\
Online bekijken

AGENDA

Training woonbeleid
Deze 4-daagse training van VNG en Platform31 - 18 september, 9 oktober, 13 november, 11 december - biedt kennis en tools voor effectief woonbeleid.
Samenwerken aan vertrouwen in gebiedstransformaties
Tijdens deze bijeenkomst van programma Stedelijke Transformatie, donderdag 25 september te Utrecht, verkennen we het belang van vertrouwen binnen gebiedsontwikkeling: wat het betekent in deze context, waarom het cruciaal is, en hoe je het kunt organiseren en verankeren in het proces.
Moderne houtconstructies
Deze 3-daagse cursus van PAOTM geeft je een goede brede basis van het constructief ontwerp en de uitvoering van moderne houtconstructies, de essentiële duurzaamheidsaspecten en kosten van bouwen met mass timber. Start 7 oktober 2025 in Amersfoort.
Aanpak dakloosheid
Reeks van 6 webinars van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Op donderdag 9 oktober, 10.00 – 11.30 uur: ’'Warme overdracht: uitstroom uit intramurale instellingen leidt niet tot dakloosheid’.
Houtbouw bekijken op locatie en in de fabriek
Tijdens een excursie van Platform31 op woensdag 15 oktober bezoeken we het flexwoningproject Dubbelbeek in Apeldoorn. Met een toelichting hoe je biobased materialen kan implementeren in je woningbouwprojecten. ’s Middags een rondleiding van Tala, gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van circulaire huizen van hout, door hun woningfabriek in Broekland.
Inclusief samenleven  Leefomgeving  Wonen  Economische ontwikkeling  Duurzame ontwikkeling  Bestuur en samenspel  Beleid en regelgeving  Mobiliteit  Demografie  Europa 

UITGELICHT

Van woningcrisis naar een toekomstbestendige volkshuisvesting

In de publicatie Van woningcrisis naar een toekomstbestendige volkshuisvesting benadrukt het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) het belang van een interdepartementale langetermijnvisie op volkshuisvesting. Snelle oplossingen die losstaan van ruimtelijke, sociale en economische samenhang bieden geen duurzaam antwoord op het woningtekort. (College van Rijksadviseurs, 04 juli 2025)

Lees verder ...

(advertentie)

INCLUSIEF SAMENLEVEN

Monitor Brede Welvaart 2025: hoe staat Gelderland ervoor?

Hoe gaat het met de mensen in Gelderland? De Monitor Brede Welvaart 2025 laat zien dat veel inwoners tevreden zijn, maar dat er zorgen zijn over gezondheid, geld en de toekomst. (Persbericht provincie Gelderland, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Meerderheid Tweede Kamer stemt na chaotisch verloop toch in met strengere asielwetten

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met twee wetten voor een strenger asielbeleid. De wetten zijn nog gemaakt door voormalig PVV-minister Faber en zijn bedoeld om in Nederland "het strengste asielbeleid ooit" in te voeren. (NOS Nieuws, 03 juli 2025)

Lees verder ...

LEEFOMGEVING

Nieuwe Toekomstverkenning laat onzekere ontwikkelingen tot 2060 zien

Uit de nieuwe Toekomstverkenning WLO van het PBL volgt dat de vergrijzing en het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland verder zullen toenemen. Het aantal huishoudens kan in scenario’s met hoge economische groei tot aan 2060 met 3 miljoen toenemen. De wereldhandel groeit dan verder en Nederland specialiseert zich nog meer in kennisintensieve diensten. De scenario's met lage economische groei gaan gepaard met internationale conflicten en handelsbeperkingen, waardoor onze industrie zich zal richten op de productie van spullen die we nu importeren. In alle scenario’s wordt Nederland minder afhankelijk van de import van energie. (Planbureau voor de Leefomgeving, 03 juli 2025)

Lees verder ...

