\
Online bekijken

AGENDA

Dag van de ontwerpkracht
Op donderdag 3 juli het jaarlijkse evenement van de vakverenigingen die samenwerken in Platform Ontwerp NL met het thema ‘Verbonden en verweven’.
Training woonbeleid
Deze 4-daagse training van VNG en Platform31 - 18 september, 9 oktober, 13 november, 11 december - biedt kennis en tools voor effectief woonbeleid.
Vertrouwen bij gebiedsontwikkeling
Tijdens deze bijeenkomst van programma Stedelijke Transformatie, donderdag 25 september te Utrecht, verkennen we het belang van vertrouwen binnen gebiedsontwikkeling: wat het betekent in deze context, waarom het cruciaal is, en hoe je het kunt organiseren en verankeren in het proces.
Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op donderdag 9 oktober, 10.00 – 11.30 uur: ’'Warme overdracht: uitstroom uit intramurale instellingen leidt niet tot dakloosheid’.
Moderne houtconstructies
Deze 3-daagse cursus van PAOTM geeft je een goede brede basis van het constructief ontwerp en de uitvoering van moderne houtconstructies, de essentiële duurzaamheidsaspecten en kosten van bouwen met mass timber. Start 7 oktober.
Houtbouw bekijken op locatie en in de fabriek
Tijdens een excursie van Platform31 op woensdag 15 oktober bezoeken we het flexwoningproject Dubbelbeek in Apeldoorn. Met een toelichting hoe je biobased materialen kan implementeren in je woningbouwprojecten. ’s Middags een rondleiding van Tala, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van circulaire huizen van hout, door hun woningfabriek in Broekland.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Bestuur en samenspel  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Demografie 

UITGELICHT

€ 400 miljoen beschikbaar voor versterken leefbaarheid in NPLV-gebieden

In een aantal gebieden in Nederland staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Inwoners hebben hier te maken met een stapeling van problemen als werkloosheid, armoede, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en een slechte gezondheid. Met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) wordt deze problematiek in 20 stedelijke gebieden aangepakt. Vanaf 7 juli 2025 kunnen gemeenten, waarin deze gebieden liggen, subsidie aanvragen voor interventies die bijdragen aan het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen en jongeren, re-integratie en het voorkomen van geldzorgen. Het kabinet stelt hiervoor ruim € 400 miljoen beschikbaar. (Persbericht ministerie van VRO, 01 juli 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Brede welvaart groeit licht; regionale verschillen blijven bestaan

De brede welvaart is in 2024 licht gegroeid. Deze toename is vooral te danken aan hogere reële inkomens, meer baanzekerheid en het verdere herstel van het subjectief welzijn – oftewel hoe gelukkig en tevreden mensen zijn. Tegelijkertijd blijft de woontevredenheid een punt van zorg: deze is na jaren van daling ook in 2024 verder afgenomen. Regio's als het Gooi en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en de Achterhoek behoren tot de koplopers in brede welvaart. Daarentegen blijft de brede welvaart achter in gebieden zoals Delfzijl en Groot-Rijnmond. Brede welvaart is in alle Nederlandse regio's gestegen tussen 2013 en 2023, maar met grote verschillen in de mate van groei. (Rabobank, 26 juni 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Visioning and societal transformations

In 2024 PBL started a new research program on the role of government in societal transformations to sustainability. A key role in such transformations is played by visions and processes of visioning. To contribute to PBL’s ‘futures literacy’ the Copernicus Institute at Utrecht University has developed a state-of-the-art literature review on transformative visioning. The resulting publication aims to help researchers and others to think about how imagining the future can lead to societal change. (Planbureau voor de Leefomgeving, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

How to imagine a better futures in difficult times: a guide for meaningful visioning (Universiteit Utrecht)

Blauwe Kamer over vrijetijdsbesteding

Blauwe Kamer (nr 2) stelt de vraag of ontwerpers de ‘pretsector’ kunnen gebruiken als middel om stad en land beter te maken. In een dossier komt de keerzijde van de leisure- en toerisme-industrie in beeld: overvolle binnensteden, stijgende vastgoedprijzen, wegen die dichtslibben en een wildgroei aan anonieme vakantieparken die het landschap ontsieren. Met artikelen over Den Bosch (met slim ontwerp de toeristische druk op de historische binnenstad wegnemen), de Zaanse Schans (gaat kaartverkoop invoeren) en vakantieparken in Zeeland en Zuid-Limburg (hoe ze kunnen bijdragen aan landschapsversterking, gemeenschapszin en de lokale economie). Verder een interview met ontwerpers Kasia Nowak en Jens Jorritsma (bureau Obscura), een reportage over een dorpsplein in de Rotterdamse haven en projectrecensies van het Driehoeksplein in Rotterdam en de nieuwe zeesluis in Terneuzen. (Blauwe Kamer, 30 juni 2025)

Lees verder ...

