Online bekijken

AGENDA

Waterveiligheidslandschappen
Kennis- en Innovatiecafé van Deltares, donderdag 10 april, 14:00 - 17:30 uur, Amersfoort over het integreren van waterveiligheid in gebiedsontwikkeling, met als doel een veilige en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Zwolle is de casus.
Kazernekwartier Venlo
Tijdens dit werkbezoek, vrijdag 11 april, van programma Stedelijke Transformatie nemen we je mee in de opgave van en uitdagingen bij de transformatie van dit bijzondere gebied in Venlo.
Meer zekerheid voor projecten met verplaatsbare woningen
Webinar van RVO, dinsdag 15 april, 11 - 12 uur, over het programma herplaatsing verplaatsbare woningen dat initiatiefnemers helpt risico's te beperken. Daarvoor zijn enkele voorzieningen opgezet.
Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op woensdag 16 april, 10.00 - 11.30 uur: 'Dilemma's in community building: samen bouwen aan een gemeenschap', over het bevorderen van een zachte landing en re-integratie voor uitstromers van intramurale instellingen.
Gebiedsontwikkeling: gezond en snel, het kan wel
Tijdens het jaarcongres van het programma Stedelijke Transformatie, donderdag 17 april, Zaanstad, gaan we op zoek naar de mogelijkheden om snel woningen te kunnen bouwen, rekening houdend met een gezonde leefomgeving.
Lange lijnen in het leefomgevingsbeleid
Symposium van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, donderdag 24 april, Den Haag, staat in het teken van de lange lijnen in het werk van de raad: hoe heeft de advisering van de Rli zich in die 15 jaar ontwikkeld en welke ontwikkelingen zijn er de komende jaren te verwachten?
Over duiten en kluiten: Investeren in grond
Voorjaarscongres Vereniging van Grondbedrijven, woensdag 7 mei, Dordrecht. Over actuele strategieën en instrumenten binnen het grondbeleid en inspirerende projecten in Dordrecht.
Oproep beste projecten Jaarboek 2025
Oproep aan ontwerpers of opdrachtgevers projecten in te zenden voor het Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2025. Speciale aandacht voor binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen en opgaven in het landelijk gebied. Deadline 25 april 2025.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Europa 

UITGELICHT

Regeldruk bij woningbouw is onvermijdelijk, maar versnellen is mogelijk

Terwijl in Den Haag de focus ligt op het schrappen van regels om de woningbouw te versnellen, geven hoogleraren Marlon Boeve en Frank Groothuijse juist aan: voor een geschrapte regel komt vaak weer een nieuwe in de plaats. Toch zijn er wel kansen om beter met regeldruk om te gaan en de woningbouw. (Gebiedsontwikkeling.nu, 08 april 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

1 op 20 Nederlanders zoekt andere huisarts

Honderdduizenden mensen zoeken op dit moment een (andere) huisarts, terwijl ongeveer 60% van de praktijken in 2024 een patiëntenstop had. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Focus op Huisartsentekort’ dat vandaag verscheen. Het huisartsentekort zal naar verwachting de komende jaren verder stijgen. (Persbericht Algemene Rekenkamer, 02 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Onorthodoxe maatregelen helpen om huisartsen in stad en regio te houden (Platform31)

LEEFOMGEVING

ROmagazine over uitbreiding en verzwaring van stroomnet

In ROmagazine artikelen over de uitbreiding en verzwaring van stroomnet (standaardiseren en versimpelen van procedures helpt), de Nedersaksenlijn (kansen benutten door buiten de gangbare paden te gaan), optoppen (vijf pilotgemeenten gaan voor gebiedsbrede aanpak), de Apeldoornse spoorzone, bedrijven mengen en ontmengen in bedrijvengebieden (Omgevingswet biedt mogelijkheden), de woon-werkbalans en archeologisch veldonderzoek (te veel concurrentie op prijs, werken met een bouwteam biedt uitkomst). (RO Magazine, 02 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- artikel Optoppen komt voorzichtig van de grond - artikel Uitbreiding en verzwaring stroomnet loopt vast op procedures
- artikel Nedersaksenlijn wacht op geld, regio bouwt door

Blauwe Kamer: wie betaald de stad?