CPB-publicaties bij WLO 2025

De Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving 2025 (WLO2025) heeft vier scenario's uitgewerkt waarin brede thema’s in de fysieke leefomgeving tot aan 2060 aan de orde komen: ontwikkelingen in de demografie, economie en regio, ruimtegebruik, mobiliteit en klimaat en energie. Beleidsmakers kunnen de toekomstscenario’s uit de WLO 2025 gebruiken voor maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s) bij onderzoek naar nieuw beleid. De WLO2025-scenario’s zijn uitgewerkt door het Planbureau voor de Leefomgeving in samenwerking met onder andere het Centraal Planbureau. (Persbericht CPB, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

website wlo2025.nl

Eerste landelijke onderzoek naar PFAS in bloed

Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) in het bloed. Bij vrijwel iedereen is de hoeveelheid PFAS hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM met bloedmonsters uit 2016 en 2017. (Persbericht RIVM, 03 juli 2025)

Lees verder ...

RO magazine over binnenhavens als motor van circulaire economie

In RO magazine artikelen over grip op het platteland (boeren en gemeente pakken in Wierden samen de regie), Almere als techstad (heeft de ingrediënten om door te groeien als techhub), ruimtelijke planning (digitalisering biedt radicale nieuwe mogelijkheden), herinrichten van het Brabantse landelijke gebied (interview met gedeputeerde Hagar Roijackers), binnenhavens in het gedrang (potentie als motor van circulaire economie), opgaven voor energietransitie in het buitengebied (tien trendlijnen) en stationsgebieden leefbaar verdichten. (RO Magazine, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

artikel Grondig versnellen in Brabant

RCE belicht dozijn naoorlogse wijken waar ‘erfgoedinclusief’ is verdicht

Naoorlogse wijken en verdichten, de twee begrippen worden de laatste tijd voortdurend in één adem genoemd. Hier moeten de komende jaren veel woningen worden bijgebouwd. Tal van dimensies en waarden kunnen daarbij worden onderscheiden, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) pleit – logischerwijs – voor een zorgvuldige omgang met de bestaande ruimte. Een nieuwe publicatie brengt daartoe 12 voorbeeldprojecten in beeld. (Gebiedsontwikkeling.nu, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- Erfgoedinclusief verdichten in naoorlogse wijken (RCE)
- publicatie Terug naar de buurt! Leren en evalueren voor sociale duurzaamheid via de capability-benadering (SKG)

VHG en gemeenten werken toe naar GIOS 2.0

Vorig jaar, in 2024, kwam het vorige kabinet met het voorstel GIOS: Groen in en om de Stad, een 'handreiking over systematiek en richtlijnen voor de borging van groen in en om de stad'. Deze handreiking kwam mede tot stand vanuit de vraag hoe er een groennorm in Nederland kan worden ingevoerd. Inmiddels is er een nieuw kabinet met andere ambities, maar de handreiking wordt toch opgepakt. (...) Voor de zomer wordt GIOS 2.0 opgeleverd, waarin een volgende stap wordt gezet in het grootschalig vergroenen van stedelijke gebieden. (stad-en-groen.nl, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Handreiking Groen in en om de Stad (Tweede Kamer, 31 mei 2024)

Bezuiniging op Nationale Parken van tafel: waarde van educatie en communicatie erkend

Met opluchting en dankbaarheid heeft IVN het nieuws ontvangen dat de Tweede Kamer het amendement heeft aangenomen waarmee de bezuinigingen op educatie en communicatie in de Nationale Parken van tafel zijn. Een belangrijke en verstandige beslissing. Hiermee erkent het Rijk de enorme waarde van natuur voor de samenleving én de noodzaak om mensen daarbij te betrekken. (IVN Actueel, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Provincies verwelkomen kabinetsinzet op agrarisch natuurbeheer: “Belangrijke stap voor natuur én agrariërs”

De gezamenlijke provincies reageren positief op de vandaag gepubliceerde Kamerbrief van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de inzet op agrarisch natuurbeheer. Het kabinet stelt vanaf 2026 ruim € 200 miljoen beschikbaar als eerste invulling van de structurele € 500 miljoen per jaar die in het Hoofdlijnenakkoord is toegezegd. Een groot deel van deze middelen wordt ingezet via het bestaande subsidiestelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb). (IPO Nieuws, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Zeeland klopt aan de poort van Den Haag met één gezamenlijke toekomstvisie: Zeeland 2050

