\
Online bekijken

AGENDA

Contouren van een nieuw land met Floor Milikowski
In haar nieuwste boek De contouren van een nieuw land gaat Floor Milikowski op zoek naar de verhalen van vernieuwers die afwijken van de gebaande paden en met lef een richting inslaan. Boekpresentatie, dinsdag 17 juni, 20 uur, de Balie, Amsterdam.
Dag van de Houtbouw
Ontdek op zaterdag 21 juni hoe duurzaam bouwen eruitziet, voelt en ruikt tijdens de eerste landelijke Dag van de HOUTbouw! Bezoek inspirerende locaties door het hele land en leer van experts hoe hout en biobased materialen de toekomst van woningbouw zijn.
Rotterdamse Dag voor wooncoöperaties
Op woensdag 25 juni is de allereerste Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties. RoCoCo en AIR nodigen alle Rotterdammers, geïnteresseerd in coöperatieve woonvormen, uit om op deze dag samen te komen en wooncoöperaties mogelijk te maken in Rotterdam.
Houtbouw bekijken op locatie en in de fabriek
Tijdens een excursie van Platform31 op woensdag 25 juni bezoeken we het flexwoningproject Dubbelbeek in Apeldoorn. Met een toelichting hoe je biobased materialen kan implementeren in je woningbouwprojecten. ’s Middags een rondleiding van Tala, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van circulaire huizen van hout, door hun woningfabriek in Broekland.
De kracht van samenwerkende systemen
Tijdens dit symposium, donderdag 12 juni, Den Haag, deelt TNO Vector kennis, richtlijnen en handelingsperspectieven voor strategen, beleidsmakers en wetenschappers om (essentiële) systemen toekomstbestendig te maken. Zoals stedelijke systemen (mobiliteit, afval, water, energie, data), systemen voor een gezonde samenleving (sociale duurzaamheid, brede welvaart), competitieve systemen (die de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen) en weerbare systemen (die de weerbaarheid van onze samenleving en economie waarborgen).
IPLO Schakeldag
Donderdag 26 juni het jaarlijkse evenement in 's-Hertogenbosch om je kennis van de Omgevingswet en leefomgeving bij te spijkeren.
Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op woensdag 11 juni, 10.00 – 11.30 uur: ’Dilemma’s in community building: samen bouwen aan een gemeenschap’.
Dag van de ontwerpkracht
Op donderdag 3 juli het jaarlijkse evenement van de vakverenigingen die samenwerken in Platform Ontwerp NL met het thema ‘Verbonden en verweven’.
Training woonbeleid
Deze 4-daagse training van VNG en Platform31 - 18 september, 9 oktober, 13 november, 11 december - biedt kennis en tools voor effectief woonbeleid.
Vertrouwen bij gebiedsontwikkeling
Tijdens deze bijeenkomst van programma Stedelijke Transformatie, donderdag 25 september te Utrecht, verkennen we het belang van vertrouwen binnen gebiedsontwikkeling: wat het betekent in deze context, waarom het cruciaal is, en hoe je het kunt organiseren en verankeren in het proces.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Bestuur en samenspel  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Demografie  Europa 

UITGELICHT

Rijk en regio maken nieuwe afspraken over grote opgaven in de ruimtelijke ordening

Het Rijk en de medeoverheden hebben nadere afspraken gemaakt over de te maken keuzes bij de inrichting van de ruimte in Nederland. In een eerste reeks ‘ruimtelijke arrangementen’ geven Rijk en provincies richting aan keuzes op het gebied van onder meer wonen, werken, water, landbouw, economie, energie en defensie. Verder zijn vier nieuwe grootschalige woningbouwlocaties in beeld: Alkmaar, Apeldoorn, Enschede/Hengelo en Helmond. (Persbericht ministerie van VRO, 12 juni 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over ravijnjaar als denkversneller

In ravijnjaar 2026 lopen gemeenten zo’n 2 miljard aan inkomsten van het Rijk mis. Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken heeft voor dit zomernummer een dossier samengesteld over gemeentelijke taken en middelen, met verschillende perspectieven op een duurzame inrichting van het sociaal domein. (Sociale vraagstukken, 16 juni 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