Blauwe Kamer geeft in een minidossier inzicht in hoe de financiële wereld van stedelijke projecten werkt. Financiers van stedelijke gebiedsontwikkelingen komen aan het woord. En bij het project de Tilburgse Spoorzone is in beeld gebracht hoe de geldstromen lopen. Verder artikelen over AI en ontwerp, drijvende stedenbouw, maquettes en een interview met de scheidende rijksadviseurs Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. En projectbeschrijvingen van de nieuwe wijk Hoef en Haag in Vianen en een Brusselse buurttuin. (Blauwe Kamer, 02 april 2025)

Lees verder ...

Drie genomineerden voor VOGON Research Award

De jury van de VOGON Research Award heeft drie artikelen genomineerd met de onderwerpen: 'Split incentives, energielabels en woninghuren', 'De invloed van de middenhuurregeling op de potentiële huur en marktwaarde', 'Prijseffecten overstromingsrisico’s op de Nederlandse woningmarkt'. De winnaar wordt op 10 april bekend gemaakt. tijdens het VOGON-symposium. (VOGON, 04 april 2025)

Lees verder ...

Handvatten voor een succesvol agrarisch natuurbeheer

Het kabinet heeft vanaf 2026 structureel 500 miljoen euro per jaar extra beschikbaar gesteld voor agrarisch natuurbeheer. Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen Environmental Research hebben naar aanleiding hiervan een policybrief over agrarisch beheer opgesteld. Hierin wordt aangegeven op welke wijze het Rijk kan zorgen voor een effectieve besteding van de 500 miljoen euro per jaar aan extra middelen. (Persbericht Wageningen UR, 03 april 2025)

Lees verder ...

WONEN

Adviesgroep STOER publiceert conceptadviesrapport

De onafhankelijke adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) heeft vandaag haar conceptadviesrapport fase 1 ter inzage gepubliceerd. Hierin staan voorstellen die kunnen zorgen voor de versnelling van de woningbouw. Belangstellenden krijgen de gelegenheid om tot en met 11 april 2025 te reageren op het conceptrapport. (Persbericht ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 02 april 2025)

Lees verder ...

Advies initiatiefwetsvoorstel bevriezing prijzen huurwoningen in 2025

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 2 april 2025 het advies vastgesteld over het initiatiefwetsvoorstel bevriezing van de prijzen van huurwoningen in 2025 van het Tweede Kamerlid De Hoop (GroenLinks-PvdA). De Afdeling advisering heeft er begrip voor dat de initiatiefnemer de positie van huurders wenst te verbeteren. De onderbouwing van deze maatregel schiet echter tekort. (Persbericht Raad van State, 07 april 2025)

Lees verder ...

EIB: Betaalbaarheidsbeleid woningnieuwbouw ineffectief

Het beleid gericht op het realiseren van grotere aandelen betaalbare woningen in de nieuwbouw zorgt niet voor een groter aandeel betaalbare woningen op de totale Nederlandse woningmarkt. Dit is het resultaat als rekening wordt gehouden met effecten op doorstroming en een minimale uitval van projecten. Effectief betaalbaarheidsbeleid biedt meer ruimte voor doorstarters binnen de nieuwbouwprogrammering en bestaat vooral uit meer woningaanbod voor alle segmenten. Huurregulering draagt initieel wel bij aan verbetering van de betaalbaarheid, maar veroorzaakt veel verstoringen op de woningmarkt. Het kernprobleem ligt niet zozeer bij het uitponden van gereguleerde huurwoningen, maar bij het bijna verdwijnen van een vrije huurmarkt. Dit concludeert het EIB in de studie ‘Betaalbaar wonen in Nederland: effecten van woningbouwprogrammering en huurregulering op de betaalbaarheid en beschikbaarheid op de woningmarkt’. (EIB, 08 april 2025)

Lees verder ...

