\
Online bekijken

AGENDA

Bouwen voor demografische verandering
Bijeenkomst over trends in demografie en of de woningvoorraad over een aantal decennia aansluit bij de bevolkingssamenstelling. Dinsdag 29 april, 20 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Over duiten en kluiten: Investeren in grond
Voorjaarscongres Vereniging van Grondbedrijven, woensdag 7 mei, Dordrecht. Over actuele strategieën en instrumenten binnen het grondbeleid en inspirerende projecten in Dordrecht.
Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op woensdag 14 mei, 10.00 - 11.30 uur: 'Mensen eerder in beeld'.
Energiesysteem en ruimte
Congres van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie en het Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren van het Energiesysteem, woensdag 14 mei, Hilversum. Hoe kunnen we een toekomstbestendig energiesysteem inpassen in de fysieke leefomgeving met behulp van o.a. energievisies en pMIEK’s?
Flexibel omgaan met parkeernormen
We­bi­nar, donderdag 22 mei, 12-13 uur, van de provincies Utrecht en Zuid-Holland, Platform31 en Aedes. Met o.a. een toelichting op de hand­rei­king 'Parkeren bij optoppen' en een pre­sen­tatie van in­stru­menten die ge­meen­ten zelf kun­nen ge­brui­ken om par­keer­nor­men af te stem­men op het daad­wer­ke­lij­ke au­to­be­zit.
Dag van de Ruimtelijke Ordening 2025
De ontwerp Nota Ruimte brengt de belangrijkste keuzes uit nationale programma’s samen met regionale en lokale opgaven. Dit heeft impact op iedereen: overheden, bedrijven en burgers. Op maandag 26 mei is biedt het ministerie van VRO gelegenheid om in Nieuwegein bij elkaar te komen en samen de ruimte voor keuzes te verkennen.
Windday 2025
Bouw mee aan de CO2-vrije en geëlektrificeerde toekomst van Nederland. Congres van Euroforum. donderdag 12 juni 2025, Rotterdam,
De kracht van samenwerkende systemen
Tijdens dit symposium, donderdag 12 juni, Den Haag, deelt TNO Vector kennis, richtlijnen en handelingsperspectieven voor strategen, beleidsmakers en wetenschappers om (essentiële) systemen toekomstbestendig te maken. Zoals stedelijke systemen (mobiliteit, afval, water, energie, data), systemen voor een gezonde samenleving (sociale duurzaamheid, brede welvaart), competitieve systemen (die de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen) en weerbare systemen (die de weerbaarheid van onze samenleving en economie waarborgen).
Rotterdamse Dag voor wooncoöperaties
Op woensdag 25 juni is de allereerste Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties. RoCoCo en AIR nodigen alle Rotterdammers, geïnteresseerd in coöperatieve woonvormen, uit om op deze dag samen te komen en wooncoöperaties mogelijk te maken in Rotterdam.
Training woonbeleid
Deze 4-daagse training van VNG en Platform31 - 18 september, 9 oktober, 13 november, 11 december - biedt kennis en tools voor effectief woonbeleid.
Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Bestuur en samenspel  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Europa 

UITGELICHT

TNO: de-industrialisatie en haperende innovatieketen bedreigen welvaart

Nederland staat voor een grote uitdaging om de productiviteit te vergroten en de concurrentiepositie te versterken. Nederland is een kennisland, maar slaagt er onvoldoende in deze kennis om te zetten in toepassingen, bedrijvigheid en economische waarde. Industriële bedrijven in R&D intensieve sectoren verplaatsen activiteiten naar het buitenland door een verslechterend investeringsklimaat. Tevens slaagt Nederland er onvoldoende in nieuwe startups door te laten groeien. Dat schrijft TNO in een onderzoek in opdracht van de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer naar aanleiding van het Draghi-rapport. (TNO Nieuws, 23 april 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

LEEFOMGEVING

Beschermde regio’s bouwen minder

In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. (Persbericht CPB, 23 april 2025)

Lees verder ...