ROmagazine over participatieve modellering

In ROmagazine artikelen over de voorfase van de gebiedsontwikkeling (scherpe aanbevelingen van adviesgroep STOER), waterkwaliteit (praktijkvoorbeeld stroomgebied de Berkel in de Achterhoek), de integrale aanpak van ruimtelijk opgaven (versnelling in Den Helder). Raalte (bouwt met behoud van dorpskracht), Aandeslag (met de Omgevingswet)-publiekstrofee (stemmen kan nu), de wijk als 'zorgbiotoop' (noodzaak gemengde woonwijken, jong én oud) en participatieve modellering (leent zich om ruimtelijke vraagstukken gezamenlijk te verkennen). (RO Magazine, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Aandeslagtrofee.nl
- artikel De kunst van de voorfase

RIVM geeft de ILT nieuwe inzichten om industriële PFAS-lozingen op te sporen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan met behulp van een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beter industriële PFAS-lozingen opsporen. De studie heeft de titel PFAS-metingen in rioolwaterzuiveringen: Een vergelijking tussen huishoudelijk en industrieel afvalwater. Deze studie maakt het beter mogelijk onderscheid te maken tussen PFAS uit huishoudens en uit industriële bronnen. (Inspectie Leefomgeving en Transport, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

PFAS-metingen in rioolwaterzuiveringen. Een vergelijking tussen huishoudelijk en industrieel afvalwater (RIVM)

Regio Groningen-Assen maakt tempo met uitvoering ruimtelijke plannen

Het NOVEX-gebied Groningen-Assen zet grote stappen in de ruimtelijke ontwikkeling van Noord-Nederland. Als één van de zestien NOVEX-gebieden in Nederland, werkt de regio nauw samen met het Rijk aan oplossingen voor wonen, werk en infrastructuur. Tijdens de Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving (BOL) stelden Rijk en regio de eerste Uitvoeringsagenda voor het gebied vast. (Persbericht ministerie van VRO, 16 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Kabinet stelt definitieve sociale en economische agenda’s van Nij Begun vast (ministere van EZ, BZK en SZW)

Studio Groen+Schild pleit voor expliciete focus op verdichting bij Deventer woningbouw

In de woningbouwplannen voor Deventer tot 2035 ontbreekt volgens Studio Groen+Schild een expliciete focus op verdichten. In het ontwerpend onderzoek 'Deventer, erop of eronder | Een pleidooi voor slim ruimtegebruik' pleit het bureau voor verdichting als ‘vierde ontwikkelrichting’, naast de drie ruimtelijke strategieën waaraan de gemeente al werkt binnen het programma Wonen Ruimte Stad. (Architectenweb Nieuws, 16 juni 2025)

Lees verder ...

De Duin- en Bollenstreek legt puzzel voor de toekomst

Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen hebben met inbreng van belangenorganisaties en andere betrokkenen een uitvoerbaar toekomstplan weten te maken voor de Duin- en Bollenstreek. Het plan is bedoeld voor de periode 2026 tot 2040. Voldoende en schoon water en een gezonde bodem bepalen de inrichting en ontwikkeling van de streek. Betaalbare woningen aan stads- en dorpsranden, een sterke Greenport en innovatieve bedrijvigheid houden de streek levendig. Duurzame bollenteelt, energie van eigen bodem en het versterken van natuur houden de leefomgeving gezond. (persbericht gemeente Noordwijk, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Over vijf jaar geen uitstoot meer van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen in Duin- en Bollenstreek (Omroep West)

Nationaal Holocaustmuseum en Station Wildeman winnen Amsterdamse Architectuurprijs 2025

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs 2025 in Het Zonnehuis op 11 juni ontving het Nationaal Holocaustmuseum de vakjuryprijs. Het project, ontworpen door Office Winhov met Opera Amsterdam en Studio Louter, is gerealiseerd in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier. De publieksprijs ging naar Station Wildeman, een sociaal-maatschappelijk ankerpunt in Nieuw-West, ontworpen door BETA, in opdracht van Stichting Samenwonen Samenleven en de gemeente Amsterdam. (ARCAM, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Amstelkwartier kavel 8A wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025 (gemeente Amsterdam)

WONEN

Afspraken over versnelde woningbouw op 24 doorbraaklocaties

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft met marktpartijen en medeoverheden 20 zogeheten doorbraaklocaties aangewezen waar woningbouw versneld van start kan gaan. Daarnaast worden nog vier locaties nader onderzocht. Op elke doorbraaklocatie worden ten minste 2.500 woningen gerealiseerd en voor vijf van deze locaties moet nog dit jaar een akkoord bereikt worden over de start van de bouw. Overal moet uiterlijk 2030 de eerste schop de grond in. Samen zijn de locaties goed voor 150.000 woningen. (Persbericht ministerie van VRO, 12 juni 2025)

Lees verder ...