Nieuwe standaard voor biedlogboek moet ongewenste prijsopdrijving tegengaanngen voor spoedzoekers en statushouders

Partijen uit de koopsector hebben op verzoek van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afspraken gemaakt om ongewenste prijsopdrijving van woningen tegen te gaan. Onder meer Vastgoed Nederland, Huispedia en de Vereniging Eigen Huis hebben een nieuwe standaard ontwikkeld voor een biedlogboek bij woningaankoop. Deze Nederlands Technische Afspraak (NTA) moet kopers en verkopers meer vertrouwen geven in de eerlijkheid van het koopproces en gaat ongewenste biedpraktijken tegen. (Persbericht ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 07 april 2025)

Lees verder ...

Nieuwe huurder corporatiewoning heeft vaker aanmerkelijk vermogen

Nieuwe huurders van corporatiewoningen hebben steeds vaker een aanmerkelijk financieel vermogen, vooral degenen die uit een koopwoning komen. Dit leidt er mogelijk toe dat schaarse sociale huurwoningen niet terechtkomen bij de meest behoevende huishoudens. (ESB, 02 april 2025)

Lees verder ...

Een toekomstperspectief voor de Nijmeegse wijk Hazenkamp volgens de BuurtSaam-principes

Een toekomstbestendige wijk gaat om meer dan alleen goed wonen. Het College van Rijksadviseurs (CRa) heeft het programma BuurtSaam opgezet, om voor bestaande woongebieden nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Multidisciplinaire samenwerking en ontwerpend onderzoek spelen daarin een belangrijke rol. (Gebiedsontwikkeling.nu, 07 april 2025)

Lees verder ...

Bouwplannen Internationale Campus Lelystad steeds concreter

De gemeente Lelystad en VDVI hebben op maandag 31 maart 2025 een koop- en realisatieovereenkomst ondertekend voor de bouw van de International Campus Lelystad. Hiermee worden de plannen voor het huisvesten van ca. 2.500 arbeidsmigranten steeds concreter. De campus komt naast het Van der Valk Hotel in Lelystad en moet bijdragen aan een structurele oplossing voor het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. (Persbericht gemeente Lelystad, 03 april 2025)

Lees verder ...

Honderden extra woningen in nieuwe Leidse wijk Westerpoort

De nieuwe Leidse wijk Westerpoort krijgt 1200 tot 1500 appartementen, enkele honderden meer dan tot dusver gemeld, in 5 à 6 etages hoge bouwblokken met hier en daar woontorens tussen de 40 en 70 meter hoog. (Leidsch Dagblad, 08 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

project Westerpoort (gemeente leiden)

Provincie verkent mogelijkheden woningbouw Schagen-Oost

Provincie Noord-Holland en gemeente Schagen verkennen hoe Schagen Oost in de toekomst ontwikkeld kan worden. De gemeente wil op de locatie 1.100 woningen bouwen. (Persbericht provincie Noord-Holland, 02 april 2025)

Lees verder ...

Schets voor vijfhonderd nieuwe woningen in Ter Aar

Gemeente Nieuwkoop en Bolton Ontwikkeling hebben het schetsontwerp voor het stedenbouwkundig plan en een eerste aanzet van het beeldkwaliteitsplan voor het project Ter Aar-Zuidoost gepresenteerd. Tussen de Oostkanaalweg en de Kerkweg komen vijfhonderd nieuwe woningen voor diverse doelgroepen. (Persbericht gemeente Nieuwkoop, 02 april 2025)

Lees verder ...

Plannen voor bijna 100 nieuwe huizen bij Westerbork

De gemeente Midden-Drenthe wil op korte termijn 95 woningen bouwen in Westerbork. Hiervoor zijn twee locaties in het vizier: het dorpscentrum en de noordkant van het dorp. (RTV Drenthe, 08 april 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

TenneT stelt 9 gigawatt ruimte op het hoogspanningsnet beschikbaar voor partijen op de wachtlijst

Dankzij het nieuwe tijdsduurgebonden contract kan TenneT zo in een keer ruim 40% van de huidige nationale piekvraag naar elektriciteit beschikbaar stellen aan geïnteresseerde partijen op de wachtlijst. (Persbericht TenneT, 07 april 2025)

Lees verder ...