Zeeland, verenigd in het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO), haar gezamenlijke toekomstvisie gepresenteerd: Zeeland 2050. Commissaris van de Koning Hugo de Jonge overhandigde het document in Den Haag aan de landelijke politiek. Met Zeeland 2050 spreekt de regio met één stem. De boodschap is helder: Zeeland is onmisbaar in het oplossen van vraagstukken rond strategische autonomie, energie, industrie, voedselzekerheid, wonen en veiligheid. Zeeland heeft hier de ruimte en de kennis voor in huis en zet zich in voor deze thema’s met een ruime mate van betrokkenheid en daadkracht. Nederland kan niet zonder Zeeland en Zeeland vraagt daar samenwerking voor terug. (Persbericht provincie Zeeland, 02 juli 2025)

Lees verder ...

WONEN

IBO-rapport schetst opties voor toekomstig huurbeleid

Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) naar de huursector is afgerond. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het IBO-rapport ‘Thuisgeven’ aan de Tweede Kamer aangeboden. In het rapport staat een analyse van de huursector en het gevoerde beleid in deze sector. Ook geeft het inzicht in beleidsopties voor toekomstig huurbeleid. De onderzoekers adviseren om te werken aan een langjarig stabiel en voorspelbaar huurbeleid waarin rollen, afspraken, ambities en budget realistisch op elkaar zijn afgestemd. (Persbericht ministerie van VRO, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

reactie Aedes

Sterke Nederlandse woningmarkt

"De huizenmarkt in Nederland blijft sterk, ondanks de wereldwijde problemen. In het tweede kwartaal van 2025 bleven de huizenprijzen stijgen. Dit komt door hogere lonen en weinig nieuwbouwwoningen.", zegt Mike Langen, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, in de Woningmarktmonitor van juli 2025. Van januari tot mei 2025 zijn de huizenprijzen met 6,6% gestegen, vergeleken met 2024. ABN AMRO verwacht een stijging van 8% in 2025, in plaats van de 7%, zoals ze een kwartaal geleden nog voorspelden. (Persbericht ABN AMRO, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Almere: Geen kantoren maar huurappartementen, plan tijdens bouw aangepast

Een unieke move in Almere Poort: een nieuw te bouwen toren wordt niet meer gevuld met kantoren, maar met 110 sociale huurwoningen. Projectontwikkelaar Amvest kon geen klant vinden voor de kantoortoren en de gemeente zit met smart te wachten op meer sociale huurwoningen. En dus werden de handen ineen geslagen. (Omroep Flevoland, 08 juli 2025)

Lees verder ...

Bouwproductie herstelt, maar woningbouw loopt weer vast

Na een stevige krimp begin 2024, laat de bouwproductie weer groei zien. Toch zijn er duidelijke signalen dat het herstel broos is: het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt, investeringen in bedrijfsgebouwen blijven achter en structurele knelpunten zoals netcongestie en grondtekort remmen verdere vooruitgang. ING Research verwacht dat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2025 licht stijgt naar circa 70.000, maar in 2026 stabiliseert. (ING Nieuws, 08 juli 2025)

Lees verder ...

Verruiming projectsteun corporaties om woningbouw te versnellen

Woningcorporaties moeten elkaar makkelijker financieel kunnen helpen om de woningbouw te versnellen. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil hiervoor de regels voor projectsteun aanpassen. Woningcorporaties met voldoende investeringsruimte, kunnen dan een corporatie met minder financiële ruimte helpen om een nieuwbouwproject toch van de grond te krijgen. Dit levert naar schatting herverdeling van jaarlijks tot zo’n € 300 miljoen investeringsruimte op binnen de corporatiesector. (Persbericht ministerie van VRO, 07 juli 2025)

Lees verder ...