Rijk en regio stellen Uitvoeringsagenda NOVEX Schipholregio vast

Eind 2023 is de Uitvoeringsagenda voor de NOVEX Schipholregio vastgesteld. Hierin werken het Rijk, provincies en gemeenten in de omgeving van luchthaven Schiphol samen. Zij werken aan het herstel van de balans tussen de bijdrage van de luchtvaart aan welvaart en welzijn enerzijds, en de impact op de leefomgeving anderzijds. (Persbericht ministerie van VRO, 30 juni 2025)

Lees verder ...

Flevoland en Rijk maken afspraken over ruimtelijke ontwikkelingen

De provincie heeft met het Rijk hebben we afspraken gemaakt over grote ruimtelijke uitdagingen in Flevoland én Nederland. Deze afspraken staan in het document ‘Ruimtelijk arrangement’. De afspraken voor Flevoland gaan vooral over het creëren van genoeg ruimte voor woningen, energie, water en defensie. (Persbericht provincie Flevoland, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Perspectiefnota 2026–2029 vastgesteld

Water en bodem leidend in ruimtelijke plannen Brabant

Het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 (RWP) is het Brabantse beleidsplan voor water en een vitale bodem. In een aanvulling hierop heeft de provincie dit voorjaar onder meer het principe Water en Bodem Sturend uitgewerkt. Dat betekent nogal wat voor andere overheden, inwoners en (agrarische) ondernemers. Noord-Brabant wil in 2050 een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem hebben. (Persbericht provincie Noord-Brabant, 26 juni 2025)

Lees verder ...

GS van Fryslân geeft eerste richting aan ruimtelijke keuzes

Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft de Contourenschets voor de Omgevingsvisie vastgesteld. Daarmee zet de provincie de eerste stevige stap richting duidelijke ruimtelijke keuzes voor de toekomst. Want de ruimte in Fryslân is beperkt, en de opgaven zijn groot. Het college kiest voor samenhang, kwaliteit en een koersvast bestuur. Klaar voor de toekomst dus, met sterke steden en dorpen, een krachtig landschap en ruimte voor landbouw, natuur, energie én economie. (Persbericht provincie Friesland, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Limburg Centraal op het goede spoor met verstedelijkingsstrategie

Rijk en regio werken intensief samen aan een verstedelijkingsstrategie voor de 6 Limburgse steden met een Intercity-station. In het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BOL) 2024 zijn duidelijke afspraken gemaakt: er komt een gezamenlijke uitwerking van businesscases voor de stationsgebieden én een overkoepelende verstedelijkingsstrategie. (Persbericht ministerie van VRO, 01 juli 2025)

Lees verder ...

Met een groot deel van de Waddenzeenatuur gaat het niet goed

Met een groot deel van de Waddenzeenatuur in Nederland gaat het helemaal niet goed. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. (Waddenzee.nl Nieuws, 25 juni 2025)

Lees verder ...

WONEN

‘Amendement wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting leidt tot uitholling rechtsbescherming’

De Raad voor de rechtspraak is kritisch op een amendement bij het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Daarin wordt voorgesteld om alle geschillen over woningbouwprojecten direct bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State af te doen – zonder tussenkomst van een rechtbank. 'Rechtspraak in twee rechterlijke instanties is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Die fundamentele waarborg mag geen sluitpost worden bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals woningbouw. De Rechtspraak onderkent het belang van versnelling van de woningbouw, maar ziet daarbij het risico dat de rechtsbescherming wordt uitgehold', zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. (Persbericht Raad voor de Rechtspraak, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Aedes: nieuwbouw in elke gemeente 2/3 betaalbaar en 30% sociaal (Aedes)
- Geef provincies meer regie in het realiseren van betaalbare woningen (IPO)
- De Wet versterking regie volkshuisvesting heeft haast (Binnenlands Bestuur)

33 duizend vergunde nieuwbouwwoningen in eerste vijf maanden van 2025

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er voor de bouw van 33 duizend woningen vergunningen afgegeven. Dat zijn er iets minder dan in 2024, toen waren er in de eerste vijf maanden 38 duizend woningen vergund voor nieuwbouw. (CBS, 27 juni 2025)

Lees verder ...

