Online bekijken

AGENDA

Landschappen van Nederland
Presentatie van het nieuwe handboek ‘Landschappen van Nederland’, met daarin de nieuwste inzichten over de geschiedenis en genese van onze cultuurlandschappen. Op woensdag 26 maart, 13.25-16.30 uur, een gesprek in Amersfoort (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) over de toegevoegde waarde van dit soort kennis voor het beleid, de praktijk, het onderwijs en de wetenschapsbeoefening.
Gebiedsontwikkeling 2025
SKG Jaarcongres, donderdag 27 maart, Amersfoort. Hoe bouw je in gebiedsontwikkeling samen aan nieuw vertrouwen? Tevens de uitreiking van de jury- en publieksprijs van de SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling.
ToekomstParade
Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs neemt je deze middag - donderdag 27 maart, Den Haag - mee langs inspirerende projecten en toekomstbeelden, waarin de visie en het werk van het CRa centraal staan.
Netcongestie
Netcongestie is een urgent vraagstuk, en tijdens deze conferentie van Euroforum op 27 maart in Utrecht bespreken we de nieuwste ontwikkelingen en de uitwerking van de plannen van het kabinet.
Bouwen voor demografische verandering
Bijeenkomst over trends in demografie en of de woningvoorraad over een aantal decennia aansluit bij de bevolkingssamenstelling. Maandag 31 maart, 20 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Corporatiecore!
Bijeenkomst over innovatieve trends in sociale woningbouw, woensdag 2 april, 19.30 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Vier genomineerde projecten voor de Amsterdamse Architectuurprijs toegelicht door de architecten en opdrachtgevers.
City Deal Energieke Wijken
Donderdag 3 april, de slotbijeenkomst van de City Deal Energieke Wijken in Utrecht, waar de behaalde resultaten en de geleerde lessen worden gedeeld, met een blik vooruit naar de toekomst. De City Deal Energieke wijken beoogde de verschillende opgaven in kwetsbare wijken, duurzaam en sociaal, te verbinden.
Innovaties voor een toekomstbestendige leefomgeving
Op dinsdag 8 april komen gemeenten en de ontwerp-, bouw- en technieksector samen in Utrecht om de toekomst van de gebouwde omgeving te versnellen. Ontdek schaalbare innovaties, leer van experts en werk mee aan de productiviteitssprong die nodig is voor een toekomstbestendige leefomgeving.
URBACT stedenfestival
Van 8 tot en met 10 april 2025 vindt in Wroclaw, Polen, het URBACT stedenfestival plaats. Het festival richt zich op het delen van kennis, uitwisselen van informatie over stedelijke ontwikkelingen en netwerkmogelijkheden.
Waterveiligheidslandschappen
Kennis- en Innovatiecafé van Deltares, donderdag 10 april, 14:00 - 17:30 uur, Amersfoort over het integreren van waterveiligheid in gebiedsontwikkeling, met als doel een veilige en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Zwolle is de casus.
Kazernekwartier Venlo
Tijdens dit werkbezoek, vrijdag 11 april, van programma Stedelijke Transformatie nemen we je mee in de opgave van en uitdagingen bij de transformatie van dit bijzondere gebied in Venlo.
Gebiedsontwikkeling: gezond en snel, het kan wel
Tijdens het jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie, donderdag 17 april, Zaanstad, gaan we op zoek naar de mogelijkheden om snel woningen te kunnen bouwen, rekening houdend met een gezonde leefomgeving.
Oproep beste projecten Jaarboek 2025
Oproep aan ontwerpers of opdrachtgevers projecten in te zenden voor het Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2025. Speciale aandacht voor binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen en opgaven in het landelijk gebied. Deadline 25 april 2025.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Europa 

UITGELICHT

Samen werken aan wonen en welzijn: Maatschappelijk trendbeeld woningcorporaties 2024