Kabinet van start met meerjarenaanpak voor funderingsproblematiek

Steeds meer woningen in Nederland kampen met funderingsschade en dit heeft grote financiële en maatschappelijke gevolgen. Hoewel funderingsherstel in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van woningeigenaren, ziet het kabinet ook een eigen rol voor het Rijk. Daarom zet het kabinet eerste stappen door onder andere de informatievoorziening te verbeteren, samen te werken met gemeenten waar de problematiek het grootst is en door woningeigenaren te informeren en te ondersteunen met onderzoek en advies.

Lees verder ...

Tegen wens gemeentes in stemt Kamer voor woningwet die voorrang statushouders verbiedt

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de woningwet, waardoor de minister van Volkshuisvesting meer te zeggen krijgt over het aantal te bouwen huizen en waar ze komen te staan. Ook wordt het verboden om statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen. (NOS Nieuws, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Aedes: iedereen kan urgent zijn, ook statushouders (Aedes)

Wetswijziging moet hospitaverhuur aantrekkelijker maken

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening start vandaag de internetconsultatie voor een wetswijziging die hospitaverhuur aantrekkelijker moet maken. Er komt een speciaal huurcontract van maximaal vijf jaar, een kortere opzegtermijn van één maand in de eerste maand en het wordt makkelijker om hospitaverhuur te beëindigen bij verkoop of overlijden. Voor huurders kan de jaarlijkse inkomensafhankelijke hogere huurverhoging vervallen of verminderen als die het gevolg was van hospitaverhuur. (Persbericht ministerie van VRO, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Invloed van energielabels op woningprijzen stijgt maar blijft nog relatief beperkt

Energiezuinige woningen worden vaak geassocieerd met een relatief hogere marktwaarde. Onderzoek van Calcasa toont aan dat dit terecht is. Op dit moment ligt de gemiddelde verkoopprijs van woningen met een beter energielabel 4,1% hoger dan die van vergelijkbare woningen met een slechter energielabel. Toch blijken andere elementen in de markt een grotere rol te spelen op de woningwaarde. (Calcasa, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Ondertekening Herijking van de regionale Woondeals

De Friese gemeenten en de provinsje Fryslân hebben tijdens de eerste Fryske Wentafel,de herijking van de Friese regionale woondeals ondertekend. Dit zijn afspraken tussen gemeenten, provincie en het Rijk. In de oorspronkelijke woondeals was afgesproken dat er tot en met 2030 circa 17.500 nieuwe woningen gebouwd zouden worden. Met deze herijking komen daar 4.686 woningen bij, waarmee het totaal uitkomt op 22.406 nieuwbouwwoningen in Fryslân. (Persbericht provincie Friesland, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Studio Selva ontwerpt 379 verplaatsbare woningen op Circusterrein Hilversum

Op het Circusterrein in Hilversum worden komend jaar 379 verplaatsbare woningen en een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners gebouwd. Bijzonder aan het ontwerp van Studio Selva is dat de woningen zonder bouwkundige aanpassingen op een later moment uit elkaar gehaald en permanent neergezet kunnen worden als acht aparte woonblokken op verschillende plekken. (Architectenweb Nieuws, 08 juli 2025)

Lees verder ...

Tiel: Akkoord over verkoop terrein voor woningbouwproject Lingehoven

De gemeente Tiel en Oostendorp Apparatenbouw hebben een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van de Spoorzone. Beide partijen zijn tot overeenstemming gekomen over de verkoop van het terrein van Oostendorp Apparatenbouw aan de gemeente Tiel. Dit akkoord maakt de weg vrij voor de bouw van 180 nieuwe woningen in de wijk Lingehoven. (...) Het project is onderdeel van een grotere inspanning om 500 woningen toe te voegen in de Spoorzone, waarmee Tiel inspeelt op de groeiende vraag naar woonruimte. (Persbericht gemeente Tiel, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Zeeheldenbuurt in Hoogeveen opgefrist: voor 148 gesloopte huizen komen er 200 terug