Van verzorgingshuis naar geclusterd wonen

Voor kwetsbare ouderen mist er een woonvorm tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis. Geen verzorgingshuis zoals vroeger maar wel een nieuwe, eigentijdse, beschutte, geclusterde woon-zorgvorm, die zorg, geborgenheid en sociale contacten biedt. In de woon-zorgvorm moet zorg op maat worden geboden, passend bij de specifieke omstandigheden van deze groep ouderen. Aldus de Raad van Ouderen die reageerden op de vraag van voormalig minister Agema of ouderen behoefte hebben aan een woonvorm tussen zelfstandig wonen en verpleeghuis. (BeterOud, 25 juni 2025)

Lees verder ...

BNA roept op tot tempo én ontwerpkwaliteit in woningbouwbeleid

De BNA steunt het streven om woningbouwprocedures te versnellen en overbodige regelgeving aan te pakken. De voorstellen uit het programma STOER kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Toch vindt de BNA dat niet alles kritiekloos kan worden overgenomen. Doordat minister Keijzer daar nu op vooruitloopt, nog vóór het eindadvies van de adviesgroep is overhandigd, worden vragen opgeroepen. (BNA Nieuws, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Minister Keijzer omarmt advies STOER en past Besluit bouwwerken leefomgeving aan (ministerie van VRO, 23 juni 2025) - Toekomstbestendige woningbouw vraagt om regels (Unie van Waterschappen, 23 juni 2025)

Gemeenten krijgen meer grip op vastgoed in kwetsbare wijken

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer wil gemeenten het eerste recht geven om vastgoed aan te kopen in aangewezen buurten met ernstige leefbaarheidsproblemen. Met dit nieuwe voorkeursrecht kunnen gemeenten ingrijpen voordat panden (opnieuw) in handen vallen van malafide verhuurders of investeerders. Dit moet criminele praktijken en verder afglijden van kwetsbare buurten voorkomen. Dit voorstel is onderdeel van de herziening van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp). (Persbericht ministerie van VRO, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Programma Mooi Mokum legt de lat hoger voor de Amsterdamse woningbouw

Het is geen geringe opgave: 7.500 woningen per jaar bouwen en dan ook nog eens met voldoende kwaliteit. De Dienst Ruimte & Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam wil eraan bijdragen dat in 2050 de stad er echt op vooruit is gegaan, met een woningvoorraad die tussen nu en dan met 25 procent groeit. Hoofdontwerper stedenbouw Flora Nycolaas geeft een toelichting op het programma ‘Mooi Mokum’ dat daarvoor in het leven is geroepen. (Gebiedsontwikkeling.nu, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Amsterdam: Gemeente maakt geld vrij voor bouw van 6.200 woningen in Nieuwe Kern

Amsterdam heeft een grote stap gezet om De Nieuwe Kern, het gebied tussen Amsterdam en stadsdeel Zuidoost, te ontwikkelen. In het gebied komen 6.200 woningen, nieuwe parken en verbeterde verbindingen tussen Zuidoost en de rest van de stad. (Persbericht gemeente Amsterdam, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Wooncrisis dwingt Limburg tot scherpere keuzes: 'Huizen moeten betaalbaarder'

De provincie moet meer sturing geven aan de woningbouw en ervoor zorgen dat er voldoende écht betaalbare woningen bijkomen. Dat zegt de Zuidelijke Rekenkamer in een nieuw onderzoeksrapport. Voor 2030 moeten er, zoals afgesproken in de woondeal, 26.550 woningen zijn gebouwd in Limburg. (L1 RTV, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

rapport Woningbouwopgave provincie Llmburg/ (Zuidelijke Rekenkamer)