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland heeft het eerste trendbeeld gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het welzijn van bewoners in sociale huurwijken onder druk staat. Woningcorporaties, huurders, gemeenten en maatschappelijke organisaties maken zich hierover grote zorgen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze moeten samenwerken om een bijdrage te leveren aan dit welzijn. Maar ze vinden ook dat deze samenwerking in veel gevallen nog niet goed loopt. (Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland, 22 maart 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over onderzoeksmoeheid

Mensen in wijken willen vaak niet meer meewerken aan onderzoeken in hun buurt, omdat ze er veel tijd aan kwijt zijn, steeds weer nieuwe onderzoekers over de vloer krijgen, de resultaten niet terughoren en vooral ook geen veranderingen zien in hun wijk. In Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (nr 1) belicht de redactie allerlei aspecten met de onderliggende gedachte: hoe kan sociaalwetenschappelijk onderzoek betrouwbaar en waardevol blijven? Verder artikelen over dakloosheid (een woonprobleem, geen zorgvraagstuk) en de 7 mythes over de participatiesamenleving. (Sociale vraagstukken, 24 maart 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Rijksbreed samenwerken voor een gezonde bodem

Volgens het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) kan rijksbreed samenwerken aan gezonde bodems de relatie tussen beleid en uitvoering versterken. Daarnaast biedt dit kansen om de interdepartementale integraliteit van het bodembeleid een impuls te geven. Gezonde bodems zijn immers ook positief om beleidsdoelen te halen voor o.a. leefbare steden, voedselzekerheid, klimaatadaptatie en waterkwaliteit en -kwantiteit. Het CRa beveelt aan om een lerend praktijkprogramma in te richten, waardoor realistisch beleid ontwikkeld kan worden, in samenhang met uitvoering, en gericht op meervoudige waarden. (College van Rijksadviseurs, 24 maart 2025)

Lees verder ...

Erfgoedbeleid mist draagvlak en middelen

Door gebrek aan lokaal draagvlak en financiële middelen komt het erfgoedbeleid in veel gemeenten onvoldoende van de grond. Dat blijkt uit de inventarisatie Erfgoed & Overheid door Lysias Advies. (Binnenlands Bestuur, 22 maart 2025)

Lees verder ...

Landschap onder hoogspanning: van inpassen naar aanpassen

Het Nederlandse hoogspanningsnetwerk staat aan het begin van een grote transformatie- en uitbreidingsopgave. Alleen al in de komende 10 jaar worden ongeveer 350 kilometer 380kV hoogspanningsverbinding en 24 nieuwe hoogspanningsstations aangelegd. En dat is nog maar het begin. Het Nederlandse landschap verandert hierdoor. De projecten zijn dusdanig groot dat het niet mogelijk is ze binnen de huidige landschapsstructuren in te passen. Inzetten op zorgvuldige aanpassingen van het landschap is onvermijdelijk. Met een integrale ontwerpaanpak biedt dit kans om via de netuitbreidingsprojecten het landschap een positieve impuls te geven. (College van Rijksadviseurs, 21 maart 2025)

Lees verder ...

Tien lessen rond de Post-Growth City

Samen met BURA en Crimson Historians & Urbanists organiseerde Architectenweb op maandag 10 maart 2025 in Pakhuis de Zwijger een symposium waarin stadmakers, ontwerpers en andere professionals bij elkaar kwamen die allemaal op hun eigen manier zoeken naar manieren om tot duurzamere, socialere en eerlijkere stedelijke ontwikkelingen te komen. Tien lessen. (Architectenweb Nieuws, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

symposium Post-Growth City terugkijken

Provincie Gelderland wil ook in toekomst ruimte voor recreatie

Provinciale Staten hebben het nieuwe beleidskader recreatie en toerisme vastgesteld. Recreatie en Toerisme neemt de provincie Gelderland voortaan standaard mee in de ruimtelijke plannen. (Persbericht provincie Gelderland, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Tientallen vuurwerkopslagen in Gelderse woonwijken: 'Dit moet je niet willen'

In Gelderse woonwijken ligt voor honderdduizenden kilo's aan vuurwerk opgeslagen, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Volgens de wet is dit nu nog toegestaan, maar burgemeesters uit het Veiligheidsberaad willen van die opslag in buurten af. (RTV Gelderland, 23 maart 2025)

Lees verder ...

