzicht in trends, beleidsinstrumenten en effecten. In deze cursus van PAOTM (6 en 7 maart en 3 en 4 april, Amersfoort) brengen docenten recente ontwikkelingen in de woningmarkt met elkaar in verband, reiken zij nieuwe beleidsinstrumenten aan en komen de effecten van nieuw beleid aan de orde.
De woon-werkbalans in theorie en in de praktijk
In dit webinar van Kennisnetwerk Regionale Economie, donderdag 6 maart, 12-13 uur, hoor je hoe je kan sturen op een goede woon-werkbalans, zodat zoveel mogelijk mensen lokaal een baan kunnen vinden.
Post-Growth City
Architectenweb organiseert op maandag 10 maart in Pakhuis de Zwijger een symposium waarin stadsmakers, ontwerpers en andere professionals bijeenkomen die allemaal op hun eigen manier zoeken naar manieren om tot duurzamere, socialere en eerlijkere stedelijke ontwikkelingen te komen.
Samenwerken met impactondernemers
In dit webinar van Kennisnetwerk Regionale Economie, dinsdag 11 maart, 12-13 uur, nemen we je mee in de stappen die er het afgelopen jaar binnen de City Deal Impact Ondernemen zijn gezet en delen de resultaten.
Versnellingslab Circulair Bouwen: de circulaire renovatieketen
Masterclass voor woningcorporaties en hun ketenpartners over circulair renoveren, woensdag 12 maart, 13.00-16.15 uur, Utrecht.
MER slim inzetten bij omgevingsbeleid
In dit webinar van Platform31, woensdag 12 maart, 10.00-11.30, krijg je zicht op de manier waarop je kunt bouwen aan een basis om efficiënter en effectiever met milieueffectrapportages bij nieuw beleid te gaan.
Maak steden en openbare ruimtes waar mensen willen zijn!
Volg de Stad op Ooghoogte & Placemaking training in Amsterdam van STIPO (donderdag 13, 20 en 27 maart) en leer strategieën, tools en inspiratie om steden en openbare ruimtes te verbeteren.
Naar een nationaal deelfietsensysteem?
Op dinsdag 18 maart, 17.30-20.30 uur, organiseert het nationaal programma Natuurlijk!Deelmobiliteit een debatavond over deelfietsen in Utrecht.
Regio’s aan zet: de interne markt en het EU-concurrentievermogen van morgen
Webinar van het Huis van de Nederlandse Provincies, 19 maart, 10.30-12.00 uur. De sprekers delen hun inzichten over het concurrentievermogen van de EU, de toekomst van de Europese interne markt en de rol van de regio’s daarin. 
Trends in de woonruimteverdeling
De laatste ontwikkelingen, context en tips voor de eigen praktijksituatie. De afgelopen jaren is de druk op de sociale huursector verder toegenomen. In de cursus van PAOTM (19 en 20 maart, Amersfoort) kijken we kritisch naar het functioneren van bestaande systemen en werkwijzen van woonruimteverdeling.
Netcongestie
Netcongestie is een urgent vraagstuk, en tijdens deze conferentie van Euroforum op 27 maart in Utrecht bespreken we de nieuwste ontwikkelingen en de uitwerking van de plannen van het kabinet.
City Deal Energieke Wijken
Donderdag 3 april, de slotbijeenkomst van de City Deal Energieke Wijken in Utrecht, waar de behaalde resultaten en de geleerde lessen worden gedeeld, met een blik vooruit naar de toekomst. De City Deal Energieke wijken beoogde de verschillende opgaven in kwetsbare wijken, duurzaam en sociaal, te verbinden.
URBACT stedenfestival
Van 8 tot en met 10 april 2025 vindt in Wroclaw, Polen, het URBACT stedenfestival plaats. Het festival richt zich op het delen van kennis, uitwisselen van informatie over stedelijke ontwikkelingen en netwerkmogelijkheden.
Kazernekwartier Venlo
Tijdens dit werkbezoek, vrijdag 11 april, van programma Stedelijke Transformatie nemen we je mee in de opgave van en uitdagingen bij de transformatie van dit bijzondere gebied in Venlo.
Gebiedsontwikkeling: gezond en snel, het kan wel
Tijdens het jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie, donderdag 17 april, Zaanstad, gaan we op zoek naar de mogelijkheden om snel woningen te kunnen bouwen, rekening houdend met een gezonde leefomgeving.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Duurzame ontwikkeling  Mobiliteit  Europa 

UITGELICHT

Vrijwel geen enkele regio haalt afspraken woondeals, resultaat verslechtert

De regionale woondeals die onder oud-woonminister Hugo de Jonge in het leven werden geroepen, lopen flink achter op schema. In 2024 haalde slechts 11 procent van de regio's de doelstellingen. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw Pro, dat de bouwambities voor 2024 uit de regionale woondeals vergeleek met de gerealiseerde gebouwcijfers volgens het CBS. (Cobouw, 04 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Onrealistische ambities voor woningbouwplannen 2025 (Locatus)