Op zoek naar maatschappelijke meerwaarde bij de stedelijke snelweg

De snelweg is een onderwerp dat de afgelopen decennia meerdere keren naar voren kwam als urgente kwestie. Ging het begin deze eeuw vooral over het ontwerp van de weg zelf en de blik op het omliggende landschap, inmiddels wordt er met de brede welvaartsbril naar gekeken. En dat met name waar het gaat om de stedelijke snelweg. De publicatie ‘Afslag Meerwaarde’ van het nieuwe Kennis- en Innovatieplatform Stedelijke Snelwegen en Ruimtelijke Ontwikkeling biedt nieuwe perspectieven en instrumenten. (Gebiedsontwikkeling.nu, 29 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

download publicatie Afslag meerwaarde

Stedelijke gebiedstransformatie

Steden zijn cruciaal voor economische groei, innovatie en culturele dynamiek. Ze staan ook voor uitdagingen zoals bevolkingsgroei en klimaatverandering, die ze moeten ze opvangen binnen en buiten de beschikbare ruimte. Ze maken ruimte voor wonen en leven op plekken die daar niet (meer) geschikt voor zijn. Rekening houdend met een veelheid aan belangen en emoties. En liefst morgen klaar. Dit handboek van programma Stedelijke Transformatie helpt ze op weg bij het bedenken van een effectieve aanpak, zodat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. (Stedelijke Transformatie, 23 april 2025)

Lees verder ...

Kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling vereenvoudigd: WOZ-waarde mag nu ook worden gebruikt voor taxaties van grond van bedrijven

Gemeenten mogen voortaan de WOZ-waarde gebruiken bij het verhalen van kosten op grondeigenaren. Deze mogelijkheid was al opgenomen in de Omgevingswet, maar kon niet worden gebruikt voor het taxeren van de grond van bedrijven. Daar komt verandering in door een wijziging van het Uitvoeringsbesluit kostenverrekening en gegevensuitwisseling WOZ. (Persbericht ministerie van VRO, 29 april 2025)

Lees verder ...

VNG voelt zich met Nota Ruimte niet genoeg gehoord

Het ontwerp voor de Nota Ruimte moet nog voor de komende zomer openbaar worden. Dit nieuwe nationale raamwerk voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland volgt uiteindelijk de Nationale Omgevingsvisie uit 2020 op. Maar voor zover het is, vreest de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de gemeenten onvoldoende gehoord worden. (Binnenlands Bestuur, 24 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

VNG-uitgangspunten voor traject Nota Ruimte (VNG)

Overal liggen staalslakken: vervuilend materiaal op zeker 115 plekken gebruikt

Nederland ligt vol met potentieel vervuilende staalslakken. Het restproduct uit de staalindustrie, dat zware metalen bevat en de bodem kan verontreinigen, is op zeker 115 plekken in Nederland gebruikt. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. (Nu.nl, 28 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Toepassing LD-staalslakken op land te risicovol voor milieu (ILenT)
- Milieuhygienische kwaliteit LD-staalslakken (ILenT)

Regio geschokt door Zembla-onthullingen over PFAS-lozingen in Helmond

“Ik sloeg achterover van verbazing. Dit is crimineel”, zegt wethouder Arno Bonte van de gemeente Helmond tegen dagblad ED. Hij reageert op de onthullingen van Zembla over de PFAS-lozingen door fabriek Custom Powders. Het bedrijf in Helmond verwerkte voor chemieconcern DuPont (nu Chemours) teflonpoeder en heeft zeker 15 jaar lang afvalwater met zeer hoge concentraties PFOA, een kankerverwekkende PFAS-variant, rechtstreeks op het riool geloosd. Dat gebeurde met medeweten van DuPont. (Zembla, 25 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Helmondse fabriek loosde jarenlang PFAS op riool met medeweten DuPont

Nieuwe rekenmethode geeft inzicht in de risico’s van energieopslagsystemen en grote opslagen van batterijen

Wanneer veel batterijen op één plek aanwezig zijn, kan dat risico’s veroorzaken voor de omgeving. Bij brand bijvoorbeeld kunnen giftige stoffen uit de batterijen vrijkomen. Het RIVM heeft een rekenmethode ontwikkeld om de risico’s van batterijen voor de omgeving te berekenen. Hiermee kan bij het maken van beleid voor ruimtelijke ordening rekening worden gehouden. (RIVM, 24 april 2025)

Lees verder ...