Provincie Limburg versoepelt en verkort procedure voor woningbouwplannen

Provincie Limburg is continu op zoek naar mogelijkheden om procedures te vereenvoudigen en om regeldruk zo veel mogelijk te verlagen. In dat kader heeft de Provincie besloten het advies- en instemmingsrecht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA’s) voor woningbouwprojecten aan te passen. Dit betekent dat gemeenten met woningbouwplannen binnen het stedelijk gebied en landelijke kernen in veel gevallen niet meer langs de Provincie Limburg hoeven voor advies en instemming. Hiermee kan een procedure die nu tot wel 18 weken kan duren, door de gemeente worden teruggebracht tot 8 weken of minder. (Persbericht provincie Limburg, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Kasteel Almere in principe verkocht, in 2026 begin met woningbouw

Op het terrein van het kasteel in Almere langs de A6 worden naar verwachting eind volgend jaar de eerste huizen gebouwd. Ook zal de kasteelruïne worden afgebouwd. Dat vertellen Jaap Kevelam van eigenaar Gravin BV en Arjan Deutekom van woningcorporatie GoedeStede. (...) Als het bestemmingsplan dit keer wél wordt gewijzigd, kunnen naar verwachting eind 2026 de eerste huizen worden gebouwd en een jaar later worden bewoond. Of die circa duizend woningen nog haalbaar zijn, wordt nog onderzocht. (Omroep Flevoland, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Kenmerkend gebouw in Rijswijk krijgt eindelijk nieuw leven: hotel, woongebied en conferentiecentrum

Na jarenlange leegstand wordt het opvallende Sijthoff-complex in Rijswijk eindelijk na de zomer onder handen genomen. Er zijn plannen ingediend voor de transformatie van het lege pand tot een hotel met conferentiecentrum, 670 woningen, bedrijfsruimtes en een ondergrondse parkeergarage. (Omroep West, 29 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

projectwebsite sijthofflocatie.nl

Mijlpaal voor IJmuiden: start eerste deelplan gebiedsontwikkeling Pont tot Park

Gemeente Velsen, Woningbedrijf Velsen en gebiedsontwikkelaar AM (in samenwerking met bouwonderneming Hemubo) hebben de anterieure overeenkomst getekend voor de nieuwbouw aan de Waal- en Dolfijnstraat in IJmuiden. Hiermee start het eerste deelproject binnen de gebiedsvisie Pont tot Park. De anterieure overeenkomst legt de juridische en financiële kaders vast voor de nieuwbouw van circa 175 woningen met een mix van sociale huur- en koopwoningen. (Persbericht AM, 27 juni 2025)

Lees verder ...

Wooninc. ontwikkelt markante sociale woontoren aan het Eindhovensch Kanaal: De Picustoren

Op het voormalige NRE-terrein, aan het historische Havenhoofd van het Eindhovensch Kanaal, realiseert Wooninc. een nieuw icoon voor sociale woningbouw: de Picustoren. Met circa 130 sociale huurwoningen draagt dit project in belangrijke mate bij aan het terugdringen van het woningtekort in Eindhoven. (Persbericht Wooninc., 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zeewolde: Doorstroming van senioren op de woningmarkt vraagt om beleid

Net als veel andere gemeenten heeft Zeewolde te maken met een aantal samenhangende ontwikkelingen: er zijn te weinig woningen, de bevolking vergrijst en de druk op de zorg groeit. Door senioren te helpen verhuizen naar een passende woning ontstaat ruimte op de woningmarkt. De rekenkamer heeft onderzocht wat de gemeente kan doen om de doorstroming van senioren te bevorderen. (Persbericht Rekenkamer Vallei en Veluwerand , 26 juni 2025)

Lees verder ...

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

TNO: megaclusters om nieuwe tech-kampioenen te creëren

Nederland staat op een technologisch en economisch kruispunt. Terwijl landen als Zuid-Korea, de VS en China miljarden investeren in sleuteltechnologieën, dreigt Nederland achterop te raken. TNO waarschuwt voor welvaartsverlies en presenteert een oplossing: high-tech megaclusters. Deze grootschalige innovatiehubs rond de meest strategische sleuteltechnologieën bouwen voort op bestaande ecosystemen. TNO roept de Nederlandse overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van deze megaclusters. Dat staat in een paper over het versterken van het Nederlandse verdienvermogen. (TNO Nieuws, 01 juli 2025)

Lees verder ...