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Onder Nederlanders met hbo- en wo-opleiding daalt vertrouwen in regering

Het aantal hbo- en wo-opgeleiden dat vertrouwen heeft in de regering is gedaald van 60% naar 52%. De afgelopen jaren was de groep hbo- en wo-opgeleiden positiever over de regering dan mensen met een basis- en vmbo-opleiding, maar dat is nu niet meer het geval. Onder mensen met een praktische opleiding blijft het vertrouwen in de politiek stabiel laag. De onvrede over de politiek is daarmee in alle groepen hoog. Dat blijkt uit de nieuwe editie van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven. (Persbericht SCP, 04 maart 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Geëmancipeerder, internationaler en milieubewuster: jonge ruimtelijke ontwerpers in beeld

Jonge ruimtelijk ontwerpers vinden het belangrijk dat de inrichting van de leefomgeving bijdraagt aan het welzijn van bewoners en gebruikers. Maatschappelijke vraagstukken vergen meer inzet dan louter het maken van een ontwerp, maar ook om het bouwen van en voor gemeenschappen. Volgens de jonge generatie ontwerpers is de rol en positie van de ruimtelijk ontwerper veranderd. Dat is te lezen in de publicatie 'De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief: jonge ontwerpers in beeld'. (College van Rijksadviseurs, 03 maart 2025)

Lees verder ...

Open brief VvG: modernisering grondbeleid hoognodig

Geert-Jan Put, voorzitter van de Vereniging van Grondbedrijven, pleit in een ledenbrief voor modernisering van het grondbeleid. Dit is volgens hem hoognodig voor een betaalbare gebiedsontwikkeling. (VVG, 26 februari 2025)

Lees verder ...

Onderzoek Beleving Woonomgeving (OBW). Vierjarige rapportage (2019-2022)

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil weten hoe inwoners van Nederland hun woonomgeving beleven. Het ministerie laat dit sinds 1977 onderzoeken, sinds 2003 gebeurt dat door het RIVM. Het onderzoek brengt sinds 2019 elk jaar onder andere in kaart hoe bewoners geluid, trillingen, geur en veiligheid in de woonomgeving ervaren. Dit keer is teruggekeken op de periode van 2019 tot en met 2022 en zijn een paar ontwikkelingen te zien. De woontevredenheid is in deze jaren langzaamaan gedaald in Nederland. Meer mensen geven aan ontevreden te zijn over hun woonomgeving. (RIVM, 28 februari 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Onderzoek Beleving Woonomgeving (OBW) Hinder en slaapverstoring in 2023d
- Luchtkwaliteit in Noord-Holland blijft verbeteren, maar inspanning blijft nodig (provincie Noord-Holland)

ROmagazine over circulaire bedrijvigheid

In ROmagazine artikelen over de omgevingsvisie van Eindhoven (verdichten én leefbaarheid staan centraal), circulaire bedrijvigheid (onderzoek naar locatiekenmerken), spoorzone Twentestad (ontwikkelingsperspectief), een 'stikstofspiekbriefje' van Friso de Zeeuw voor premier Schoof, arbeidstekort rond omgevingswetgeving (innovatieve en oplossingen), waardegedreven gebiedsontwikkeling en een interview met gedeputeerde Liesbeth Grijsen (provincie Overijssel). (RO Magazine, 03 maart 2025)

Lees verder ...

Dit wordt Groningen, provincie maakt nieuwe Omgevingsvisie

Wat zijn de locaties in onze provincie om te wonen, werken en recreëren? Waar is ruimte voor bedrijven, natuur of landbouw, wegen en fietspaden? En hoe beschermen we ons erfgoed en landschap? Dit staat in de nieuwe concept Omgevingsvisie 'Dit wordt Groningen'. Hierin worden de plannen van de provincie tot 2050 omschreven. (Persbericht provincie Groningen, 28 februari 2025)

Lees verder ...

WONEN

'Wet Betaalbare Huur blijft nodig, zorg wel voor stabiel investeringsklimaat'

De naam van de Wet Betaalbare Huur zegt alles: deze zorgt voor betaalbare huren en voorkomt excessen. Voor huurders kan het grote negatieve gevolgen hebben om de pas net ingevoerde wet nu al aan te passen. Voor verhuurders is bovenal een stabiel investeringsklimaat nodig om de bouw van meer middenhuurwoningen te stimuleren. De Woonbond, Aedes en VNG roepen minister Keijzer en de Tweede Kamer daarom op: ‘Als de minister een maatregel wil treffen naar aanleiding van de cijfers van het Kadaster, dan kunnen particuliere investeerders tegemoetgekomen worden door de box 3-belasting te verlagen.’ (Aedes Nieuws, 27 februari 2025)

Lees verder ...