Provincie Utrecht plant bouw 72.000 woningen tot 2030 en breidt bedrijventerreinen fors uit

In het Provinciaal Programma Wonen en Werken 2025 (PPWW25) staat dat er in de provincie Utrecht plannen zijn voor bijna 93.000 woningen tussen 2024 en 2030. De verwachting is dat er zo’n 72.000 gebouwd kunnen worden. Daarnaast is er ruimte voor 27,5 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen. Voor de periode tot 2040 zijn ruim 112.000 woningen gepland. (Persbericht provincie Utrecht, 24 april 2025)

Lees verder ...

Gemeenten en provincie bundelen krachten voor een leefbaar en welvarend Fryslân in 2050

De provincie Fryslân en de gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân zien kansen voor Fryslân en de vier grootste stedelijke centra om samen te groeien en bij te dragen aan de nationale verstedelijkingsopgave*. Met als resultaat een leefbaarder en welvarender Fryslân. Dat staat in de verstedelijkingspropositie voor het Fries Stedelijk Netwerk 2050 die de Friese overheden aan het Rijk zullen aanbieden. Deze visie richt zich op de toekomst van de vier Friese stedelijke centra Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek en de omliggende regio. (Persbericht provincie Friesland, 24 april 2025)

Lees verder ...

Noord-Holland: Nieuwe methode voor onderzoek naar luchtvervuiling

Een nieuwe methode, de gebiedsgerichte aanpak luchtkwaliteit, helpt de provincie Noord-Holland om de top 10 bronnen voor fijnstof en stikstofdioxide in een gebied te bepalen. Deze methode is ontwikkeld binnen een onderzoek dat is uitgevoerd in de IJmond. De methode houdt specifiek in dat de belangrijkste lokale bronnen van luchtvervuiling in kaart gebracht worden. Door die bronnen in kaart te brengen kan de provincie de meest effectieve maatregelen kiezen om luchtkwaliteit te verbeteren. (Persbericht provincie Noord-Holland, 24 april 2025)

Lees verder ...

Groen en rood gelijk op laten gaan: deze tools helpen daarbij

Een nieuwe generatie uitbreidingslocaties lijkt aanstaande en een van de vragen die zich daarbij aandient is: hoe houdt het groen gelijke tred met het ‘rood’ van de verstedelijking? De provincie Utrecht ontwikkelde hiervoor het samenwerkingsprogramma ‘Groen Groeit Mee’. Nieuwste loot aan de stam van dit programma is de recent gepubliceerde ‘Handreiking Groen bij uitbreidingslocaties’, dat twee instrumenten introduceert en een stappenplan. (Gebiedsontwikkeling.nu, 28 april 2025)

Lees verder ...

Amsterdam: De compacte stad van Michael van der Vlis (1970-1990)

Nog geen halve eeuw geleden was Amsterdam een stad in verval, met een krimpende bevolking en haperende economie. Tegelijkertijd konden grootschalige plannen om de stad er weer bovenop te helpen rekenen op veel verzet van buurtbewoners en een jongere politieke generatie. Onder hen Michael van der Vlis (1944-2018), die als PvdA-raadslid en -wethouder behoud en herstel van de oude stad en wonen en werken binnen de stadsgrenzen propageerde. Aan de hand van cijfers in de oude jaarboeken van O&S vertelt Tim Verlaan de ontstaansgeschiedenis van wat later de ‘compacte stad’ is gaan heten. (Gemeente Amsterdam, 29 april 2025)

Lees verder ...

Verdichting in Zwolse wederopbouwwijk Holtenbroek, het volgende hoofdstuk in de vernieuwing

Wat gebeurt er met de ruimtelijke kwaliteit van een bestaand gebied wanneer zich grote ingrepen voordoen in het vastgoed en de ruimte daaromheen? In aflevering 3 van hun zesdelige serie gaan journalist Mark Hendriks en fotograaf Nadine van den Berg noordwaarts, naar de Zwolse wederopbouwwijk Holtenbroek. Hier wordt al bijna twintig jaar aan herstructureringsplannen gewerkt. (Gebiedsontwikkeling.nu, 25 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Laag op laag: in Delft verrijst een nieuwe stadswijk boven het spoor