‘Bouwen voor ouderen is de sleutel tot betere doorstroming op de woningmarkt’

Nederland moet voor betere doorstroming van ouderen maximaal inzetten op de bouw van hoogwaardige, ruime woningen op vertrouwde locaties. Daar ligt de sleutel voor een meer toekomstbestendige woningmarkt. Want veel ouderen blijven nu noodgedwongen in huizen wonen die niet meer passen bij hun levensfase, zo blijkt uit het NVM-rapport ‘Bouwen voor ouderen’. (NVM, 13 juni 2025)

Lees verder ...

Het uitzetten en krimpen van 'zwelklei' bedreigt tienduizenden huizen: 'Kunnen helemaal kapot worden gedrukt'

Tienduizenden woningen in Nederland gaan last krijgen van iets waar men tot voor kort van dacht dat het in Nederland nauwelijks voorkwam: zwelklei. Bij droogte krimpt het, en bij regen zwelt het op. Dat zorgt voor scheuren in huizen. (EenVandaag , 11 juni 2025)

Lees verder ...

Parkeernormen houden ombouwen lege verdiepingen boven winkels naar woningen tegen

De potentie van de ongeveer 50.000 lege verdiepingen boven winkels in Nederland wordt nu niet volledig ingezet om het woningtekort terug te dringen. Dit is onwenselijk, omdat het transformeren van deze verdiepingen naar woningen duurzamer is dan nieuwbouw. Diverse drempels houden de transformatie van deze verdiepingen naar woningen tegen, waaronder te hoge kosten en strikte gemeentelijke eisen. Zo hanteren gemeenten dikwijls hogere parkeernormen dan nodig is op basis van het daadwerkelijk autobezit van toekomstige bewoners. Ook het feit dat een deel van de winkels met lege verdiepingen in eigendom is van beleggers zonder expertise in woningtransformaties en verhuur, vormt een obstakel. (ING Nieuws, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Kwartaalbericht Woningmarkt: ondanks extra aanbod hogere huizenprijzen voorzien

Door met name stijgende lonen, waardoor huizenkopers meer kunnen lenen en bieden, stijgen de prijzen van koopwoningen dit jaar naar verwachting met 8,6% en volgend jaar met 6,6%. Nu woningbeleggers veel huurwoningen verkopen, staan er meer huizen te koop. Daardoor gaan we voor dit jaar uit van 227.000 verkopen, flink meer dan de 206.000 transacties van vorig jaar. Naarmate de verkoop van huurwoningen afzwakt, neemt naar verwachting ook het totaal aantal verkopen af. Voor 2026 gaan we uit van 223.000 transacties. (Rabobank, 13 juni 2025)

Lees verder ...

MRA en demissionaire kabinet maken afspraken over woningbouw en mobiliteit

Bestuurders uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben afspraken gemaakt met het demissionaire kabinet over investeringen in woningbouw en bereikbaarheid. Dat gebeurde tijdens het zogenoemde Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL) op dinsdag 10 juni. (Metropoolregio Amsterdam Nieuws, 13 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

A HREF="https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2025/Juni_2025/Provincie_Noord_Holland_en_Rijk_ondertekenen_Ruimtelijk_Arrangement" TARGET="_blank">Provincie Noord-Holland en Rijk ondertekenen Ruimtelijk Arrangement (Provincie Noord-Holland)

Overijssel bouwt door: nieuwe grootschalige woningbouwlocaties aangewezen

In de regio’s Twente en Stedendriehoek zijn plekken aangewezen voor de bouw van nog eens duizenden nieuwe woningen. Het gaat om zogenoemde grootschalige woningbouwlocaties, waar het Rijk geld voor uittrekt. In het Spoorzonegebied Hengelo/Enschede zouden tot 2035 minstens 10.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd. In de regio Stedendriehoek, een samenwerking tussen Overijsselse en Gelderse gemeenten, is Apeldoorn in beeld voor minimaal 3500 woningen. (Persbericht provincie Overijssel, 13 juni 2025)

Lees verder ...