Innovatiedistricten: dit zijn de ontwikkelingen in Nederland

Buck Consultannts onderzocht de stand van innovatiedistricten in 2025. Sinds de eerste inventarisatie in 2022 blijkt dat er flink wat innovatiedistrict-initiatieven zijn bijgekomen. De nieuwste trend is de ontwikkeling in spoorzones en van kennis-campussen die zich mengen met bedrijventerrein en woningbouw, zoals TU Delft en Kennispark Twente. (Persbericht Buck Consultants International , 02 april 2025)

Lees verder ...

Rijk en regio maken afspraken voor ontwikkeling van de Rotterdamse haven en de regio

Partijen rondom de Rotterdamse haven hebben sleutelafspraken gemaakt over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, in balans met de regio. Daarbij is ingezoomd op onder andere optimaal ruimtegebruik, waterstoftoepassingen en de stikstofproblematiek. De Rotterdamse haven heeft alles in zich om in 2050 het meest duurzame en concurrerende haven- en industriecluster ter wereld te zijn. De gemaakte afspraken dragen bij aan deze Zuid-Hollandse ambitie en staan beschreven de uitvoeringsagenda. (Persbericht provincie Zuid-Holland, 03 april 2025)

Lees verder ...

Stikstofregels brengen miljarden aan investeringen in het Noordzeekanaalgebied in gevaar

Nieuwe stikstofregeling brengt tientallen gerealiseerde projecten en nieuwe plannen in het Noordzeekanaalgebied, met een investeringswaarde van miljarden, in gevaar. Het betreft daarbij vaak investeringen in duurzame producten en processen, die de uitstoot van stikstof én CO2 op termijn juist beperken. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête die ondernemersvereniging ORAM en Port of Amsterdam gezamenlijk hebben uitgestuurd naar 300 bedrijven in het Noordzeekanaalgebied. Hiermee wilden ze een beeld te krijgen van de omvang van de problemen rond stikstof. (Persbericht Port of Amsterdam, 07 april 2025)

Lees verder ...

Ede gaat van start met circulair bedrijventerrein Kievitsmeent 2

Op 27 maart heeft de Edese gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan voor het nieuwe bedrijventerrein Kievitsmeent 2 in Ede. Dit bedrijventerrein van in totaal 19 hectare is een uitbreiding van het bedrijventerrein Kievitsmeent 1 en richt zich specifiek op circulaire bedrijven. Dit zijn bedrijven die hergebruik en recycling als kerntaak hebben. Met dit plan is Ede de eerste gemeente in Gelderland die werk maakt van de ontwikkeling van een circulair bedrijventerrein. De ontwikkeling van het bedrijventerrein is een initiatief van de lokale ondernemers HSR Verpakkingen, HBE Bouw en Heko Spanten. (Persbericht gemeente Ede, 02 april 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Nature-based solutions succesvol dankzij lef en maatwerk

Nature-Based Solutions (NBS) winnen terrein als effectieve en duurzame antwoorden op maatschappelijke uitdagingen zoals waterbeheer, biodiversiteitsherstel en klimaatadaptatie. Onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) toont aan dat succesvolle implementatie afhangt van uiteenlopende factoren: de juiste mensen en professionaliteit bijvoorbeeld, maar zeker ook durf om te experimenteren en te werken aan nieuwe ‘spelregels’. (Persbericht Wageningen UR, 04 april 2025)

Lees verder ...

Klimaatadaptatie gebouwde omgeving: aanpassing landelijke maatlat

In maart 2023 introduceerde het kabinet een landelijke maatlat voor een klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving. Op basis van onderzoek naar onder meer de kosten en baten van de maatlat, en op basis van praktijkervaringen, heeft het kabinet besloten de maatlat aan te passen. (Persbericht ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 07 april 2025)

Lees verder ...

Ruimte voor de rivier: Nederland wordt voorbereid op toekomstig hoog- en laagwater

Rivieren zijn belangrijk voor Nederland: ze voeren te veel water af, ze zijn economisch belangrijk als vaarweg voor schepen, ze zijn een fijne leefomgeving voor dieren, planten en mensen, ze zorgen dat gewassen en natuur kunnen groeien én soms wordt er drinkwater uit gewonnen. Op 3 april is een plan gelanceerd dat moet zorgen dat dit ook in de toekomst blijft gebeuren. (Persbericht ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 03 april 2025)

Lees verder ...

