\
Online bekijken

AGENDA

Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op woensdag 11 juni, 10.00 – 11.30 uur: ’Dilemma’s in community building: samen bouwen aan een gemeenschap’.
Windday 2025
Bouw mee aan de CO2-vrije en geëlektrificeerde toekomst van Nederland. Congres van Euroforum. donderdag 12 juni 2025, Rotterdam,
De kracht van samenwerkende systemen
Tijdens dit symposium, donderdag 12 juni, Den Haag, deelt TNO Vector kennis, richtlijnen en handelingsperspectieven voor strategen, beleidsmakers en wetenschappers om (essentiële) systemen toekomstbestendig te maken. Zoals stedelijke systemen (mobiliteit, afval, water, energie, data), systemen voor een gezonde samenleving (sociale duurzaamheid, brede welvaart), competitieve systemen (die de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen) en weerbare systemen (die de weerbaarheid van onze samenleving en economie waarborgen).
Contouren van een nieuw land met Floor Milikowski
In haar nieuwste boek De contouren van een nieuw land gaat Floor Milikowski op zoek naar de verhalen van vernieuwers die afwijken van de gebaande paden en met lef een richting inslaan. Boekpresentatie, dinsdag 17 juni, 20 uur, de Balie, Amsterdam.
Public Design for Water
Deze conferentie van KWR, dinsdag 17 juni, Nieuwegein, gaat over het onderzoeken van vastzittende problemen en ontwerpen van oplossingen voor de watertransitie. De focus ligt op transformatie binnen regionale gebiedsprocessen en sociaal-bestuurlijke vernieuwing.
Rotterdamse Dag voor wooncoöperaties
Op woensdag 25 juni is de allereerste Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties. RoCoCo en AIR nodigen alle Rotterdammers, geïnteresseerd in coöperatieve woonvormen, uit om op deze dag samen te komen en wooncoöperaties mogelijk te maken in Rotterdam.
IPLO Schakeldag
Donderdag 26 juni het jaarlijkse evenement in 's-Hertogenbosch om je kennis van de Omgevingswet en leefomgeving bij te spijkeren.
Dag van de ontwerpkracht
Op donderdag 3 juli het jaarlijkse evenement van de vakverenigingen die samenwerken in Platform Ontwerp NL met het thema ‘Verbonden en verweven’.
Training woonbeleid
Deze 4-daagse training van VNG en Platform31 - 18 september, 9 oktober, 13 november, 11 december - biedt kennis en tools voor effectief woonbeleid.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Europa 

UITGELICHT

Nederland dreigt leiderschapspositie in innovatie te verliezen

De Europese Commissie waarschuwt dat Nederland zijn leiderschapspositie in innovatie dreigt kwijt te raken. Dit komt onder andere door teruglopende overheidsinvesteringen in innovatie. Ook het vaardighedentekort speelt een rol. De Commissie doet enkele aanbevelingen, zoals gerichte investeringen in strategische sectoren. (Neth-ER, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- 2025 European Semester Spring Package sets out guidance to boost EU competitiveness
- 2025 Country Report - Netherlands

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Ongelijkheid zit in je sociale klasse, niet in je woonplaats

In het publieke debat gaat het regelmatig over ‘de kloof’ tussen stad en platteland. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat geografische tegenstellingen niet zo belangrijk zijn als het om ongelijkheid gaat. Wat echt telt voor je positie in de maatschappij is niet of je bijvoorbeeld in de Randstad woont of aan de rand van het land, maar of je voldoende hulpbronnen hebt, zoals geld, een sociaal netwerk en een goede gezondheid. (Persbericht SCP, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Kabinet: eenvoudiger armoedebeleid, meer focus op werkenden

Van de mensen met een inkomen op of onder de armoedegrens hebben er relatief veel een baan. Zij weten de weg naar hulp vaak niet te vinden. Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) wil deze groep gericht ondersteunen. Met het Nationaal Programma Armoede en Schulden wil hij de ondersteuning bovendien voor iedereen eenvoudiger en toegankelijker maken. Het programma richt zich naast werkenden specifiek op kinderen en jongeren die te maken krijgen met geldzorgen. De nadruk ligt hierbij op het voorkomen van armoede en schulden en op het aanpakken van de oorzaken. (Persbericht ministerie van SZW, 06 juni 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Verdichting in naoorlogse wijken moet niet alleen over de aantallen woningen gaan