De Zeeheldenbuurt in Hoogeveen krijgt 200 nieuwe huizen. Ze komen op de plek waar nu nog 148 sociale huurwoningen staan. Die gaan binnenkort tegen de vlakte. Volgens woningcorporatie Actium is de technische kwaliteit van de sociale huurwoningen slecht en is verduurzaming geen optie. (RTV Drenthe, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Utrecht: Ontwikkelovereenkomst ondertekend project De Componist en De Dirigent

Woningcorporaties Bo-Ex en Habion gaan een nieuw project in Leidsche Rijn realiseren; De Componist en De Dirigent geheten. Dit is een prachtig wooncomplex met 161 nieuwe appartementen, verdeeld over twee woongebouwen. Waarbij één wooncomplex voor Bo-Ex is (De Componist) en de andere voor Habion (De Dirigent). (Persbericht Habion, 07 juli 2025)

Lees verder ...

Eerste keer zelfbouw door wooncoöperatie in Utrecht

De inschrijving voor een stuk grond in Leidsche Rijn Centrum is geopend. Dit stuk grond is alleen bedoeld voor wooncoöperaties. Op deze plek is ruimte voor tussen de twintig en veertig woningen, plus een gedeelde ruimte. Het project moet uit minimaal 75% huur bestaan die valt binnen de sociale- of middenhuur; 25% mag duurdere huur zijn. (...) Voor de gemeente Utrecht is dit de eerste keer dat een wooncoöperatie wordt gevraagd om zélf een nieuw gebouw te (laten) bouwen. (Persbericht gemeente Utrecht, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Kennisdossier de Wooncoöperatie (Platform31)

ECONOMISCHE ONTWIKKELING

AI raakt alle werkenden, mogelijk groeiende kloof op de arbeidsmarkt

AI heeft impact op vrijwel elk beroep en iedere sector. Het kan de krapte op de arbeidsmarkt helpen verminderen, maar zonder bijscholing van werkenden en werkzoekenden vergroot AI de al bestaande mismatch op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van UWV in samenwerking met 19 experts. Om groeiende mismatch te voorkomen moet er ingezet worden op bijscholing en op het aanleren van kritische, digitale en ethische vaardigheden. Op die manier kan worden voorkomen dat er mensen buiten de boot vallen en komt er voor kwetsbare groepen meer werk binnen handbereik. (Persbericht UWV, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Invest-NL en Invest International gaan integreren tot een grotere financieringsinstelling

Invest-NL en Invest International gaan integreren en worden daarmee een grotere en meer slagvaardige financieringsinstelling. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Heinen van Financiën, minister Karremans van Economische Zaken, minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Boerma van Buitenlandse Handel. Het proces van integratie wordt nu gestart. Streven is dat organisaties eind 2027 zijn geïntegreerd. (Persbericht ministerie Financiën, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Kabinet scherpt kennismigrantenregeling aan

Het kabinet wil de kenniseconomie verder versterken en tegelijkertijd de migratie naar Nederland verminderen. Daarom scherpt het kabinet de kennismigrantenregeling aan, zodat die meer wordt toegesneden naar het talent dat het Nederlandse bedrijfsleven nodig heeft. Dit schrijft minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister voor Asiel en Migratie, mede namens minister Karremans van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. (Persbericht ministerie van SZW, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Paul Jansen (Arup) over opkomst innovatiedistricten – flexibiliteit staat voorop

De term ‘Innovatiedistrict’ wint in rap tempo aan populariteit, maar wordt zelden goed uitgelegd. Gaat het om een nieuw vastgoedtrucje? Een hippe herontwikkeling? Of zit er meer achter? Anneke Jongerius, placemaker bij gebiedsontwikkelaar AM, vroeg het Paul Jansen, specialist in innovatiegebieden en als adviseur betrokken bij tal van nationale en internationale projecten. “Je kunt prima stenen stapelen, maar dat maakt het nog geen innovatiedistrict.” (Gebiedsontwikkeling.nu, 07 juli 2025)

Lees verder ...