Tot 104.000 woningen mogelijk in bestaande voorraad in Brabant

Bij woningbouw denken de meeste mensen aan nieuwbouw op lege plekken in een stad of dorp of aan bouwen in een weiland aan de rand van een dorp. Maar bij bestaande woningen en gebouwen valt in Brabant ook veel te winnen: tot maar liefst 104.000 woningen. Dit rekende onderzoeksbureau Stec Groep uit in opdracht van de provincie Noord-Brabant. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 26 februari 2025)

Lees verder ...

Koggenland: Intentieovereenkomst voor gebiedsontwikkeling Bovebo-locatie Hensbroek

Op 27 februari tekenden wethouder Bart Krijnen namens gemeente Koggenland en Martien Borst, directeur van Greenleaf, een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van de Bovebo-locatie in Hensbroek. Met deze ondertekening start de haalbaarheidsfase. De ambitie is om circa 275 woningen in een dorpse omgeving te realiseren. Binnenkort start ontwikkelaar Blauwhoed met een gebiedsvisie waarin zowel woningbouw als recreatie rondom recreatiegebied De Leijen centraal staan. (Persbericht gemeente Koggenland, 27 februari 2025)

Lees verder ...

VORM & Oudendal Groep acquireren Rooseveltstraat 49 Leiden

Bouwende ontwikkelaar VORM en ontwikkelende belegger Oudendal Groep hebben samen een nieuwe ontwikkellocatie in gemeente Leiden verworven. De Rooseveltstraat wordt een gemengd werk- en woongebied, waar vergroening en veiligheid een belangrijke rol spelen in de herontwikkeling. De bedrijvigheid en leisure aan de Rooseveltstraat krijgen een nieuwe toekomst. Het woonprogramma bestaat uit circa 400 woningen, verdeeld over sociale huur, middenhuur segment en vrije sector woningen. (Persbericht VORM, 27 februari 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Raad van State adviseert: kom wel met wettelijk klimaatdoel voor 2040

Het kabinet voelt er niets voor, maar het zou wel degelijk nuttig zijn om een wettelijk klimaatdoel te stellen voor 2040. Dat schrijft de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering en het parlement. Zo'n nationaal tussendoel geeft volgens de raad duidelijkheid aan bijvoorbeeld bedrijven en andere betrokken sectoren. (NOS Nieuws, 04 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Samenvatting beschouwing ontwerp-Klimaatplan 2025 (Raad van State)

Groene waterstof: de praktische uitdagingen tussen droom en werkelijkheid

De transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem in 2050 vereist de afbouw van het gebruik van grijze waterstof en de opbouw van het gebruik van groene waterstof. Ondanks veel plannen en beleidsmaatregelen komt de opbouw van het gebruik van groene waterstof niet goed op gang. Deze studie laat zien wat de knelpunten en uitdagingen zijn waardoor de markt onvoldoende van de grond komt, en doet suggesties voor beleidsaanpassingen die kunnen bijdragen aan het vlot trekken van de productie en het gebruik van groene waterstof. (Planbureau voor de Leefomgeving, 27 februari 2025)

Lees verder ...

Hoosbuien, hitte en droogte: veehouders moeten zich aanpassen aan weersextremen

Langdurige droogte, hitte en extreme neerslag: boeren krijgen steeds vaker te maken met weersextremen en zullen zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. Wageningen University & Research ontwikkelt en deelt praktische innovaties en kennis om de veehouderij klimaatbestendig te maken. (Persbericht Wageningen UR, 27 februari 2025)

Lees verder ...

MOBILITEIT

Woon-werkafstand toegenomen na verhuizing of baan bij nieuwe werkgever

De gemiddelde woon-werkafstand van werknemers met één baan, die in 2023 verhuisden of bij een ander bedrijf gingen werken, is gemiddeld met 1,0 kilometer toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Voor werknemers die zowel verhuisden als ergens anders gingen werken is dat 0,4 kilometer. (CBS, 03 maart 2025)

Lees verder ...

EUROPA

Europese Commissie presenteert Clean Industrial Deal

De Europese Commissie heeft de Clean Industrial Deal gepresenteerd, een ambitieus plan om de concurrentiekracht en veerkracht van de Europese industrie te ondersteunen. Dit plan zal de decarbonisatie versnellen en de toekomst van de productie in Europa veiligstellen. Het plan richt zich op twee sectoren: energie-intensieve industrieën en schone technologie. (Persbericht EU, 26 februari 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Reddingsplan voor Europese industrie komt voor bedrijven geen moment te vroeg (NOS)
- Clean Industrial Deal bevat belangrijke bouwstenen voor duurzame en concurrerende Europese industrie (VNO NCW)
- “The Clean Industrial Deal hides dirty concessions”, NGOs say (EEB)

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar www.kennisvanstadenregio.nl of www.platform31.nl