Nieuwe regels voor middenhuur in Amsterdam

Vanaf 1 juli 2025 moeten nieuwe huurders van een woning in het middensegment in Amsterdam een huisvestigingsvergunning aanvragen. Het gaat om woningen met 144 tot en met 186 woningwaarderingspunten of een kale huurprijs tot € 1.184,82 per maand. De gemeente wil dat deze woningen beschikbaar komen voor mensen met een middeninkomen. (Persbericht gemeente Amsterdam, 12 juni 2025)

Lees verder ...

Rijswijk versnelt bouw sociale huurwoningen met nieuwe actieagenda

Op 13 juni is in Rijswijk de Actieagenda sociale woningbouw ondertekend door de gemeente Rijswijk, Rijswijk Wonen en Vidomes. De agenda vormt het startpunt van een gezamenlijke versnelling van de bouw van sociale huurwoningen in Rijswijk. (...) De subsidie van 450.000 euro van de provincie Zuid-Holland ondersteunt drie projecten die samen goed zijn voor de ontwikkeling van ruim 2.100 woningen. (Persbericht Vidomes, 16 juni 2025)

Lees verder ...

Gemeente Nijmegen kiest plan ‘Groene waarden, stadse praktijken’ van BPD, Van de Klok en Trebbe voor stationsomgeving Goffert

De gemeente Nijmegen heeft het plan Groene waarden, stadse praktijken van ontwikkelcombinatie BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Van de Klok en Trebbe geselecteerd als beste plan voor de herontwikkeling van de stationsomgeving Goffert. Het gebied ligt aan beide kanten van station Nijmegen Goffert en hoort bij de bredere gebiedsontwikkeling Winkelsteeg. (Persbericht gemeente Nijmegen, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Venlo: Raad keurt plan nieuwe stadswijk op voormalig Veilingterrein goed

De gemeenteraad van Venlo heeft met overgrote meerderheid ingestemd met het bestemmingsplan voor een nieuwe stadswijk op de plek van het voormalige Veilingterrein in Venlo-Zuid. Hiermee kan projectontwikkelaar JPO, in samenwerking met de gemeente, door met de bouw van de nieuwe stadswijk. (...) Het hele plan staat in het teken van positieve gezondheid. Naast maximaal 690 gewone woningen komen er ook woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Daarvoor is 5.000 vierkante meter gereserveerd. Ook komen er minstens 180 woningen speciaal voor studenten en mensen die een opleiding in de zorg volgen. (Persbericht gemeente Venlo, 12 juni 2025)

Lees verder ...

In Zwolle komt een 'stabiele woonplek' voor dakloze jongeren

Dit jaar nog moet in Zwolle een jongerenhuis komen, gericht op dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Dat heeft het college besloten. Er zal in de opvang plek zijn voor zo'n vijftien mensen en het moet een stabiele woonplek worden met ruimte voor begeleiding. (NOS Nieuws, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Wonen op het boerenerf: mogelijkheden en maatwerk

Wonen op het boerenerf biedt mogelijkheden en meerwaarde. Dat zegt LTO in de visie Wonen op het boerenerf, die is opgesteld als antwoord op de groeiende aandacht voor dit onderwerp. In de visie gaat LTO ook in op de zorgen die leven rondom dit onderwerp. De visie kan daarom helpen bij uitdagingen die de realisatie van woningen op het boerenerf met zich meebrengt. (Persbericht LTO, 11 juni 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

‘Werklocaties als fundament van een veerkrachtige economie’

De SKBN Adviesraad roept in een whitepaper op om bedrijventerreinen te zien als het fundament van een veerkrachtige economie. Het centrale thema waar de adviesraad zich de afgelopen periode in verdiept heeft, is het beter benutten en intensiveren van de ruimte op bedrijventerreinen. In de whitepaper gaat ze in op een vijftal thema's en sluit af met 7 concrete acties. (SKBN, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Toekomstbestendige industrie begint vandaag: werken aan de talenten van de plek