Waarom festivals belangrijk zijn voor Rotterdam

Het festivalseizoen barst bijna los. Ook in Rotterdam. Van Oranjebitter tot het Kralingse Bos Festival en van North Sea Jazz tot het Vrije Volk Festival. Leuk voor bezoekers, maar de laatste jaren is er ook veel kritiek van omwonenden. Toch is Rotterdam internationaal een voorbeeld op het gebied van festivalbeleid. Martijn Mulder onderzoekt livemuziek, festivals en poppodia bij Erasmus School of History, Culture and Communication. Hij legt uit wat de lasten en baten van festivals zijn voor een stad en wat je kunt doen om overlast te beperken voor omwonenden. (Persbericht Erasmus Universiteit Rotterdam, 23 april 2025)

Lees verder ...

WONEN

Minister Keijzer ontvangt eerste adviesrapport STOER: 'Scherp MPG niet aan en stop lokale bouweisen'

Het advies STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) bevat zestig voorstellen om woningbouw te versnellen. Het niet verder aanscherpen van de milieuprestatie-eis gebouwen (MPG) voor woningen is een advies dat minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) wil overnemen. Ook wil ze technische bouweisen, zoals de hoogte van plafonds en de helling van een trap, aanpassen. Minister Keijzer ontving vandaag het eerste rapport van de adviesgroep STOER aan het kabinet uit handen van voorzitter Friso de Zeeuw. (Persbericht ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 24 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Planningsgenerator helpt bij realistisch plannen nieuwbouw en renovatie (Aedes)

Bouwbedrijven kunnen sneller huizen bouwen door voorrang voor bezwaarzaken

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, is positief over de resultaten tot nu toe van een nieuwe werkwijze om bezwaren tegen woningbouwplannen met voorrang te behandelen. De raad doet dat vanwege de grote woningnood in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat er daardoor sneller duidelijkheid is gekomen over de bouw van tienduizenden woningen. (NOS Nieuws, 25 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Voorrang woningbouwzaken (Raad van State) - Bouwbedrijf Heijmans ziet lichtpunt voor woningbouw (BNR)

Full House Deal maakt ruimte voor 200.000 extra woningen

Door hybride werken worden kantoren structureel minder gebruikt. Veel organisaties kampen met lage bezettingsgraden, terwijl huur- en exploitatiekosten blijven doorlopen. Tegelijkertijd staat de woningnood hoog op de (politieke) agenda. De Full House Deal, die op 15 april is gelanceerd, biedt een aanpak om beide vraagstukken aan te pakken. (Duurzaam Gebouwd, 23 april 2025)

Lees verder ...

Significant minder huurtransacties tonen structurele onbalans op de huurwoningmarkt

Het aantal huurtransacties in de middenhuur en vrije sector zijn in één kwartaal met bijna 20% afgenomen. Daarmee zet de trend door als gevolg van een beperkt huuraanbod, stijgende huurprijzen en alle regulerende maatregelen die de politiek heeft ingevoerd met betrekking tot de huurwoningmarkt. Vooral de sterke afname van het huuraanbod markeert dat veel verhuurders uitponden en zich terugtrekken uit de markt. Daarbij steeg de gemiddelde huurprijs in een jaar tijd met bijna 13% tot een kleine 18 euro per vierkante meter. De oplopende huurprijzen en teruglopende transacties versterken het beeld van een oververhitte markt, waarin voor veel woningzoekenden betaalbare alternatieven ontbreken. (NVM, 24 april 2025)

Lees verder ...

Analyse Matthijs Korevaar legt pijnpunten huurmarkt bloot

Uit nieuw onderzoek van Matthijs Korevaar, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics, en Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie blijkt dat met name particuliere verhuurders in stedelijke gebieden financieel onder druk staan door de samenloop van huurprijsregulering en fiscale maatregelen. (Persbericht Erasmus Universiteit Rotterdam, 24 april 2025)

Lees verder ...