Relatie tussen de Randstedelijke provincies en de ROM’s

Naar aanleiding van een motie van Provinciale Staten van Flevoland heeft de Randstedelijke Rekenkamer een signalerend en explorerend onderzoek uitgevoerd naar de beleidsmatige en bestuurlijke relatie tussen de Randstedelijke provincies en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen ( ROM’s). Het onderzoek geeft inzicht in hoe de relatie tussen de provincie en ROM is vormgegeven. Ook signaleren de rekenkamer kansen en risico’s ten aanzien van de ROM’s. (Persbericht Randstedelijke Rekenkamer, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Denktank Rotterdamse Economie 2040 presenteert advies: zo blijft Rotterdam economisch koploper

Hoe zorgt Rotterdam ervoor dat het ook in 2040 een toonaangevende economische kracht blijft? De Denktank Rotterdamse Economie 2040 heeft haar advies aan de gemeenteraad en het college van B&W aangeboden. Met concrete voorstellen wil de denktank de stad weerbaarder, innovatiever en aantrekkelijker maken voor ondernemers, talent en investeringen. (Persbericht gemeente Rotterdam, 07 juli 2025)

Lees verder ...

Scheveningen: plannen Havenvisie 2025-2050 bekend

De gemeente maakte een plan voor de toekomst van de haven van Scheveningen. Dit plan heet de Havenvisie Scheveningen 2025–2050. Hierin staat hoe de haven zich de komende jaren gaat ontwikkelen. (Persbericht gemeente Den Haag, 07 juli 2025)

Lees verder ...

DUURZAME ONTWIKKELING

Investeringen in beperken klimaatverandering in vier jaar bijna verdubbeld

Nederland investeerde in 2023 bijna 41 miljard euro in het beperken van klimaatverandering. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met 2019, toen voor 23 miljard euro werd geïnvesteerd. Deze groei komt vooral door hogere investeringen in elektrische auto’s, het elektriciteitsnetwerk, zonnepanelen en warmtepompen. (CBS, 08 juli 2025)

Lees verder ...

Stilvallen groei van duurzame energie op land zet rem op lokale ontwikkelingen

Het realiseren van wind- en zonprojecten op land valt stil. Dat is zorgelijk, want we hebben die duurzame elektriciteit hard nodig – voor nieuwe woningen, bedrijventerreinen en elektrisch vervoer. In de 30 regio’s die werken aan de Regionale Energiestrategie zoeken overheden, netbeheerders, inwoners en bedrijven naar oplossingen. Ze proberen opwek, opslag en het besparen van energie steeds beter met elkaar te verbinden. Maar dat lukt alleen met andere regels en voldoende financiële prikkels. (Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Warmtenetten en stadsverwarming komen in publieke handen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe warmtewet die de ontwikkeling van warmtenetten en stadsverwarming uit het slop moet trekken. Zowel nieuwe als bestaande warmtebedrijven moeten voor meer dan 50 procent in handen komen van de overheid. De overheid probeert op deze manier het vertrouwen te winnen van toekomstige gebruikers van warmtenetten. (NOS Nieuws, 03 juli 2025)

Lees verder ...

Real Estate Research Quarterly over de circulaire economie

Het themanummer van Real Estate Research Quarterly presenteert onderzoek naar de toepassing van de principes van de circulaire economie in de bouw. Met artikelen over Het Nieuwe Normaal (het meten van circulariteit in de bouw), het definiëren van circulaire vastgoedscenario’s (vertalen naar uitvoerbare strategieën), hergebruik van bouwcomponenten (door matching van demontage en ontwerp), circulaire renovatie van scholen en industrieel erfgoed (her)bestemd (faciliteert de circulaire maakindustrie) . (Real Estate Research Quarterly, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Onderzoek naar rol provincie bij tegengaan netcongestie

De provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland pakken hun rol om netcongestie tegen te gaan en doen dit overwegend goed. Dat concludeert de Randstedelijke Rekenkamer in haar rapport Een vol stroomnet. Wel is er ruimte voor verbetering. Zo beveelt de Rekenkamer alle vier provincies aan om een actiever grondbeleid te ontwerpen om uitbreiding van het elektriciteitsnet op de langere termijn mogelijk te maken. (Persbericht Randstedelijke Rekenkamer, 03 juli 2025)

Lees verder ...