WONEN

Hittekaart Woningmarkt 2025: Woningmarkt oververhit door sterke prijsstijging, terwijl woningtekort aanhoudt

De Nederlandse huizenmarkt staat opnieuw onder druk doordat de prijzen flink stegen in 2024. Daarnaast waren er nog steeds te weinig woningen te koop. Terwijl de gemiddelde prijs van een huis in 2023 416.000 euro bedroeg, is deze in 2024 fors gestegen tot gemiddeld 451.000 euro. Huizen werden duurder omdat er onverminderd te weinig huizen zijn en omdat mensen meer kunnen lenen door hogere salarissen. Dit blijkt uit de jaarlijkse 'Hittekaart Woningmarkt 2025' van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. (BPD, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Verbod op voorrang statushouders in strijd met mensenrechten

Een nieuw wetsvoorstel wil gemeenten verbieden om mensen met een asielstatus voorrang te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Mensenrechten zoals het recht op huisvesting en het recht op gezinsleven worden hierdoor geraakt. Het College voor de Rechten van de Mens stelt daarnaast vast dat het wetsvoorstel in de huidige vorm strijdig is met het verbod op discriminatie op grond van ras en nationaliteit. Het roept het kabinet daarom op het wetsvoorstel niet door te zetten. (Persbericht College voor de Rechten van de Mens, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Verbod op voorrang statushouders creëert nieuwe crisis (Aedes, 21 maart 2025)

Aedes-Magazine over samenwerken

Bouwen, verduurzamen, wijken leefbaar houden: dat lukt alleen als we samenwerken. Dat effectief doen begint met elkaar kennen, blijkt uit de verhalen in Aedes-Magazine (nr 1) van woningcorporaties en de partijen waarmee zij samenwerken: met de gemeenten in een regio (Regio Foodvalley), corporaties en bouwbedrijven (Bouwstroom Noord, versnelt de bouw van 1.000 nieuwe betaalbare woningen), 8 Brabantse corporaties (aanpak criminele ondermijning) en Zeeuwse corporaties en Hogeschool Zeeland (regio versterken en interessant houden voor jonge mensen). En hoogleraar organisatiewetenschap Sandra Schruijer laat haar licht schijnen over samenwerken: dat gaat over werken met verschil en bouwen aan vertrouwen en wat daarin mis kan gaan. (Aedes Nieuws, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Koopwoningen in februari 10,6 procent duurder dan jaar eerder

In februari 2025 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6 procent hoger dan in februari 2024. Ten opzichte van januari 2025 bleven de prijzen in februari nagenoeg gelijk. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. (CBS, 21 maart 2025)

Lees verder ...

Slechts 43 procent van vergunde woningen is momenteel in aanbouw

In het vierde kwartaal van 2024 bereikte de pijplijn van vergunde woningen in Nederland een totaal van 200.899 woningen. Hiervan zijn momenteel slechts 85.633 woningen in aanbouw, een percentage van 43% (bron: CBS). Hoewel het aantal woningen in de pijplijn gestaag toeneemt, loopt het aandeel woningen dat daadwerkelijk in aanbouw is genomen nauwelijks op. Bovendien is het aantal afgegeven bouwvergunningen nog steeds ruim onvoldoende. De cijfers over de maand januari zijn in 11 jaar nog niet zo laag geweest als in januari 2025. Naast een toename van de bouwvergunningen moet er meer aandacht komen om de start van de bouw van vergunde woningen zeker te stellen, aldus Capital Value. (Persbericht Capital Value, 25 maart 2025)

Lees verder ...