Subsidie voor zorggeschikte sociale huurwoningen opnieuw opengesteld

Vanaf 15 mei 2025 kunnen woningcorporaties en zorgaanbieders weer subsidie aanvragen voor het realiseren van zorggeschikte sociale huurwoningen. Deze woningen zijn bedoeld voor oudere mensen die intensieve zorg nodig hebben (Wlz-indicatie). De woningen zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik van een rolstoel, met een ruime badkamer, voldoende brede gangen en toegangsdeuren. Door de bouw van deze woningen kunnen ouderen langer zelfstandig wonen, ook als zij op een gegeven moment meer zorg nodig hebben. (Persbericht ministerie van VWS, 25 april 2025)

Lees verder ...

Schiedam: Groen licht voor Glasbuurt West

De transformatie van Nieuw-Mathenesse kan beginnen. De gemeente Schiedam mag van de Raad van State starten met de bouw van Glasbuurt West. Een nieuwe stadswijk met ruim 700 woningen, ruimte voor bedrijven, horeca en een hotel op de iconische silo’s van de voormalige Glasfabriek. (Persbericht gemeente Schiedam, 23 april 2025)

Lees verder ...

Tilburgs sportpark krijgt 1.000 woningen en nieuwe voorzieningen

Het Tilburgse gebied Stappegoor, nu gedomineerd door sport en voorzieningen, gaat veranderen naar een gemengd stedelijk stadshart, waarbij sport een belangrijk onderdeel blijft. De plannen omvatten onder meer zo’n duizend woningen, een nieuw park en nieuwe sportcampus. De gemeente, projectontwikkelaars en corporaties investeren samen 480 miljoen euro. (Stadszaken, 24 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

project Stappegoor (gemeente Tilburg)

Stedenbouwkundig plan voor nieuwe woonwijk De Dreven in Sint-Oedenrode gereed

In 2021 begon de gemeente een verkenning voor woningbouw ten noorden van Sint-Oedenrode. Het college presenteert nu een stedenbouwkundig plan voor de nieuwe wijk 'De Dreven'. (...) De wijk biedt ruimte aan een gevarieerd aanbod van huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen en woningtypen. Het gaat om 550 tot 600 woningen, waarvan 30% sociale huur. Het gebied heeft een forse taak van waterberging en de wijk wordt zoveel mogelijk autoluw. (Persbericht gemeente Meierijstad, 23 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Ontwerp-toekomstvisie Meierijstad

Amsterdam:Woonzorg Nederland en Cordaan werken samen aan 188 nieuwe zorgeenheden

Op 22 april ondertekenden seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en zorgorganisatie Cordaan een samenwerkingsovereenkomst voor twee woonzorglocaties in Amsterdam. In totaal komen er 188 zorgeenheden voor senioren, in twee nieuw te bouwen panden in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West. (Persbericht Woonzorg Nederland, 23 april 2025)

Lees verder ...

Oegstgeest: Wonen in Almondehoeve stap dichterbij

Op 23 april 2025 ondertekenden de gemeente Oegstgeest en projectontwikkelaar Citystone een zogenaamde anterieure overeenkomst. Hiermee komt de aanleg van de woonbuurt Almondehoeve een flinke stap dichterbij. (...) Er komen in totaal 160 woningen, een mix van koop en huur. Almondehoeve biedt met 65% betaalbare huur- en koopwoningen (inclusief 30% sociale huur) ruimte aan bewoners met een grotere en kleinere beurs. De buurt bestaat straks uit appartementen, eengezinswoningen en een Oegstgeester Hofje. (Persbericht gemeente Oegstgeest, 24 april 2025)

Lees verder ...

Amsterdam: Eigen Haard regelt nieuwbouwproject in recordtempo

Eigen Haard is binnenkort, dankzij een snel beklonken samenwerking met VORM en Mooi Ontwikkelt, 156 sociale huurwoningen rijker op de Naritaweg, niet ver van station Sloterdijk. (...) Eigen Haard en VORM hebben ieder de helft van de grond aangekocht in onverdeeld eigendom. Ze zijn daarmee voor iedere vierkante meter van het project gedeeld eigenaar, wat fiscale voordelen oplevert. (Persbericht Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, 24 april 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

Economie groeit in 2024 in bijna alle regio’s, krimp in Groningen

De Nederlandse economie is in 2024 met 1,0 procent gegroeid. In vrijwel alle provincies was sprake van groei, met uitzondering van Groningen. De sterkste economische groei vond plaats in Drenthe en Zeeland, beide 1,8 procent. (CBS, 24 april 2025)

Lees verder ...