BESTUUR EN SAMENSPEL

WRR: Sterke overheid investeert in eigen deskundigheid

De ambtelijke deskundigheid van Nederlandse overheden is kwetsbaar en kent tekorten. Dat concludeert de WRR in zijn rapport Deskundige overheid. Een overheid die snapt wat er moet gebeuren en dit goed regelt is essentieel om de grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, wonen en klimaat aan te kunnen. Om de kwaliteit van de overheid te verbeteren is het van belang om meer te investeren in de eigen deskundigheid, stelt de WRR. De WRR beveelt aan om de ondersteuning van Kamer- en raadsleden te versterken, ambtenaren slimmer te rouleren en multidisciplinaire teams in te richten die over organisatiegrenzen heen samenwerken. (Persbericht WRR, 08 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

Naar een betere organisatie van deskundigheid bij overheden

Grip krijgen op de relatie tussen governance en productie in het Hoogwaterbeschermingsprogramma

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken alle waterschappen en het Rijk sinds 2014 samen aan het waterveilig houden van Nederland. Deze alliantie staat voor een omvangrijke opgave: het versterken van, volgens de laatste inschattingen, in totaal 1.590 kilometer dijken en honderden sluizen en gemalen tot aan 2050. Het HWBP is daarmee de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Maar: de productie van kilometers blijft achter op de prognoses, terwijl de kosten per kilometer juist hoger zijn dan begroot. Binnen het HWBP leidt dit tot vragen over regie en vindt er een herijking plaats. Tegen die achtergrond is de NSOB gevraagd te onderzoeken of en hoe de governance is te verbeteren ten bate van de productie van het HWBP. (NSOB, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Regionale samenwerking Twente mist transparantie

In Twente werken gemeenten intensief samen. Maar die samenwerking kampt met een fundamenteel gebrek aan transparantie en democratische controle. Dat concluderen de gezamenlijke rekenkamers van de dertien Twentse gemeenten in het rapport Zicht op zeggenschap. (Binnenlands Bestuur, 02 juli 2025)

Lees verder ...

BELEID EN REGELGEVING

Staatscourant (01-07-2025 t/m 07-07-2025)

- Regeling van de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 29 juni 2025, nr. 2025-0000375445, tot wijziging van de Regeling van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 1 februari 2023, nr. 2023-0000430533, houdende regels met betrekking tot de verstrekking van een specifieke uitkering aan gemeenten ten behoeve van de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen van eigenaar-bewoners en woningen van verenigingen van eigenaars, woonverenigingen en wooncoöperaties in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma (Stcrt. 2023, 3877) in verband met het verhogen van het budget voor de aanvraag van extra woningen en enkele technische verbeteringen

Tweede Kamerstukken (2024-2025)

- Kamerbrief bij aanbieding ontwerp-Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie
- Aanbiedingsbrief bij rapport 'Thuisgeven'
- Kamerbrief over Kabinetsreactie op adviesrapport 'De Olifant onder de kamer'
- Kamerbrief bij Monitoringsrapportage Wkb 2024
- Kamerbrief over uitvoerbaarheid aangenomen amendementen Wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting

- Kamerbrief Kabinetsreactie op adviesrapport Staatscommissie rechtsstaat
- Voortgangsbrief open overheid juli 2025
- Kamerbrief over Inzet middelen enveloppe goed bestuur en sterke rechtsstaat
- Kamerbrief met kabinetsreactie ROB-advies ‘Naar een uitvoerende macht’

- Aanvullende advisering Nationaal Groeifondsprojecten (inclusief reactie kabinet) en jaarverslag Adviescommissie Nationaal
- Kamerbrief verkenning aanscherping kennismigrantenregeling
- Kabinetsreactie SER-advies 'Naar verdere succesvolle toepassing van sociale innovatie'
- Kamerbrief eindrapport onderzoek economische effecten stikstofproblematiek
- Kamerbrief Voortgangsrapportage Actieplan Groene en Digitale Banen
- Voortgang kabinetsaanpak economische veiligheid