Onderzoek heren 5: meeste 55-plussers willen verhuizen of woning aanpassen

Heren 5 architecten heeft onderzoek gedaan naar de woonwensen van 55-plussers in Nederland. Daaruit bleek slechts een kwart van de ondervraagden te vinden dat ze momenteel een geschikte woning heeft om oud in te worden. Het merendeel wil nu of in de toekomst verhuizen, dan wel aanpassingen aan de huidige woning doen. (Architectenweb Nieuws, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Woonwensen 55-plus (Heren 5 architecten)

Kwartaalbeeld Woningmarkt Noord-Brabant

In Kwartaalbeeld Woningmarkt Noord-Brabant, een digitaal magazine, vind je actuele gegevens over demografie, woningbouw en planaanbod, geïllustreerd met diverse figuren, tabellen en kaartbeelden. Met tien onderwerpen zijn de belangrijkste actualiteiten in beeld gebracht. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Noord-Holland Noord vraagt hulp Rijk voor grootschalige woningbouw

De regio Noord-Holland Noord (NHN) heeft 21 maart de propositie NHN gepresenteerd aan minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In de propositie zit het verzoek om de ‘NHN-corridor’ aan te wijzen als nieuwe grootschalige woningbouwlocatie. “Met de bouw van 42.500 woningen t/m 2030 levert NHN een belangrijke bijdrage aan de landelijke woningbouwopgave”, aldus gedeputeerde Beemsterboer. (Persbericht provincie Noord-Holland, 21 maart 2025)

Lees verder ...

Amsterdam: In 2024 gestart met de bouw van ruim 4500 woningen en 800 flexwoningen

In 2024 zijn er in Amsterdam ruim 4500 woningen in aanbouw genomen en is de bouw gestart van 800 flexwoningen. Het grootste deel van deze woningen bestaat uit sociale huurwoningen. De marktomstandigheden blijven zeer lastig voor de woningbouw en het aantal ligt onder de ambitie van het college van B en W (7.500 woningen per jaar). (Persbericht gemeente Amsterdam, 26 maart 2025)

Lees verder ...

Deurne: Bouw van twee nieuwe wijken stap dichterbij

Gebiedsontwikkelaar AM gaat in samenwerking met woningcorporatie Bergopwaarts twee nieuwe groene woonwijken in de gemeente Deurne ontwikkelen. De gemeente en AM hebben de eerder gemaakte afspraken voor de ontwikkeling van de plannen bekrachtigd met het tekenen van een anterieure overeenkomst voor beide plannen. Met de Groene Heerlijkheid en Grote Bottel komen in totaal 647 woningen beschikbaar in Deurne, waarvan een groot deel is gericht op sociale huur, starters en kopers met middeninkomens. (Persbericht gemeente Deurne, 25 maart 2025)

Lees verder ...

Nieuw Harculo: grote volgende stap op weg naar wonen aan de IJssel

Ontwikkelaar Reales en de gemeente hebben een belangrijke stap gezet in de gebiedsontwikkeling Nieuw Harculo. Met de ontwikkeling van Nieuw Harculo krijgt Zwolle voor het eerst in haar geschiedenis een gezicht aan de IJssel. De nieuwe, natuurinclusieve woonwijk Nieuw Harculo voorziet in circa 500 woningen, met een diversiteit aan woningtypes (waarvan 50% woningen in de betaalbare categorie). (Persbericht gemeente Zwolle, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Nieuwe wijk aan noordkant Lelystad komt in nieuwe fase

De gemeente Lelystad wil doorpakken met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk De Akker aan de noordzijde van de stad. De gemeenteraad wordt om geld gevraagd voor een onderzoek, maar de wens is om daarna snel te kunnen bouwen. De gemeente wil de woningbouw beperken tot 550 huizen samen voor 'Op Goede Gronden' en 100 sociale huurwoningen van Centrada. Daarnaast is er plek voor 29 huizen, die via het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) . (Omroep Flevoland, 21 maart 2025)

Lees verder ...