Aangepast wijzigingsbesluit en -regeling milieuprestatie voor gebouwen

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het aangepaste wijzigingsbesluit en de regeling van de milieuprestatie voor gebouwen (MPG) naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. De volgende stap is een adviesaanvraag bij de Raad van State. Inwerkingtreding zou in 2026 plaats kunnen vinden. (Persbericht ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 02 april 2025)

Lees verder ...

Klimaatdoelen Noord-Holland voor 2030 nog buiten bereik

De klimaatverkenning van de provincie, laat zien dat er nog een gat zit van 4,9 megaton tussen de verwachte CO₂-besparing in 2030 en het doel dat de provincie zichzelf gesteld heeft. (Persbericht provincie Noord-Holland, 03 april 2025)

Lees verder ...

Ruim miljoen euro om gemeenten te ondersteunen in hun regierol in de energietransitie

De energietransitie in de gebouwde omgeving is een van de grootste maatschappelijke opgaven van deze tijd. Gemeenten spelen hierin een regierol: zij moeten landelijke klimaatdoelstellingen vertalen naar concrete, lokale uitvoering. Maar in de praktijk blijkt het lastig om voldoende goed opgeleid personeel aan te trekken voor deze taak. Om deze uitdaging aan te gaan heeft TU Delft, in samenwerking met een consortium van kennisinstellingen, de VNG, Gemeente Delft en Platform31, recent goedkeuring gekregen voor een projectvoorstel ingediend onder het Nationaal Groeifonds programma LLO Katalysator. (Persbericht TU Delft, 03 april 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Kamerbrief over klimaatadaptatie gebouwde omgeving
- Kamerbrief voortgang eerlijk koopproces
- Kamerbrief bij uitvoeringsagenda NOVEX Rotterdamse haven
- Aanbiedingsbrief bij aangepaste wijzigingsbesluit en wijzigingsregeling milieuprestatie gebouwen (MPG)

- Rapport van de Europese Rekenkamer over stedelijke verontreiniging in de EU
- Vaststelling Programma IRM - start Programma Ruimte voor de Rivier 2.0

- Kamerbrief aanpak Ministeriële Stuurgroep Ondernemingsklimaat, Regeldruk en Uitvoerbaarheid

- Kamerbrief opening energiefonds 2025
- Kamerbrief ontwikkeling energie-infrastructuur voor verduurzaming glastuinbouw

MOBILITEIT

De (spoor)weg naar werk

Deze studie beoogt inzicht te geven in de gevolgen van een verbeterde ov-ontsluiting voor de arbeidsmarktkansen van bestaande inwoners van minder verstedelijkt gebied. In beleid en in de wetenschappelijke literatuur is namelijk de verwachting dat een verbeterde ov-ontsluiting de kansen op de arbeidsmarkt voor inwoners vergroot. (Planbureau voor de Leefomgeving, 07 april 2025)

Lees verder ...

Website City Deal Fietsen voor Iedereen: kennis, tools en inspiratie op één plek

Op 27 maart 2025 lanceerde de City Deal Fietsen voor Iedereen haar nieuwe website. De City Deal heeft als doel om fietsen voor iedereen te stimuleren, met name voor de mensen die nooit geleerd hebben om te fietsen of het niet kunnen betalen. Die mensen helpen we via het zogenaamde fietsecosysteem: hoe kunnen we meer fietsen inzamelen, opknappen, doneren en combineren met fietslessen? De website vormt de centrale plek waar kennis, praktijkvoorbeelden en concrete tools hierover samenkomen. (Agenda Stad, 02 april 2025)

Lees verder ...

EUROPA

House prices and rents went up in Q4 2024

In the fourth quarter of 2024, house prices in the EU rose by 4.9%, while rents increased by 3.2% compared with the fourth quarter of 2023. Compared with the third quarter of 2024, house prices increased by 0.8% and rents by 0.6%. (Eurostat, 08 april 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar www.kennisvanstadenregio.nl of www.platform31.nl