De overgang naar een toekomstbestendige industrie vraagt tijd, maar we moeten ook nu al besluiten nemen. Besluiten die bestaande industrie voorbereiden op de toekomst én ruimte geven aan nieuwe vormen van bedrijvigheid. Maar hoe maak je als overheid zulke keuzes als de toekomst nog onzeker is? En hoe voorkom je dat je jezelf vastzet? In de publicatie Nu werken aan de talenten van de plek laat het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) zien wat nu al gedaan kan worden als je vertrekt vanuit de logica van de ruimte. (College van Rijksadviseurs, 13 juni 2025)

Lees verder ...

Grote uitbreidingsprojecten hoogspanningsnet Utrecht, Gelderland en de Flevopolder duren langer dan gepland

Een aantal grote uitbreidingsprojecten in het hoogspanningsnet van de provincies Gelderland en Utrecht en de Flevopolder duren langer dan gepland. Hierdoor moeten grootverbruikers van elektriciteit en de grotere producenten van wind- en zonnestroom in deze regio langer wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting. (Persbericht TenneT, 12 juni 2025)

Lees verder ...

Regio Eindhoven gaat intensiever samenwerken met Meierijstad, Venlo en Weert.

De Brainportregio maakt op dit moment een schaalsprong door. Deze groei is voelbaar binnen én buiten de regio. Daarom heeft het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) besloten om nauwer samen te willen werken met Weert, Meierijstad en Venlo. Er zijn drie samenwerkingsagenda’s opgesteld waarin staat hoe ze de komende jaren willen samenwerken rond de thema’s wonen, mobiliteit, economie en talent. (Metropoolregio Eindhoven, 16 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

ASML – Voor wat, hoort wat (VNG Magazine)

Utrecht: Extra kantoorruimte op goed bereikbare locaties

De provincie Utrecht zet de komende jaren in op extra kantoorruimte, met name op locaties waar de vraag is. Op dit moment is dat vooral rond treinstations. Verder gaat de provincie ook door met terugdringen van leegstand door transformatie van leegstaande kantoorruimte op andere locaties, bijvoorbeeld naar woningbouw. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in het nieuwe provinciale kantorenbeleid. De provincie ziet ruimte voor meer kantoren, omdat er op sommige locaties meer marktvraag is naar ruimte en de leegstand weer op een gezond niveau ligt. (Persbericht provincie Utrecht, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Aanzienlijke ruimtevraag in Powerport regio Moerdijk

In de Powerport regio Moerdijk (gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen en Moerdijk) moet ongeveer 700 hectare ruimte worden gevonden voor de energietransitie en groei van bedrijvigheid. Dat hebben Rijk en regio besloten. Deze ruimte is nodig voor de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, kabeltracés door landbouwgebied, de groei en verduurzaming van haven en industrie in Moerdijk en uitbreiding in het Amergebied in Geertruidenberg. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 13 juni 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Meeste gemeenten hebben geen hitteplan, terwijl het alleen maar warmer wordt

Veruit de meeste Nederlandse gemeenten hebben geen lokaal hitteplan, terwijl extreme hitte een gevaar vormt voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen. Het Rode Kruis telde hoeveel gemeenten zo'n plan hebben en stelde vast dat dat geldt voor slechts 90 van de 342 gemeenten. (NOS Nieuws, 13 juni 2025)

Lees verder ...

Overstap op warmtepomp is voor 90% van de eengezinswoningen financieel aantrekkelijk

Overstap op warmtepomp is voor 90% van de eengezinswoningen financieel aantrekkelijk (Planbureau voor de Leefomgeving, 11 juni 2025)

Lees verder ...

Wat staat Europa te wachten als de Golfstroom sterk verzwakt?

De Atlantische oceaanstroming, waar de Golfstroom onderdeel van is, lijkt een stuk instabieler te zijn dan tot voor kort werd gedacht. Bij een afzwakking van de Golfstroom wordt Europa het buitenbeentje van de opwarmende aarde: hier zal het dan namelijk minder hard opwarmen dan op andere plekken, of zelfs kouder worden, vooral in de winter. En dat terwijl de rest van de wereld opwarmt. Hoe de temperatuurextremen in Europa daardoor kunnen veranderen is onderzocht in een nieuwe studie. (Persbericht KNMI, 11 juni 2025)

Lees verder ...