Stadsontwikkelaars die de woningbouwproductie op willen krikken, kijken met begerige ogen naar de naoorlogse wijken. Daar ligt de ruimte om de woningdichtheid fors op te schroeven. Jeroen van der Velden en Kay Hollanders van Platform31 laten een tegengeluid horen en introduceren het begrip ‘wijkbewust verdichten’. (Gebiedsontwikkeling.nu, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Een gapend geheel; uitdagingen bij integrale gebiedsontwikkeling.

De ondergrond speelt een centrale, vaak onzichtbare, rol in gebiedsontwikkeling en infrastructuurprojecten. Nu veel infrastructuur verouderd is, blijkt vernieuwing niet vanzelfsprekend– mede doordat onvoldoende rekening is gehouden met de ondergrond. Aandacht voor de praktijk en opnemen van de ondergrond bij gebiedsontwikkeling kunnen helpen. Dit blijkt uit onderzoek van organisatiewetenschapper Evenlijn Martinius. (Vrije Universiteit Amsterdam, 05 juni 2025)

Lees verder ...

‘Draai bezuiniging op nationale parken terug.’

Draai de bezuiniging op nationale parken terug. Die oproep doet Rijksadviseur Noël van Dooren in een brief aan BBB-staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur). Hij zegt ‘volledig overvallen’ te zijn en noemt de bezuiniging ‘onverstandig en onbegrijpelijk’. (Binnenlands Bestuur, 07 juni 2025)

Lees verder ...

Insecten in de knel, maar stad biedt hoop

Insecten worden wereldwijd bedreigd. Ook in Nederland is de situatie zorgwekkend. Uit nieuw onderzoek blijkt dat insecten zich goed thuis voelen in de stad. En dat daar dus kansen liggen voor herstel van insectenpopulaties. Maar dan moeten we de stad wel aantrekkelijk voor ze maken. (Natuur en Milieu, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Hoe bewoners van aandachtswijken voor hun eigen groen zorgen

Bewoners die zelf het groen in hun buurt aanleggen en onderhouden, samen met een hovenier. Waarom werkt dat zo goed, juist ook in zogeheten aandachtswijken? Onderzoeker Carmen Aalbers van Wageningen University & Research zet haar kennis hierover in bij het project De Nieuwe Hovenier. Nu het project bijna ten einde loopt, deelt ze de successen. (Persbericht Wageningen UR, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Water en bodem systeem Zuid-Holland: nieuwe kaartenset helpt bij toekomstbestendige keuzes

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de zeven waterschappen een nieuwe kaartenset ontwikkeld die cruciale informatie biedt over het water- en bodemsysteem. Deze kaarten geven inzicht in vier actuele thema’s: wateroverlast, droogte, waterveiligheid en de beschikbaarheid van drinkwater. Ze vormen een belangrijke basis voor ruimtelijke keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. (Persbericht provincie Zuid-Holland, 10 juni 2025)

Lees verder ...

Nationaal Holocaustmuseum bekroond als Beste Gebouw van het Jaar 2025

Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, een project van architectenbureau Office Winhov, is door de vakjury unaniem gekozen als het Beste Gebouw van het Jaar 2025. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven vanavond bekend in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De Publieksprijs ging naar ‘Kantoor vol Afval’ in Katwijk van Popma ter Steege Architecten en de Aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Groothuijse de Boer Architecten voor ‘Twee woongebouwen in Hattem’. (BNA Nieuws, 06 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Rotterdam Architectuurprijs 2025 voor Hart van Katendrecht en Milieupark + De HER (Architectenweb)

Natuurvergunning Schiphol vernietigd

De natuurvergunning voor de exploitatie van luchthaven Schiphol die in 2023 door de toenmalige minister is verstrekt, is niet met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid en niet voldoende gemotiveerd. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag op vier beroepen die tegen deze natuurvergunning waren ingesteld door onder meer Mobilisation for the Environment (MOB) en de raad van de gemeente Nieuwkoop. De rechtbank heeft de natuurvergunning vernietigd. Dat betekent dat Schiphol geen natuurvergunning meer heeft. (Rechtspraak.nl Nieuws, 04 juni 2025)

Lees verder ...