- Kamerbrief over verlenen verklaring van geen bezwaar voor 438 woningen in Amstelveen Kronenburg

- Kamerbrief nationale agenda ondergrondse waterstofopslag en belang zoutwinning
- De ontwikkeling van geothermie (aardwarmte)
- Kamerbrief over CO2-heffing industrie

- Kamerbrief Staat van Migratie 2025
- Kamerbrief verkenning aanscherping kennismigrantenregelingn

- Uitwerking contourenbrief Agrarisch Natuurbeheer

- Kamerbrief over uitwerking beleid en monitoring demografische ontwikkelingen

- Kamerbrief over Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen

MOBILITEIT

Verkeerskunde over de auto

Verkeerskunde (nr 3) staat in het teken van de auto., met artikelen over de mobiliteitstransitie (veranderingen in mobiliteitsgedrag), V2G (elektrische auto's leveren stroom terug aan het net), recreatieve verplaatsingen, het project een 'autoloze generatie', draagvlak voor parkeerbeleid en DaeS (Doorstroming als een Service). (Verkeerskunde Nieuws, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Zie ook:

- artikel DaeS, Doorstroming als een Service
- artikel Van reparatie naar preventie: hoe wordt de jeugd minder auto-afhankelijk?

DEMOGRAFIE

Bevolkingsimplosie: een reëel perspectief?

De vrees groeit in sommige landen dat zij een bevolkingsimplosie mee zullen maken. Maar hoe reëel is dat? Op basis van Eurostat-projecties tot het jaar 2100 is een dergelijk scenario van sterke krimp mogelijk door een lager kindertal dan wel wanneer migratie geen rol meer speelt. Het gevolg zal niet alleen een structurele bevolkingskrimp zijn maar ook een nog sterker vergrijzende samenleving. (NIDI Nieuws, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Migratie naar Nederland opnieuw gedaald

Het aantal mensen dat naar Nederland migreert is in 2024 verder gedaald. De bredere trend die al enkele jaren zichtbaar is, zet zich daarmee voort. Het kabinet heeft de vijfde editie van de ‘Staat van Migratie’ aan de Tweede Kamer gezonden. Daarin staan feiten en cijfers over de migratieontwikkelingen naar Nederland en internationaal. In 2024 kwamen er ongeveer 314.000 mensen naar Nederland, wat neerkomt op een daling van 6% vergeleken met 2023. (Persbericht ministerie van Asiel en Migratie, 04 juli 2025)

Lees verder ...

Van bevolkingskrimp naar -groei en krapte op de woningmarkt

Wat doet krimp en groei met de woningmarkt? Een vergelijkend onderzoek in 2009 en 2023 onder de Nederlandse bevolking over de tevredenheid over het woningaanbod in de eigen woonplaats laat een sterke omslag zien. (NIDI Nieuws, 02 juli 2025)

Lees verder ...

EUROPA

EU Climate Law: new way to reach 2040 targets

The Commission has proposed an amendment to the EU Climate Law, setting a 2040 EU climate target of 90% reduction in net greenhouse gas emissions, compared to 1990 levels. It will give certainty to investors and innovation, strengthen industrial leadership of EU businesses, and increase Europe's energy security (...) The EU is currently on track to meet its next target of a 55% reduction by 2030. The new proposal builds on this legally binding goal and sets out a more pragmatic and flexible way to reach the 2040 target. (Persbericht EU, 02 juli 2025)

Lees verder ...

Nieuwsflits Stad en Regio verschijnt wekelijks en bevat nieuws uit een grote variëteit aan bronnen. Platform31 is niet verantwoordelijk voor (de inhoud van) pagina’s van externe partijen waar naar verwezen wordt.

Meer lezen? Ga naar kennisvanstadenregio.nl of platform31.nl