Kabinet grijpt in voor snellere uitbreiding van het stroomnet

Het stroomnet moet fors worden uitgebreid. Dat is nog om over te stappen op schone energie van dichtbij en minder afhankelijk te worden van het buitenland, voor een sterke industrie die hier kan verduurzamen en om alle nieuwe woningen van elektriciteit te voorzien. Daarom komt minister Hermans, in samenwerking met landelijk netbeheerder TenneT, nu met een pakket maatregelen om de doorlooptijden voor het uitbreiden van het hoogspanningsnet fors in te korten. (Persbericht ministerie van Klimaat en Groene Groei, 25 april 2025)

Lees verder ...

Provincie Drenthe investeert in toekomstbestendige bedrijventerreinen

De provincie Drenthe gaat zich inzetten voor het vergroenen en klimaatadaptief inrichten van bedrijventerreinen. Op woensdag 23 april ondertekenden gedeputeerde Willemien Meeuwissen en Edwin van der Strate, ambassadeur van het programma Werklandschappen van de Toekomst, hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Beide partijen spreken daarmee de intentie uit om tot 2027 samen te werken aan toekomstbestendige bedrijventerreinen, waar ruimte is voor groen, innovatie én mensen. (Persbericht provincie Drenthe, 23 april 2025)

Lees verder ...

Den Haag geeft meer ruimte aan nieuwe hotels in de stad

In 2024 overnachtten bijna 3 miljoen bezoekers in Den Haag. Dat is 74 procent meer dan in 2019. Den Haag wil blijven groeien als toeristische stad. Daarom geeft de gemeente meer ruimte aan nieuwe hotels in de stad. (Persbericht gemeente Den Haag, 28 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

publicatie Lokale economie hotels Amsterdam (gemeente Amsterdam)

DUURZAME ONTWIKKELING

Kabinet neemt extra maatregelen met pakket voor Groene Groei

De ministerraad heeft ingestemd met de maatregelen die minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) voorstelt voor een sterk, schoon en weerbaar Nederland. De recente geopolitieke ontwikkelingen en knelpunten in de energietransitie laten zien dat deze maatregelen hard nodig zijn. Bedrijven moeten daadwerkelijk kunnen verduurzamen, knelpunten in de uitvoering moeten worden weggenomen, energie moet betaalbaar blijven en de energie-afhankelijkheid moet snel afgebouwd worden. (Persbericht ministerie van Klimaat en Groene Groei, 25 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Plannen Hermans helpen industrie, maar kans op halen klimaatdoel lijkt klein (NOS)

Kabinet presenteert startpakket om vergunningverlening weer op gang te brengen

Het kabinet presenteert een startpakket om Nederland van het slot af te krijgen. Zo wil het kabinet de rekenkundige ondergrens invoeren, een nieuw vergunningsstelsel presenteren en wordt er gestart met een regionale aanpak rondom de Veluwe en de Peel. In een brief aan de Tweede Kamer maakt het kabinet de plannen bekend voor alle sectoren, als basis om de vergunningverlening weer op gang te krijgen. Om ook al direct te beginnen, bevatten de plannen een startpakket met onder meer een regeling voor extensivering, vrijwillige beëindiging en doelsturing. Hiervoor wordt 2,2 miljard euro vrijgemaakt. (Persbericht ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, 25 april 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Waterschappen teleurgesteld in uitblijven concrete stikstofplannen (Unie van Waterschappen)
- Startpakket stikstof: drinkwaterbedrijven zien onvoldoende perspectief (Vewin)
- Ondernemers, bouw en natuur- en milieuorganisaties: oplossing stikstofprobleem weer op lange baan geschoven (VNO NCW)
- LTO herkent inzet bij stikstofplan kabinet, snelle behandeling nodig (LTO)
- Provincies willen knaken bij stikstoftaken (Binnenlands Bestuur)

Ook het Rijk investeert extra in dijkversterkingen

De 21 waterschappen en het Rijk gaan samen extra investeren in dijkversterkingen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het gaat om projecten die in de periode 2030-2036 worden uitgevoerd. (Persbericht Unie van Waterschappen, 23 april 2025)

Lees verder ...