WONEN

Adviesgroep STOER publiceert concepteindrapport

De onafhankelijke adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) heeft vandaag haar concepteindrapport ter inzage gepubliceerd. Dit rapport markeert de afronding van het advies over het programma STOER dat als doel heeft sneller, meer en goedkoper woningen te bouwen. Daarbij is de adviesgroep nagegaan welke regels geschrapt, aangepast of beter toegepast kunnen worden. (Persbericht ministerie van VRO, 06 juni 2025)

Lees verder ...

Wat kan een planbatenheffing opleveren?

De Nederlandse woningmarkt is krap, waardoor huizen moeilijk betaalbaar zijn. Er zijn meer woningen nodig, maar hoge grondprijzen en andere obstakels belemmeren de nieuwbouw. Het kabinet onderzoekt of een heffing op de waardestijging van grond na herbestemming - een zogeheten planbatenheffing - hierbij kan helpen. In een nieuwe Analyse onderzoekt De Nederlandse Bank hoeveel zo’n heffing zou kunnen opleveren. (De Nederlandse Bank, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Huurbevriezing hoeft nieuwbouw van sociale huurwoningen niet te raken

In het publieke debat is het beeld ontstaan dat de huurbevriezing woningcorporaties zal dwingen om de nieuwbouw van sociale huurwoningen terug te schroeven. Dit beeld is echter niet op feiten gebaseerd, zegt het EIB. De meeste woningcorporaties houden ook na de huurbevriezing voldoende middelen over om ambitieuze investeringsprogramma’s uit te voeren. Corporaties die wel tegen grenzen van de leencapaciteit dreigen aan te lopen, kunnen de effecten op de kasstroom in de meeste gevallen effectief oplossen door enige kostenbeheersing bij de lopende uitgaven. Daarbij hoeven de investeringen ook bij deze corporaties dan niet te worden teruggeschroefd. (Persbericht EIB, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Ook tijdelijke verhoging huurtoeslag gaat niet door

De tijdelijke verhoging van de huurtoeslag, door PVV-leider Wilders de 'boodschappenbonus' genoemd, gaat niet door. Dat blijkt uit antwoorden van demissionair minister Heinen van Financiën op Kamervragen. Er is geen financiële dekking meer voor, wordt duidelijk uit zijn antwoorden. (NOS Nieuws, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Aandeel woonlasten in inkomen in de periode 2018-2023 gedaald

De mediane woonquote, de totale woonlasten als percentage van het huishoudensinkomen, kwam in 2023 lager uit dan in 2018 voor zowel eigenaren als voor huurders. Bij huishoudens in een huurwoning van een woningcorporatie was de sterkste daling te zien, van 31,0 procent in 2018 naar 25,4 procent in 2023. Maar ook voor huishoudens in een eigen woning en voor huishoudens in een huurwoning van een niet-woningcorporatie lag de mediane woonquote in 2023 lager dan in 2018. (CBS, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Na eigenwoningbezit daalt nu ook de koopgeneigdheid onder 45-minners

Voor het eerst in twaalf jaar geeft een kleiner aandeel 45-minners aan dat zij naar een koopwoning willen verhuizen. Vooral lagere inkomensgroepen haken af. Het kan erop wijzen dat huizenzoekers ontmoedigd raken door de omstandigheden op de woningmarkt. Bijna twee op de drie koopwoningen waren in 2023 niet te financieren met een doorsnee huishoudensinkomen. Het aandeel huishoudens jonger dan 45 jaar met een koopwoning is de afgelopen jaren dan ook verder teruggezakt, ook hier vooral onder degenen met een inkomen van minder dan twee keer modaal. (Rabobank, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Handreiking draagvlak bij huisvesting EU-arbeidsmigranten

De VNG heeft een praktische handreiking opgesteld om gemeenten te ondersteunen bij het creëren van draagvlak voor de huisvesting van EU-arbeidsmigranten. De publicatie biedt concrete handvatten om inwoners en andere betrokkenen zorgvuldig te betrekken bij het proces. (VNG Nieuws, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Sein op groen voor betaalbare woningbouw Spoorzone Bilthoven: 750 woningen in stationsgebied

Op 3 juni 2025 heeft de gemeenteraad van De Bilt besloten: er mogen 750 woningen gebouwd worden in het stationsgebied Bilthoven. De raad stelde de integrale gebiedsvisie, het stedenbouwkundig plan en de bijbehorende kavelpaspoorten vast voor een nieuwe woon-werkwijk. In de Spoorzone komen voor 67% betaalbare woningen: 30% sociale huur, 20% middenhuur en 17% betaalbare koopwoningen. (Persbericht gemeente De Bilt, 04 juni 2025)

Lees verder ...