BESTUUR EN SAMENSPEL

Transparantie: dagelijkse kost voor bestuurders, politici en ambtenaren

Zie transparantie niet langer als een verplichting, maar als een fundamenteel principe van het werk van elke bestuurder, elke ambtenaar, en elke politicus. Transparantie hoort bij een goed werkende democratie en draagt bij aan het vertrouwen van burgers in de overheid. Het is daarmee veel meer dan uitvoering van de Wet Open Overheid (WOO). Dit schrijft de Raad voor Openbaar Bestuur in het rapport Betekenisvol Transparant, (Persbericht Raad voor het Openbaar Bestuur, 17 juni 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Kamerbrief over uitkomsten Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving 2025
- Kamerbrief over doorbraakaanpak locaties woningbouw

- Aanbiedingsbrief Sociale en Economische agenda voor Groningen en Noord-Drenthe

- MIRT-brief voorjaar 2025

MOBILITEIT

Flexvervoer: kansrijk alternatief of verschraling van het ov?

In delen van Nederland waar geen of slechts op bepaalde tijdstippen lijnbussen rijden, kan flexvervoer een alternatief bieden. Vervangt dit flexvervoer een reguliere bus, dan ziet een deel van de reizigers dit als een verschraling van het ov-aanbod, met gevolgen voor het dagelijks leven. Bij de ontwikkeling van flexvervoer is daarom meer aandacht nodig voor de reiziger. Dit schrijven onderzoekers van het KiM in de publicatie 'Flexibel vervoer, hardnekkige uitdagingen?'. (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, 11 juni 2025)

Lees verder ...

DEMOGRAFIE

Steeds minder dertigjarigen ‘gesetteld’

Dertigjarigen zijn minder vaak ‘gesetteld’. In 2021 woonden ze vaker dan tien jaar eerder bij een of beide ouders en minder vaak samen met een partner. Ook hadden minder mensen op die leeftijd een kind of een eigen woning. Dit geldt vooral voor dertigjarigen zonder vast werk. (CBS, 16 juni 2025)

Lees verder ...

EUROPA

Choose Europe to Start and Scale: Nieuwe Europese strategie voor start-ups en scale-ups biedt kansen voor regio’s

Op 28 mei presenteerde de Europese Commissie haar langverwachte start-up en scale-up strategie onder het veelzeggende motto Choose Europe to start and scale. De strategie vormt een stevig beleidskader dat Europese regio’s, bedrijven en investeerders moet stimuleren om innovatieve ondernemingen in Europa op te richten én te laten groeien. (Het Huis van de Nederlandse Provincies, 16 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

EU Startup and Scaleup Strategy (European Commission)

“Leave no one behind” must be central to Europe’s climate resilience efforts

Europe is warming up faster than any other continent and the most vulnerable people are bearing the brunt of climate impacts. A new report from the European Environment Agency shows that although the most vulnerable groups are disproportionately affected, they are often overlooked in climate adaptation planning and especially implementation. (European Environment Agency, 12 juni 2025)

Lees verder ...

Geef uw feedback over de herziening van de DAEB-staatssteunregels in het kader van het woningtekort

Het woningtekort leidt niet alleen tot grote zorg in Nederland, maar in de hele EU. Naar aanleiding van de dringende behoefte aan betaalbare huisvesting en de oproep tot ingrijpen op EU-niveau, zal de Commissie de DAEB-regels herzien om lidstaten meer flexibiliteit te geven bij het ondersteunen van betaalbare huisvesting. (Europa Decentraal Nieuws, 12 juni 2025)

Lees verder ...

Passantenaantallen in toeristische Europese steden verdubbeld

Dit voorjaar voerde Locatus in 32 Europese steden een grootschalige winkelpassantentelling uit. Van Amsterdam tot Athene, van Milaan tot Manchester, telden we op strategische locaties voetgangers. Uit de resultaten van de 32 onderzochte steden kwam München naar voren als de drukste stad, met name bij het telpunt op de Marienplatz. (Locatus, 17 juni 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar kennisvanstadenregio.nl of platform31.nl