Roelofarendsveen: Bewoners akkoord met sloop eigen woning

Na de gemeenteraad zijn nu ook de bewoners van 162 woningen in Roelofarendsveen ervan overtuigd dat hun woningen beter gesloopt kunnen worden. Volgens woningbouwvereniging WYwonen is ook de bewonerscommissie akkoord met de sloop van de huizen. Na de sloop komen er ongeveer 280 woningen terug op de plaats van de huidige 162. (Omroep West, 25 maart 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

Kabinet voorkomt regeldruk ondernemers door aanscherpen Bedrijfseffectentoets

Nieuwe wetten en regels mogen niet zorgen voor een nog hogere regeldruk voor ondernemers. Daarom scherpt het kabinet op voorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken de zogenoemde Bedrijfseffectentoets aan. Rekening houden in nieuwe wetten en regels met het mkb is daardoor niet meer de uitzondering, maar de norm. Zo gaat voor rapportageverplichtingen voor bedrijven het ‘nee, tenzij’-principe gelden. (Persbericht ministerie van Economische Zaken, 24 maart 2025)

Lees verder ...

Nederlandse vastgoedbeleggingen groeien 42 procent in 2024

Het transactievolume in de Nederlandse vastgoedmarkt gemeten naar leverdatum is in 2024 met 42% gestegen vergeleken met een jaar eerder. De totale waarde van alle professionele vastgoedbeleggingen kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen een totaal van 10,8 miljard euro een jaar eerder. Dat blijkt uit het vastgoedbeleggingstransactieregister van StiVAD. De grootste relatieve groei deed zich voor in de beleggingscategorie woonzorg, met 54% tot 845 miljoen euro. Ook het beleggingsvolume in de categorie winkels steeg relatief hard, met 45% tot 1,5 miljard euro. Woningbeleggingen waren in 2024 de grootste categorie met een transactievolume van 5,9 miljard euro, goed voor een groei met iets meer dan 40%. In logistiek en bedrijfsruimten werd voor 3,4 miljard euro verhandeld, goed voor een groei van 31%. (StiVAD, 24 maart 2025)

Lees verder ...

Kloof op kantorenmarkt neemt verder toe

In de kantorenmarkt tekent zich een steeds grotere kloof af tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland. Dat leidt vooral in de Randstad tot een stijging van vraag en aanbod van duurzame panden op goed bereikbare toplocaties, terwijl in andere delen van het land leegstand en veroudering van objecten toenemen. De totale opname van kantoren is in 2024 licht gestegen (+1,5 procent); tegelijkertijd neemt het aanbod sinds lange tijd weer toe (+4 procent), wat de dynamiek in de markt bevordert. (NVM, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Vastgoed Belang en IVBN bepleiten met INretail continuering Impulsaanpak Winkelgebieden

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) en Vastgoed Belang roepen samen met Koninklijke INretail en een groot aantal gemeenten in ons land op om door te gaan met de Impulsaanpak Winkelgebieden. Dat is ook bij Tweede Kamerleden onder de aandacht gebracht. De succesvolle regeling speelt een sleutelrol in het sterker en aantrekkelijker maken van stads- en dorpskernen die zo ook in de toekomst hun sociaal-maatschappelijke en economische functies blijven vervullen voor inwoners en bezoekers. (INretail, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Brabant investeert 5 miljoen euro in energyhubs op bedrijventerreinen

De provincie Noord-Brabant stimuleert ondernemers om lokaal slim samen te werken bij hun energievoorziening. De provincie trekt in totaal 5 miljoen euro uit voor het stimuleren van zogeheten energyhubs op bedrijventerreinen. Dit moet leiden tot een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk, het terugdringen van de netcongestie en kostenbesparing voor bedrijven. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 24 maart 2025)

Lees verder ...