Talenten benutten: Het onbenutte arbeidspotentieel van migranten

Nederland telt een onbenut arbeidspotentieel van ongeveer 330.000 migranten, een vijfde van de totale groep migranten van 25 tot 65 jaar in Nederland. Dat komt neer op zo’n 3% van de totale werkzame bevolking en ruim driekwart van het aantal openstaande vacatures. Het beter benutten van dit arbeidspotentieel levert brede maatschappelijke winst op. Dat staat in het Investeren in samenleven van de Adviesraad Migratie. (Adviesraad Migratie, 27 juni 2025)

Lees verder ...

Blijven of vertrekken? Een analyse van de verblijfsduur van arbeidsmigranten

De meeste arbeidsmigranten blijven tijdelijk in Nederland. Hoe lang iemand blijft, wordt deels bepaald door de positie op de arbeidsmarkt van de arbeidsmigrant. Ook de stand van de economie in Nederland en het geboorteland zijn van belang. Arbeidsmigranten met een hoger inkomen blijven langer, net als arbeidsmigranten met een partner. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau naar de verblijfsduur van arbeidsmigranten in Nederland. (Persbericht CPB, 30 juni 2025)

Lees verder ...

Arnhem-Nijmegen: Meer ruimte milieubescherming vernieuwde bedrijventerreinen

Gedeputeerde Staten stemden in met het nieuwe Regionaal Programma Werklocaties (RPW) 2025-2028 voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Het plan zet stevig in op voldoende en geschikte ruimte voor bedrijventerreinen. En het beschermen van ruimte voor bedrijven in de hogere milieucategorieën. (Persbericht provincie Gelderland, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Economische Verkenningen 2025: MRA sterk in Europa, maar transformaties gaan te traag

De Metropoolregio Amsterdam scoort relatief goed op gebieden als opleidingsniveau, werkgelegenheid en bereikbaarheid van voorzieningen. Toch is de economie van de regio kwetsbaar als gevolg van structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en een dalende arbeidsproductiviteitsgroei. De voortgang van grote transities op het gebied van energie, digitalisering, woningmarkt en verduurzaming dreigt te vertragen. Voor de toekomstige welvaart van de MRA is dit een bron van zorg. Dat blijkt uit de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2025. (Metropoolregio Amsterdam Nieuws, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Noord-Holland: Aantal winkels neemt af, basisvoorzieningen blijven overeind

De trend dat winkels verdwijnen zet door. Dat blijkt uit de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2024-2025, een jaarlijkse analyse van trends en ontwikkelingen in de winkelgebieden van de provincie. (...) Er zijn in Noord-Holland 14.380 verkooppunten. Jaarlijks verdwijnen ongeveer 300 winkels in Noord-Holland. Met name het aantal winkels in middelgrote centra neemt af. (...) In gemiddeld 4% van de verdwenen winkels zijn woningen gerealiseerd. (Persbericht provincie Noord-Holland, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Winkelgebieden in Amsterdam

Amsterdam telt meer dan honderd winkelgebieden. Hieronder vallen de Kalverstraat en de omliggende straten. Maar in de stad zijn ook kleine buurtcentra zoals het Lambertus Zijlplein in Nieuw-West. Daarnaast zijn er grote woon- en meubelboulevards aan de rand van de stad, zoals in Westpoort en Zuidoost. (Gemeente Amsterdam, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Raad van State: Amsterdam mag darkstores blijven weren uit woonwijken

Amsterdam mag darkstores van flitsbezorgers blijven weren uit woonwijken. Dat heeft de Raad van State besloten. De gemeente besloot eerder dat nieuwe darkstores alleen op industrieterreinen mogen worden geopend. Flitsbezorger Flink stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten. (AT5, 25 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Uitspraak 202304069/1/R1 (Raad van State)

DUURZAME ONTWIKKELING

Potentieel grote bijdrage leefstijlverandering aan klimaattransitie

De energietransitie vraagt om meer dan technologische innovatie. Ook het aanpassen van ons gedrag kan een bijdrage leveren aan het behalen van klimaatdoelen. Een nieuw TNO-rapport laat zien dat leefstijlverandering – zoals minder vaak vliegen maar langer blijven, wonen passend bij je levensfase, vaker plantaardig eten en minder en elektrisch autorijden – een substantiële bijdrage kan leveren aan het halen van klimaatdoelen. (TNO Nieuws, 30 juni 2025)

Lees verder ...