330 flexwoningen Ouder-Amstel gebouwd met bijdrage provincie

De gemeente Ouder-Amstel kan eindelijk starten met de bouw van 330 flexwoningen voor spoedzoekers, starters, jongeren (23+) en statushouders. (Persbericht provincie Noord-Holland, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Vernieuwing winkelcentrum De Aarhof in Alphen

SB Real Estate heeft het definitieve plan gepresenteerd voor de vernieuwing van winkelcentrum De Aarhof in Alphen aan den Rijn. Het plan omvat een nieuw stadsplein, een tweede supermarkt en 310 woningen. (Algemeen Dagblad, 05 juni 2025)

Lees verder ...

Bijna 200 nieuwe studentenwoningen in Nijmegen

SSH&, Studentenhuisvester voor Arnhem en Nijmegen, en bouwbedrijf Van Wijnen slaan de handen ineen voor de bouw van een gloednieuw studentencomplex aan de Groenewoudseweg in Nijmegen. Op de locatie van het oude GGD-gebouw, dat binnenkort wordt gesloopt, verrijzen drie moderne gebouwen met in totaal bijna 200 studentenkamers. (Van Wijnen nieuws, 04 juni 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

OECD Economic Outlook, Volume 2025 Issue 1: Netherlands

OECD geeft in het rapport Economic Outlook voor Nederland een overzicht van de economische vooruitzichten en beleidsprioriteiten voor Nederland in 2025. De Nederlandse economie zal naar verwachting gematigd groeien in 2025, met een groei van ongeveer 1,8%. De werkloosheid blijft laag, rond de 3,5%, dankzij een sterke arbeidsmarkt. Er is een toename van de arbeidsparticipatie, vooral onder ouderen en vrouwen. De inflatie zal naar verwachting afnemen tot ongeveer 2,1%, na een periode van hogere inflatie door stijgende energieprijzen. Het begrotingsbeleid blijft ondersteunend, met investeringen in infrastructuur en duurzaamheid. Er zijn plannen voor belastinghervormingen om de belastingdruk te verlagen en de economische groei te stimuleren. Nederland staat voor uitdagingen zoals vergrijzing en de noodzaak om de energietransitie te versnellen. Er is ook aandacht voor het verbeteren van de woningmarkt en het aanpakken van klimaatverandering. (Persbericht OECD, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Beleggingsvolume 1e kwartaal: woningen +17%, rest daalt

Vastgoedbeleggers kochten in het eerste kwartaal van 2025 gemeten naar leverdatum voor 2,23 miljard euro aan Nederlandse vastgoedbeleggingen. Daarmee ligt de vastgoedmarkt gemeten naar volume 13 procent achter op het eerste kwartaal van 2024. Dit komt overeen met een bedrag van 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het transactieregister van StiVAD. Het handelsvolume in woningcomplexen gemeten naar leverdatum groeide in het eerste kwartaal tegenover vorig jaar met 17% tot 903 miljoen euro, tegen 774 miljoen euro vorig jaar. (StiVAD, 06 juni 2025)

Lees verder ...