Noord-Holland, Den Helder en Defensie investeren in het Maritiem Cluster van Den Helder

De provincie Noord-Holland, de gemeente Den Helder en het ministerie van Defensie hebben aanvullende afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de haven van Den Helder. De partijen gaan financieel bijdragen aan de projecten die de bereikbaarheid van de haven en de leefbaarheid van de stad verbeteren. (Persbericht provincie Noord-Holland, 21 maart 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Overheden bundelen krachten op gebied van circulariteit

Overheden gaan nog beter samenwerken om kansen rondom circulariteit beter te benutten. Daarover hebben ze afspraken gemaakt op de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Leeuwarden. (Persbericht ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 20 maart 2025)

Lees verder ...

De binnenvaart toekomstbestendig maken

Hoe kan de binnenvaart zich aanpassen aan en meer grip krijgen op de gevolgen van een veranderend klimaat? In het onderzoeksproject TRANS2 werkten 15 partijen de afgelopen twee jaar onder leiding van Deltares aan dit vraagstuk; de transitie naar een klimaatbestendig en duurzaam Rotterdams achterlandtransport. (Deltares, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Energielabels van woningen, 2010 t/m 2024

Per 31 december 2024 waren ruim 5 miljoen woningen voorzien van een geldig energielabel. Bijna 35% van deze woningen heeft een A label (of hoger), 16% een B label en 25% een C label. (Compendium voor de Leefomgeving, 19 maart 2025)

Lees verder ...

Brabant neemt extra maatregelen voor schoner water

De provincie en 3 Brabantse waterschappen (De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta) komen met een pakket aan maatregelen voor verdere verbetering van de waterkwaliteit. Dit is nodig voor de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 20 maart 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Aanbiedingsbrief bij resultaten evaluatieonderzoek Wet basisregistratie ondergrond (BRO)

- Kamerbrief over strategische keuzes bereikbaarheid
- Verzamelbrief Water maart 2025
- Verzamelbrief circulaire economie maart 2025

- Kamerbrief kabinetsreactie op Rli-rapport 'Waardevol regeren sturen op brede welvaart'
- Kamerbrief actualisering Bedrijfseffectentoets en uitkomst onderzoeken mkb-indicatorbedrijven
- Kamerbrief over aanvullende advisering Nationaal Groeifondsprojecten voorjaar 2025 (inclusief reactie kabinet)

- Kamerbrief over voortgang aanpak netcongestie

- Kamerbrief over voortgang stikstofplan en werkzaamheden MC Economie en Natuurherstel
- Kamerbrief over rekenkundige ondergrens: verzoek aan de Raad van State om voorlichting

MOBILITEIT

Fietsinvesteringen onmisbaar voor brede welvaart

Het concept van brede welvaart wint binnen het mobiliteitsdomein steeds meer terrein, ook op het gebied van fietsbeleid. Fietsinvesteringen dragen positief bij aan brede welvaart, maar door het ontbreken van voldoende kennis over de impact hierop worden fietsmaatregelen vaak te licht onderbouwd. Dit leidt mogelijk tot andere keuzes dan fietsinvesteringen. (Verkeerskunde Nieuws, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

publicatie Fietsinvesteringen en Brede welvaart (CROW)

Inkomen van zo'n 650.000 huishoudens ontoereikend voor een auto

7,5% tot 9,0% van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel geen auto omdat ze die zich financieel niet kunnen veroorloven. Dit komt neer op grofweg 650.000 van de 8 miljoen huishoudens in Nederland. Van de huishoudens zonder auto is dit een derde. Bij veel huishoudens zonder auto spelen de financiën dus geen of een ondergeschikte rol. Dit blijkt uit het onderzoek 'Financieel autoloos' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, 21 maart 2025)

Lees verder ...

EUROPA

Europese impuls voor betaalbaar en duurzaam wonen

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (hierna EIB) werken samen aan een investeringsplatform voor heel Europa. Dit platform brengt lokale en nationale, zowel publieke als private actoren samen om financiering te mobiliseren en dringende maatregelen te versnellen, ter ondersteuning van het aankomende Europese plan voor betaalbare huisvesting. De komende twee jaar investeert de EIB 10 miljard euro. (Europa Decentraal Nieuws, 20 maart 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar www.kennisvanstadenregio.nl of www.platform31.nl