Brede welvaart centraal bij beoordeling klimaatmaatregelen

In haar reflectie op het ontwerp-Meerjarenprogramma 2026 van het Klimaatfonds benadrukt TNO het belang van een brede welvaartsbenadering bij klimaatmaatregelen. De analyse laat zien dat veel middelen terechtkomen bij grote industriële partijen, terwijl de effecten voor huishoudens – met name lagere inkomens – en het mkb soms onderbelicht blijven. De reflectie pleit voor een evenwichtige verdeling van middelen, waarbij naast CO₂-reductie ook sociale, economische en systeemimpact wordt meegewogen. (TNO Nieuws, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Drenthe zet belangrijke stap in energietransitie met onderzoek naar regionaal transportnet voor warmte

Provincie Drenthe, de gemeenten Hoogeveen, Midden-Drenthe en Assen, afvalenergiebedrijf Attero en de netwerkbedrijven RENDO en Enexis Groep hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Hiermee leggen zij de basis voor een gezamenlijk onderzoek naar een regionaal transportnet voor restwarmte. (Persbericht provincie Drenthe, 26 juni 2025)

Lees verder ...

BESTUUR EN SAMENSPEL

Minister Uitermark presenteert agenda voor goed bestuur

De samenleving staat voor grote opgaven, die veel mensen raken. Dat vraagt iets van het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen én de mensen die daar werken. Minister Judith Uitermark van BZK presenteert daarom een actieagenda die moet zorgen voor een meer dienstbare, slagvaardige, herkenbare en democratische overheid. (Persbericht ministerie van BZK, 27 juni 2025)

Lees verder ...

Democratie dichterbij, de belofte van democratisch professionalisme

Het nieuwe jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken is uit. Het boek gaat over publieke professionals die macht, taken en kennis delen met burgers. Hoe ziet deze nieuwe manier van werken - delen van macht, taken en kennis - er in de praktijk uit? In het eerste deel van dit boek worden de uitgangspunten van democratisch professionalisme uiteengezet. In het tweede deel laten diverse auteurs en geïnterviewden hun licht schijnen over prakijken van democratische professionals. (Movisie Nieuws, 26 juni 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Verkiezingen? Democratisch professionalisme werkt beter tegen het onbehagen (Sociale Vraagstukken)

BELEID EN REGELGEVING

Staatscourant (24-06 t/m 30-06-07, 2025)

Regeling van de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 14 juni 2025, nr. 2025-0000370045 tot wijziging van de Omgevingsregeling in verband met de actualisatie van een tweetal normen voor het Besluit bouwwerken leefomgeving

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Kamerbrief over herziening Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek; Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
- Kamerbrief uitwerking afspraken bouw woningen en voorzieningen NPLV-gebieden

- Kamerbrief Actieagenda goed bestuur

- Netcongestie; kleinverbruik en enkele andere onderwerpen
- Kamerbrief over stand van zaken energiebesparing

- Kamerbrief over voorjaarsbesluitvorming over circulaire klimaatmaatregelen
- Kamerbrief met verslag so wijzigingsbesluit Circulair Materialenplan

- Kamerbrief Stand van zaken Sociaal Klimaatplan

MOBILITEIT

Amsterdam: Sterke afname van ongelukken op 30-wegen na 1 jaar 30 km/uur

In december 2023 is in Amsterdam een maximumsnelheid van 30 km/uur ingevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Die geldt nu op 80% van de wegen in Amsterdam. Na een jaar is er geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat 30 km/uur inderdaad zorgt voor minder verkeersongevallen. (Persbericht gemeente Amsterdam, 26 juni 2025)

Lees verder ...

DEMOGRAFIE

Minder immigratie in 2024, vooral minder kennismigranten

In 2024 kwamen 316 duizend immigranten naar Nederland. Dat waren er 19 duizend minder dan het jaar ervoor. Zowel de immigratie uit EU-landen als uit overige landen was lager dan in 2023, het aantal immigranten met de Nederlandse nationaliteit bleef gelijk. Vooral het aantal kennismigranten dat van buiten de EU naar Nederland kwam daalde. (CBS, 27 juni 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar kennisvanstadenregio.nl of platform31.nl