Deelscooter beter voor milieu dan auto, minder goed dan elektrische fiets

De elektrische deelscooter is per reizigerskilometer beter voor het milieu dan een auto. Bij de productie van elektrische scooters, en de accu's en elektriciteit daarvoor, komen fijnstof en giftige stoffen vrij. Doordat deze productie veelal buiten de dichtbevolkte gebieden of in het buitenland plaatsvindt, worden relatief weinig mensen hieraan blootgesteld in Nederland. Wanneer een ritje op de scooter wordt verkozen boven de (elektrische) fiets is dit minder goed voor het milieu. (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, 29 april 2025)

Lees verder ...

Overvecht-Noord aardgasvrij

Na 7 jaar inspanning om van Overvecht-Noord de eerste aardgasvrije wijk van Utrecht te maken stopte begin 2024 de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en Eneco. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Op verzoek van de gemeenteraad onderzocht de Rekenkamer Utrecht het verloop van project Overvecht-Noord aardgasvrij. (Rekenkamer Utrecht, 29 april 2025)

Lees verder ...

BESTUUR EN SAMENSPEL

In dienst van de toekomst - een handreiking voor transformatiegericht beleid

In 'In dienst van de toekomst – een handreiking voor transformatiegericht beleid' adviseert de AWTI over elementen van een overzichtelijke en samenhangende transformatiegerichte beleidsmix en bijbehorende governance. Ook bevat de handreiking een stappenplan en tool voor beleidsmakers om aan de slag te gaan met het vormgeven van transformatief beleid. Het is een vervolg op het advies ''In dienst van de toekomst - Van optimalisatie naar transformatie'' uit 2023. (Persbericht AWTI, 23 april 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Kamerbrief over voortgang ouderenhuisvesting

- Voorhang ontwerp besluit tot wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Omgevingsbesluit en het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart
- Klimaatmaatregelen mobiliteit voorjaarsbesluitvorming
- Kamerbrief over kabinetsinzet aanpassing CO2-normen voor personenauto's en bestelauto's

- Kamerbrief met Kabinetsreactie op IBO-rapport Bekostiging van de Elektriciteitsinfrastructuur
- Aanpak netcongestie:sneller uitbreiden elektriciteitsnet
- Kamerbrief Pakket voor Groene Groei voor een weerbaar energiesysteem en een toekomstbestendige industrie

- Kamerbrief over proces pact opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst

- Kamerbrief Positionering Schuldenknooppunt vanaf januari 2026
- Kamerbrief over armoedebestrijding

MOBILITEIT

Advies over maximumaantal vliegtuigbewegingen Schiphol

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 23 april 2025 het advies vastgesteld over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol in verband met de invoering van een maximumaantal vliegtuigbewegingen voor het etmaal en wijziging van het maximumaantal vliegtuigbewegingen voor de nacht. (Raad van State, 28 april 2025)

Lees verder ...

EUROPA

Een duurzaam Europa begint bij een gezonde bodem

Het Europees Parlement en de Raad zijn het met elkaar eens geworden over het voorstel van de Commissie voor de Richtlijn over Bodemmonitoring en Veerkracht. Het doel is een gezonde Europese bodem voor 2050, in lijn met de ambitie om voor dat jaar alle verontreiniging tot nul terug te dringen. De nieuwe doelstelling draagt bij aan de veerkracht van de voedselketen en de bredere economie. (Europa Decentraal Nieuws, 24 april 2025)

Lees verder ...

Microchips: EU loopt achter in de wereldwijde race

De Europese Rekenkamer geeft in een nieuw verslag aan dat de EU haar nagestreefde aandeel van 20 % in de wereldwijde microchipmarkt in 2030 hoogstwaarschijnlijk niet zal realiseren. De Europese Chips Act van 2022 heeft een nieuwe impuls gegeven aan de EU-microchipsector. Het is echter onwaarschijnlijk dat de daaruit voortvloeiende investeringen de positie van de EU op dit gebied aanzienlijk zullen verbeteren. (Europese Rekenkamer, 28 april 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar kennisvanstadenregio.nl of platform31.nl