Krappe arbeidsmarkt biedt kansen voor meer uren werk en vaste contracten

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder werkgevers blijkt dat vrouwen relatief veel deeltijdbanen aangeboden krijgen en jongeren en mensen met een migratieachtergrond vaak flexibele contracten. Dat komt niet alleen door de aard van het werk, maar ook doordat werkgevers denken dat dit goed past bij die groepen werknemers. Om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden bieden werkgevers werknemers op dit moment meer uren en sneller een vast contract aan. Dat betekent voor beide groepen een kans: minder tekorten voor werkgevers en betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers. (Persbericht SCP, 10 juni 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Duurzame transities versnellen? Kans voor de financiële sector om een belangrijke rol te spelen

Het is alweer tien jaar geleden dat bijna 200 landen het Klimaatakkoord van Parijs ondertekenden. Destijds was meteen duidelijk dat alleen publiek geld niet voldoende zou zijn om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Dus werd er in het akkoord nadrukkelijk een beroep gedaan op private investeerders. Hoewel er op dat vlak de afgelopen tien jaar veel is gebeurd, ondervinden investeerders nog steeds belangrijke belemmeringen bij het investeren in duurzame transities. Hoe dat komt? (TNO Nieuws, 04 juni 2025)

Lees verder ...

Evaluatie: Impulsregeling heeft klimaatadaptatie lokaal versneld

De Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie (TIK) is een ‘groot succes’ geweest. Dat staat in de evaluatie die de deze week afgetreden minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Naast de 200 miljoen euro van het Rijk hebben decentrale overheden nog eens 400 miljoen euro bijgedragen aan maatregelen tegen wateroverlast, droogte en overstromingen. (H2Owaternetwerk, 05 juni 2025)

Lees verder ...

'Nieuw systeem houdt 38 procent van bodemdaling tegen', boeren krijgen subsidie

Vijftien boeren in Aarlanderveen krijgen van de provincie financiële steun om systemen aan te leggen die het verzakken van de bodem moeten tegengaan. In totaal ontvangen de boeren ongeveer 1,5 miljoen euro aan subsidie. Het waterinfiltratiesysteem (WIS) moet ervoor zorgen dat water beter in de veengrond blijft en het ook in de zomer nat blijft. 'Een natte bodem zakt minder snel en er komt minder CO2 vrij. Dat is beter voor het klimaat', legt de provincie Zuid-Holland uit. (Omroep West, 04 juni 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Staatscourant (03-06-2025 t/m 09-06-2025)

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 mei 2025, kenmerk 4117787-1082588-DMO, houdende regels voor het verstrekken van subsidie ter stimulering van de ontwikkeling en totstandkoming van woonzorgarrangementen (Stimuleringsregeling Wonen en Zorg 2025)

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- AKamerbrief voorhang Reparatiebesluit volkshuisvesting 2025
- Kamerbrief over niet indienen wetsvoorstel huurbevriezing

- Kamerbrief over afstandsnorm windturbines

- Kamerbrief over de waterstofmarkt
- Kamerbrief over Wet collectieve warmte
- Aanbiedingsbrief bij derde nota van wijziging Wet collectieve warmte

- Kamerbrief over Nationaal Programma Armoede en Schulden

- Wetsvoorstel wijziging Omgevingswet (maatwerkaanpak PAS-projecten)

- Kamerbrief over behoud van toegankelijk mbo in de regio

MOBILITEIT

Fietsersbond en Bouwend Nederland: fietsroutes vaak nog onveilig

Op veel plekken in Nederland zijn fietsroutes onveilig. Denk aan te smalle fietspaden, wegen met snelheden van 50, 60 of zelfs 80 kilometer per uur zonder aparte fietspaden, en gevaarlijke oversteekplaatsen. Hierdoor komt de veiligheid van fietsers in het geding. Uit het onderzoek Verkeersveiligheid fietsroutes in Nederland dat Sweco uitvoerde in opdracht van de Fietsersbond en Bouwend Nederland, blijkt dat een investering van 2,3 miljard euro de komende 30 jaar ruim 10.000 verkeersgewonden en 220 verkeersdoden kan voorkomen. (Fietsersbond, 04 juni 2025)

Lees verder ...

EUROPA

Work after retirement more common among self-employed

Data from the labour force survey, collected from old-age pensioners in the EU in 2023, show that 56.4% of self-employed worked after having received their first old-age pension. Among the EU countries, the percentage of self-employed old-age pensioners who continued to work or re-entered the labour market was highest in Sweden (98.4%), Finland (88.0%), Ireland (87.7%), Lithuania (83,2%) and Netherlands (82,9%). On the other hand, it was the lowest in Spain (18.2%) and Greece (20.3%). (Eurostat, 06 juni 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar kennisvanstadenregio.nl of platform31.nl